Поредна експлозия в Крим

Според NYT действа диверсионна украинска част
16 авг 2022 19:44, Йоана Цонева
75
Поредна експлозия в Крим
Снимка: БГНЕС

За трети пореден взрив за седмица в окупирания от Русия Крим съобщиха очевидци в социалните мрежи и информационните агенции и вероятно става въпрос за диверсии извършени от украинската армия. Последните за деня експлозии са до село Гвардейское, където има база на руските ВВС. Базата е близо до Симферопол и руските власти проверяват версията за атака с дрон. Както съобщава "Комерсантъ", над базата се издигат облаци черен дим. В базата са разположени бомбардировачи Су-24М и щурмови самолети Су-25, а военните там участват във войната с Украйна, отбелязва Радио Свобода.

По-рано днес избухна склад за военно оборудване и боеприпаси край Джанкой. Те са били извършени от "елитна украинска военна част", съобщи The New York Times, като се позовава на неназован високопоставен служител на украинското министерство на отбраната.

Украинската страна не е потвърдила участието си. Официални лица обаче намекнаха, че разрушаването на военния склад не е случаен инцидент.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак пише в Telegram за продължаване на "демилитаризацията" на Крим и други завзети територии на държавата до пълното им "деокупиране". А Михайло Подоляк заяви, че полуостровът като част от нормална държава е "Черно море, отдих, планини и туризъм".

Още по темата

Руското министерство на отбраната потвърди за първите взривове, като съобщи, че "пожар е избухнал" близо до Майское на територията на площадка за временно съхранение на боеприпаси във военно поделение.

"Пожарът е довел до детонация на складирани боеприпаси. Няма сериозно пострадали, вземат се мерки за потушаване на пожара и се изясняват причините за него", заявиха от руското министерство на отбраната.

На 9 август имаше силни взривове и на военно летище “Саки” на руските Военно-въздушни сили, разположено близо до село Новофедоровка, при които бяха унищожени поне девет военни самолета, включително изтребители СУ-30СМ и бомбардировачи СУ-24M.

Унищожени са и няколко сгради в базата, в които може да е имало боеприпаси. Русия използва авиобазата “Саки”, разположена в западната част на Крим, за редовни удари по украинска територия, откакто започна непредизвиканата си инвазия в страната на 24 февруари.

Смята се, че взривовете на летището са причинени от украийнска далекобойна ракета или дронове камикадзе. Украинските властии нито потвърдиха, нито отрекоха тази версия. Руската официална версия отново е за пожар предизвикан от неспазване на правилата за пожарна безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
19
 
! Отговори
до Влади-Мир преди 1 година
я кажи руска ракета до сега да е свалила Ф 16..ха.ха ха ха ха руските ракети свалят само руски летящи москвичи..ха.ха от руския краварски колхоз..ха.ха
37
21
 
4
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Паническо бягство го видяхме от говедарите в Афганистан, СССР си излезе като пич от Афганистан 3 години се държа режима, до разпада на СССР,...между впрочем Русуя са свалили над 3000 краварски самолета от 1945г до сега!!!!
36
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден има нови видеота как жителите на Одеса се взривяват на украински мини в морето. Летят като врабчета хахаха
35
3
 
7
 
! Отговори
ДФ преди 1 година
До 35Да, но те Черноморския флот избягаха в Новоросийск. Далече от Харпуните
34
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пловдив това ли е новата опорка ,че бягали руснаците? Днеска няколко тролера я споменават постоянно. защо не написахте статията за 2мата платени от Украйна да взривят петролопровод. За малко пари ги пратиха при Бандера. Украинците работят по тактиката на ИДИЛ ама тва е нормално след като имат общ началник зад океана. А относно това че са използвани ракети няма нито едно видео при положение че взрива на летището е сниман от много свидетели.а за Украйна е пълно с видеота как летят ракетите
33
9
 
1
 
! Отговори
Сталин преди 1 година
Мислиш че като напишеш, че са си глътнали езиците и панически бягят,....нещо ще се промени
32
3
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
АлкашитеСи глътнаха езиците. Още не могат да разберат как им удрят базите. А цивилното население бягат панически кой като намери. Даже по телевизията показаха едно семейство как бягат със служебния валяк на мъжа. Нямали кола а влаковете вече не вървят.
31
11
 
4
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Засега Херсон, Запорожие се присъединяват, следва Одеса, Харков и Днепропетровск, а иначе всеки може да си пише каквото си иска))
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската страна не е потвърдила участието си." Ми да! Те и руснаците отрекоха да са украинците виновни.Просто много пушат тия руски войничета, фърлят си фасовете къде им падне...
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До влади-мир 22. Никой не иска да превзема Масква. Такива *** намерения да се хранят чужди земи има само в наглите рашисти. Украинците просто искат да освободят собствената си територия. Нищо повече.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Влади-Мир - как е копиумът, хваща ли те още или вече си на ксанакс?
27
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Колкото повече,толкова по-добре.
26
4
 
14
 
! Отговори
Керч преди 1 година
А моста кога? Това направо ще докара някой сърдечен удар наПутя.
25
11
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Виж територията..., стоят си двама руски танкиста на шанз елизе пият си кафето, единия казва на другия, ...тъй не можах да разбера защо загубихме информационната война(((
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците умишлено унищожават базите си, за да упрекнат американците. Просто за всичко трябва да са виновни САЩ.
23
5
 
17
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
Преди се радвахме на всеки свален руски самолет а сега ги унищожават по цели ескадрили и полкове на един път!!! Дерзай!!!
22
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам Боби да се появи и да обясни, че руснаците просто почиствали остарели боеприпаси, защото произвели толкова много, че нямало къде да ги складират. Затова, за да направят място за по-новите партиди, гръмнали за по-набързо старите. Гиб Мелсън може да му приглася, че руската икономика е отбелязала 500% ръст за последните месеци, заради военното производство, затова могат да си позволят да гърмят по-старите боеприпаси.
21
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Хаха
20
12
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Кво стана, превзехте Москва???
19
0
 
4
 
! Отговори
До Свети.. преди 1 година
Май са съкратени на редовна смяна от 3 сменен режим?