Поредна експлозия в Крим

Според NYT действа диверсионна украинска част
16 авг 2022 19:44, Йоана Цонева
75
Поредна експлозия в Крим
Снимка: БГНЕС

За трети пореден взрив за седмица в окупирания от Русия Крим съобщиха очевидци в социалните мрежи и информационните агенции и вероятно става въпрос за диверсии извършени от украинската армия. Последните за деня експлозии са до село Гвардейское, където има база на руските ВВС. Базата е близо до Симферопол и руските власти проверяват версията за атака с дрон. Както съобщава "Комерсантъ", над базата се издигат облаци черен дим. В базата са разположени бомбардировачи Су-24М и щурмови самолети Су-25, а военните там участват във войната с Украйна, отбелязва Радио Свобода.

По-рано днес избухна склад за военно оборудване и боеприпаси край Джанкой. Те са били извършени от "елитна украинска военна част", съобщи The New York Times, като се позовава на неназован високопоставен служител на украинското министерство на отбраната.

Украинската страна не е потвърдила участието си. Официални лица обаче намекнаха, че разрушаването на военния склад не е случаен инцидент.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак пише в Telegram за продължаване на "демилитаризацията" на Крим и други завзети територии на държавата до пълното им "деокупиране". А Михайло Подоляк заяви, че полуостровът като част от нормална държава е "Черно море, отдих, планини и туризъм".

Още по темата

Руското министерство на отбраната потвърди за първите взривове, като съобщи, че "пожар е избухнал" близо до Майское на територията на площадка за временно съхранение на боеприпаси във военно поделение.

"Пожарът е довел до детонация на складирани боеприпаси. Няма сериозно пострадали, вземат се мерки за потушаване на пожара и се изясняват причините за него", заявиха от руското министерство на отбраната.

На 9 август имаше силни взривове и на военно летище “Саки” на руските Военно-въздушни сили, разположено близо до село Новофедоровка, при които бяха унищожени поне девет военни самолета, включително изтребители СУ-30СМ и бомбардировачи СУ-24M.

Унищожени са и няколко сгради в базата, в които може да е имало боеприпаси. Русия използва авиобазата “Саки”, разположена в западната част на Крим, за редовни удари по украинска територия, откакто започна непредизвиканата си инвазия в страната на 24 февруари.

Смята се, че взривовете на летището са причинени от украийнска далекобойна ракета или дронове камикадзе. Украинските властии нито потвърдиха, нито отрекоха тази версия. Руската официална версия отново е за пожар предизвикан от неспазване на правилата за пожарна безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пушенето убива ...тавариши
57
0
 
2
 
! Отговори
OleMale преди 1 година
Не мога чак да повярвам, че Русия може да е толкова *** да нарича нещо толкова очевидно инцидент. Според мен такива статии трябва да се придружават от официално становище във видео, за да е ясно, че е вярно, че такова изказване има. Аз лично не мога да повярвам, че Руснаците са толкова глупави. Не са най-блестящите мозъци, но чак пък толкова *** да ги изкарват.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи пак нищо не сте разбрали! Кремъл казва: Пиян моряк с цигара в устата заспа на поста! Това се случи в близост до боеприпаси! И поради това се получи точно тази експлозия! А щом кремъл каже, че е така как може ние да не вярваме сега!!?? :)))))))))))))))))))))))
55
2
 
20
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Украинците са майстори в партизанските акции още от ПСВ и ВСВ....немците много си патиха от тях ----СЕГА Е РЕД НА РАШКИТЕ ДА СИ ПАТЯТ...ха,ха,ха... И КАТО ГЛЕДАМЕ ПУШИЛКАТА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА ПОВСЕМЕСТНО ...!
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един пожар...
53
1
 
20
 
! Отговори
Бомбаджиев преди 1 година
Как да кажат, че са ги думнали, когато никоя държава няма да им купува противоракетните системи след подобен анонс. На карабляк Масква - пушачи, на овенния склад - пушачи,... Аве, сменете я тая версия да го..., че да звучите по-актуално.
52
2
 
19
 
! Отговори
Пинг Понг преди 1 година
Е е много станаха все един и всъщи сценарий четем до кога ще крият че са ги ДУМНАЛИ не живеем във оная ера кога то звучеше радио МАСКВА
51
2
 
20
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Всеки ден да има бум-бум за ор?ките на П&у?т?лер, хаха! Кримнаш, *** нещо не баш!:)))
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До gosho заради това управление има прекаран навсякъде ток и вода. Като гледам как е вмомента като си построя къща трябва сам да си платя за стълба и кабелите както и за тръбите до къщата. Тогава всичко сее е правило за хората,а сега закойто има пари
49
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тролерите пак подхванаха Тея тоалетни чинии трябва да си много пpocт за да вярваш на това. Особено в статии някоя си украинка видяла снимка в интернет и си познала чаршафа и бойлера. Нямам думи про100. Какви Шебеци имам за сънародници.
48
0
 
18
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Август по принцип е много тежък месец за Руската Федерация. Опита за преврат 1991 когато за няколко часа бяха свалили Горбачов беше през Август. След това 1998 пак през Август обявиха фалит ( мораториум върху дълга). Курск и тя потъна Август 2001. Има още но ме мързи да пиша.
47
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 имаш предвид украинците тече поредна вълна на мобилизация. Толкова са го закъсали ,че са тръгнали да проверяват по жилищата кой живее и ако има мъже 18-60 ги мобилизират. Така е демократично и после горките Микола се водят безследно изчезнали за да не се плати на семействата.
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49 а у нас страна членка на ЕС и демократичния запад всички села плюс някои градски квартали са без канализация и имат по 1 нужник в двора с клекало и септична яма. Първо погледни нас и тогава пиши за другите
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега в Сибир всяка втора външна тоалетна е с тоалетна чиния! Контакта със запада води до културен прогрес!
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поданиците на Владимир Потен се препотиха вече 3 пъти от горещия летен сезон в кримските курорти. Синоптиците предупреждават за продължителни високи температури и обявяват кафяв код за летовниците, като им препоръчват да използват наводнените курорти около Сочи.
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най са зле горките от така наречените ДНР и ЛНР. Пушечно месо, дори не се водят във сводките на Руското Министерство на Отбраната. Хващат ги от улицата и направо на фронта. Никакъвци, нито украинците нито руснаците ги имат за нещо.
42
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така ще бъде! Докато Русия си играе на "братушки" с украинците така ще бъде. Смотай това население и това е! Вкарай наборната армия като окупационна войска. Докато пази, малко да се понаучи на военни мурафети. Какво лежи по казармите? Прибери не руското население в населените места или го прогони. Зачисти пътищата и полето и каквото мръдне без разрешение и проверка, прибери в лагер. Диверсионните групи ще лъснат. Пък като мине войната, тогава други закони.
41
1
 
10
 
! Отговори
До Влади-Мир преди 1 година
Всеки може да пише, каквото си иска! А ти-каквото ти наредят!
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския солдат е деморализиран в Украйна. Не знае какво всъщност прави там, освен да изнася и да граби, вкючая и тоалетни чинии, и да робува на кремълската шайка. Е, щом са толкова невежи руснаците да гинат в Украйна. Укрите може да изгинат всичките, но няма да се отстъпят. Това е разликата между дивите руснаци и непреклонните украинци.
39
4
 
17
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
украинските герои направиха за смях руската армия.. добре че НАТО не се намеси че Путин щеше да се оправдава .. а сега с украинците от кумова срама ще мълчи и отчаяно се опитва АЕЦ да взриви.