"Газпром" не изключва да качи цената на газа с още 60% тази зима

Руската компания е намалила добива си с 13 на сто
118
"Газпром" не изключва да качи цената на газа с още 60% тази зима
Снимка: БГНЕС

Руската държавна газова компания „Газпром“ заяви, че цената на синьото гориво в Европа може да скочи с още 60% до над 4000 долара за 1000 кубически метра тази зима, тъй като собственият износ и производство на компанията продължават да намалява на фона на западните санкции, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на руската енергийна компания.

"Газпром" е намалил от началото на годината добива си на природен газ с 13,2 процента в сравнение със същия период на миналата година - до 274,8 милиарда куб. м., показват предварителните данни на руския енергиен гигант, цитирани от ТАСС и БТА.

Износът на синьо гориво за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) е намалял с 36,2 на сто (44,6 милиарда куб. м.) до 78,5 милиарда куб. м.

От началото на август износът, който "Газпром" реализира, нараства със средно 3,3 процента дневно спрямо юли, до 213,3 милиона куб. м. "Газпром" твърди, че доставя газ съгласно потвърдените заявки.

Търсенето на синьо гориво, добито от компанията, на вътрешния пазар се е понижило с 2,3 на сто (3,6 милиарда куб. м.) от началото на годината.

"Европейските страни трябва да нагнетят още 23,8 милиарда куб. м. газ в своите подземни хранилища, за да ги запълнят до нивото, на което те бяха в началото на активния сезон на добив от тях през 2019-2020 г.", отбелязва "Газпром", позовавайки се данни на "Газ инфрастръкчър Юръп" (Gaz Infrastructure Europe). Според тях равнището на запълненост на европейските подземни газови хранилища е било 48,2 милиарда куб. м. към 14 август.

Износът на руски газ за Китай по тръбопровода "Силата на Сибир" продължава да нараства. Доставките редовно надхвърлят договорените дневни количества, се посочва в съобщението на компанията. Те се осъществяват в рамките на дългосрочен договор между "Газпром" и "Чайна нешънъл петролиъм корп" (China National Petroleum Corp – CNPC).

"Трябва да отбележим, че цените на природния газ на спот пазарите в Европа се повишиха над границата от 2500 долара за 1000 куб. м. В съответствие с най-консервативните оценки, ако тази тенденция се запази, през зимата цените ще превишат 4000 долара за 1000 куб. м.", се казва в комюникето на "Газпром".

По-рано спот цената на природния газ в Европа на борсата ICE в Лондон за първи път от 8 март се повиши над 2450 долара за куб. м. Това става на фона на увеличението на спотовите цени на синьото гориво в Азия, спирането на редица мощности за добив и пренос на газ в Норвегия поради планов ремонт до края на август, както и поради повишаването на температурите на въздуха и намаляването на енергията, генерирана от вятърните електроцентрали в Европа, отбелязва ТАСС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Крепостните нарочно намаляват доставките за ЕС, а газта го горят на хаост, защото няма кой друг да им го купи. Накрая ще ядат пилето :))))))))))))))))))))))))))
57
7
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Герасим - да? И когато това не стане, коя песничка ще пееш с беззъбото си чене пенсаж? Когато Европа се съвземе и го подаде до сливиците на любимия ти Мужик, ко ще изпееш? Както виждаш, дори и сърбите вече не го харчат твоя идол.
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газпром може да печели добре и на цени 60 долара на газта. А сега европейците ще се радват на цена 2000 долара, защото зимата може и 5 хиляди да стигне.
55
3
 
3
 
! Отговори
Метко преди 1 година
Пу се среща с аятолаха и Ердо, да пита за убежище....
54
13
 
6
 
! Отговори
Китайската провинция преди 1 година
вече знае, че ще е за последно, на пролет рушиста приключва, този път никаква милост за тях, Европа и Америка ще победят!
53
5
 
5
 
! Отговори
Коко преди 1 година
To добива не може да се намали, то газ и жена веднъж тръгнат ли край. По- скоро си изгарят парите, само матрьошки може да са толкова зле. Ще ядят булгурец десетилетия.
52
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Герасим........ Посмали с фантазиите руски, чемшир!
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Герасим Другарю, успокой се, зад дебелите стени на Кремъл нищо не се готви. Джужа отдавна е изябгал оттам, да не падне и там някой фас.
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48 "като го е пукнал от факти очаквам отговор от арбитража" Какъв "арбитраж" русофилче, Просия не смее да се появи пред междунардни организации, защото навсякъде търпи разгром.
49
8
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Натовеца - лесно ще стане! Ще почерпят опит от руските коне в Украйна които вече шест месеца яко нагъват боб! А Вовата рано или късно ще гушне китката, и това ще го направи собственото му Обкръжение, което ще му потърси сметка за най некадърната война от векове - тая дето руските смешници започнаха в Украйна, за да види цял свят военната им немощ! Русия на колене пред Иран за дрончета - яко!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 германците са си я взели.
47
2
 
6
 
! Отговори
Калкулатор взимайте преди 1 година
Вижте как хубаво са го написали с цени и количества а сега смятайте печалбите на Газпром да не вземе някой да вдигне кръвно и да изпътърка
46
1
 
0
 
! Отговори
До 45 от Канада преди 1 година
Няма с какво да отидат до там!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38 като го е пукнал от факти очаквам отговор от арбитража, да не пукнат Германия накрая
44
2
 
2
 
! Отговори
НЕК преди 1 година
В България от двайсетина години има малки централи за ток с газ от биомаса! Някой спря разрешите ните за нови такива! Кой ли и, защо ли?
43
4
 
4
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
само глад и мизерия за еврогейташката *** ,мачкай Вова!Ще видят сега западняците кон боб яде ли !
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38 по договор руснаците трябва да си вземат турбината от Канада не от Германия ,а и кви факти оня ден пукнаха да бъзикат Шолц в сатеричните предавания как се моли на руснаците да си вземат турбината. Сега немската индустрия ще дyxa супата. Нали знаете бизнеса не търпи вакуум.
41
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Съд и пандиз за руските форумни еничери.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И газта е като всеки продукт. Почне ли да се търси масово. Цената у се водеха . И колкото и да се вдига в един оент смалява , а може да тръгне да изчесва от пазара. Ще се получи нещо , като оригиналния *** балкански кашкавал и овчето сирене. Остана ли в историята.
39
5
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Коце Маца - да, ама не! До там те докара това, че 40 години се молиш на БКП и непрекъснато водиш на власт мазните Другари! Ако бяхме пръснали черепа на ДрОгаря Живков както постъпиха румънците /в пъти по богати и достойни от нас/ с ДрОгаря Чеушеску това нямаше да стои пред теб като проблем. Та, след като любиш комунизма и тея дето ти го налагат - толкова получаваш. Сега техните хора в енергетиката /слуги на Газпром/ ще те издоят като за последно, скъпи! И не аз съм ти виновен за това!