Поредна експлозия в Крим

Според NYT действа диверсионна украинска част
16 авг 2022 19:44, Йоана Цонева
75
Поредна експлозия в Крим
Снимка: БГНЕС

За трети пореден взрив за седмица в окупирания от Русия Крим съобщиха очевидци в социалните мрежи и информационните агенции и вероятно става въпрос за диверсии извършени от украинската армия. Последните за деня експлозии са до село Гвардейское, където има база на руските ВВС. Базата е близо до Симферопол и руските власти проверяват версията за атака с дрон. Както съобщава "Комерсантъ", над базата се издигат облаци черен дим. В базата са разположени бомбардировачи Су-24М и щурмови самолети Су-25, а военните там участват във войната с Украйна, отбелязва Радио Свобода.

По-рано днес избухна склад за военно оборудване и боеприпаси край Джанкой. Те са били извършени от "елитна украинска военна част", съобщи The New York Times, като се позовава на неназован високопоставен служител на украинското министерство на отбраната.

Украинската страна не е потвърдила участието си. Официални лица обаче намекнаха, че разрушаването на военния склад не е случаен инцидент.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак пише в Telegram за продължаване на "демилитаризацията" на Крим и други завзети територии на държавата до пълното им "деокупиране". А Михайло Подоляк заяви, че полуостровът като част от нормална държава е "Черно море, отдих, планини и туризъм".

Още по темата

Руското министерство на отбраната потвърди за първите взривове, като съобщи, че "пожар е избухнал" близо до Майское на територията на площадка за временно съхранение на боеприпаси във военно поделение.

"Пожарът е довел до детонация на складирани боеприпаси. Няма сериозно пострадали, вземат се мерки за потушаване на пожара и се изясняват причините за него", заявиха от руското министерство на отбраната.

На 9 август имаше силни взривове и на военно летище “Саки” на руските Военно-въздушни сили, разположено близо до село Новофедоровка, при които бяха унищожени поне девет военни самолета, включително изтребители СУ-30СМ и бомбардировачи СУ-24M.

Унищожени са и няколко сгради в базата, в които може да е имало боеприпаси. Русия използва авиобазата “Саки”, разположена в западната част на Крим, за редовни удари по украинска територия, откакто започна непредизвиканата си инвазия в страната на 24 февруари.

Смята се, че взривовете на летището са причинени от украийнска далекобойна ракета или дронове камикадзе. Украинските властии нито потвърдиха, нито отрекоха тази версия. Руската официална версия отново е за пожар предизвикан от неспазване на правилата за пожарна безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клепоухото магаре със зелените чорапи не се качи на самолета миналия месец за Моцква, сега поне може да хване на стоп колоната изнасящи се от Крим...
17
4
 
14
 
! Отговори
Свети Джавелин преди 1 година
Pуzzофилите са безмълвни! Или копейките вървят само от 8:00 до 17:00?? Въпрос на време е блатната чума да я обявят за терористична държава и пишещите тук ***, да ги подкарат по закона за тероризма!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са Боби, Влади-Мир и там още няколко, живеещи в паралелните си реалности?
15
7
 
17
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
Хи-хи-хи, бягат ли от Крим рашистите? И правилно. Защото Крим е украински.
14
7
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Най накрая американския снаряд трябва пряко да торпилира задницата на Путин, за да си седне на нея и не обърква доставките! Бадън ще пристигне в Масква, ще го удари няколко пъти с бастунчето си и разпореди да изплати компенсации на България - 10 години да дава газ на Бойко Борисов безплатно! Бойко, който междувременно е станал пак премиер, събира мисирките и обявява - Цените ги намалих!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какви диверсии става дума. Ми рутинни операции в Крим.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напредваме, или сега или никога.
11
4
 
15
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Тия руснаци заради няколко фаса ще изгубят войната. Да забраняват пушенето веднага и напред
10
1
 
13
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 1 година
като руский корабль..ха ха ха ха
9
2
 
7
 
! Отговори
Няма ли преди 1 година
Го Влади-мир...
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е началото на позора и краят на озверялата руска чума- идва краят на Луцифер Путин!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пушенето на цигари до боеприпаси,може да ви откаже завинаги от този навик...
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНЗ предупреждава:....
5
3
 
14
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Значи "пожар от невнимание"...много са ми сладки руснаците...
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
WWагнеровец: Ребята, нас просто рассссхуили!
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крим е български преди 681
2
11
 
6
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 1 година
Престанете да ни занимавате, имаме си достатъчно проблеми тук.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БиМ бум бум. Пудинга хлад като калугер в бункера.