Навални заяви, че е в изолатор за незначителни нарушения

Това е бетонна постройка с размери 2,5 на 3 метра
16 авг 2022 08:20, Елка Василева
36
Навални заяви, че е в изолатор за незначителни нарушения
Снимка: архив, БГНЕС

Лишеният от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални каза, че затворническите власти са го поставили в изолатор заради незначителни нарушения на правилата, след като се опитал да насърчи други затворници да създадат профсъюз, предаде Ройтерс.

Още по темата
Навални излежава присъда от 11 години и половина, след като беше признат за виновен за нарушаване на условията на гаранция, измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са измислени като претекст да бъде затворен, за да бъдат осуетени политическите му амбиции.

През юни той беше преместен в наказателна колония със строг режим.

Навални заяви в Туитър в публикация, осъществена с помощта на негови адвокати и поддръжници, че е бил поставен в изолатор, първоначално за три дни, заради това, че редовно не закопчавал най-горното копче на затворническата си униформа, която по думите му била няколко размера по-малка от  номера, който той носел.

„Изолаторната килия това е бетонна постройка с размери 2,5 на 3 метра. През повечето време е непоносимо вътре, защото е студено и влажно. Има вода на пода. При мен има плажен вариант на изолатора – много е горещо и почти няма въздух“, написа той.

„Прозорецът е малък, но стените са твърде дебели, за да става течение – дори паяжините не се движат. Няма вентилация. Нощем лежиш там и се чувстваш като риба на сухо. В 5 ч. сутринта ти вземат дюшека и възглавницата . . . и ти вдигат леглото. В 9 ч. вечерта леглото отново се спуска и се връща дюшекът. Има желязна маса, желязна пейка, мивка, дупка в пода и две камери на тавана“, заяви Навални.

Засега няма коментар от затворническите власти.

Навални каза, че очаква да бъде посетен от свои роднини през септември, но че подобни посещения не са позволени за хора в изолатор.

„Казват, че ако не „преосмисля поведението си“, това ще стане постоянното ми жилище“, написа той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, западът не ни уважава, но ще го научим на обноски по трудния начин.
3
5
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Навални вече не е фактор.
2
19
 
3
 
! Отговори
и все пак руснак преди 1 година
Навални е противник на путин, но подкрепя анексията на Крим.....Всички руснаци са заразени от имперско самочувствие, което е всъщност опит да прикрие комплексите им от това, че никога не могат да достигнат по култура и успехи "прогнилият" Запад и както сами споделят ---Запада не ни уважава-----моето мнение е, че с право не ви уважава ......
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли възможност да се обеси, както го стори наскоро затвореният за една нощ в български карцер?