Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна

Операциите на украинците се планирали от САЩ и Великобритания
Обновена: 16 авг 2022 12:01 | 16 авг 2022 11:15, Елка Василева
154
Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в реч на конференция по сигурността в Москва, че Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Цитиран от ТАСС, той нарече „абсурдни“ твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила "няколко пъти" разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.

Шойгу заяви, че преговорите за удължаване на договора "Нов СТАРТ" са "двупосочни" и че ситуацията около този договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна".

Според Шойгу твърдението, че причината за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е руската спецоперация в Украйна, е невярно, тъй като тези страни се сближават с Алианса от много години.

"Разбира се, официалното участие на Хелзинки и Стокхолм в стратегическото планиране на НАТО, евентуалното предоставяне на територията на тези държави за разполагане на ударни оръжия ще промени условията за сигурност в Балтийския регион и Арктика и ще наложи преразглеждане на подходите към защитата на руската територия", предаде ТАСС думите на руския министър на отбраната.

Шойгу също така вижда потенциала на блокът АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) да се превърне във "военно-политически съюз".

Руският министър на отбраната оценява „специалната военна операция“ на Москва в Украйна като поставяне на „край на еднополюсния свят“.

При действията си в Украйна „спазването на Женевската конвенция за правилата при водене на война винаги са били и остават в центъра на вниманието на командирите на всички равнища“, допълни руският военен министър. В тази връзка той допълни, че руските военни активно участват в доставката на хуманитарна помощ, възстановяването на инфраструктурата и опазването на реда „в освободените от националистите територии в Украйна“.

Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че западните страни се стремят да разпространят "аналогичен на НАТО модел" върху Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

В обръщение към участниците в конференцията по сигурността в Москва Путин каза, че САЩ се опитват "да проточат" конфликта в Украйна и че посещението на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец е било "внимателно планирана провокация", предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
15
 
14
 
! Отговори
FCKPTN преди 1 година
Смърт на Путин и Шойгу!!!
94
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще удари директно командните центрове във Вашингтон и Брюксел с ядрени удари и със стратегическо ядрено оръжие, не тактическо. Това иска да каже Шойгу, ако не сте разбрали.
93
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС имат избор - или да остъпят с позор, или да изчезнат от лицето на земята. Това означава за тях война с Русия. Русия при всички случаи ще остане, макар и с поражения. Русия е твърде огромна, твърде много цели трябва да се унищожат в сравнение с възможностите на САЩ спрямо потенциала на стратегическата противоракетна отбрана на Русия. А за САЩ и ЕС са достатъчни няколко ракети за да бъдат изтрити от лицето на земята, не става дума за Посейдон или за новите ракети САРМАТ, достатъчни са старите като Булава и Топол.
92
14
 
10
 
! Отговори
ники преди 1 година
Много ясно, че няма да ползва. Ясно им е, че пуснат ли ядрена ракета, на момента политат към русия всички ядрени ракети.Скоро ще бъдат изритани от Украйна и след това следва разпад на империята на злото.
91
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99, преди 2 семици бяха унищожени 2 HiMАRS преди няколко дена още един + два броя пленени. На дадения момент остават читави 6 броя. Абсолютно правилно уточняваш, че заедно с HiMАRS, пиндостанците губят и пиндостанските им екипажи.
90
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече слушам руските обяснения на нещата, толкова по-ясно ми става, че тези трябва да предефинират цялата реалност за се изкажат. "Освободили" били украински територии от Украйна - демократична държава с легитимно избрано правителство. Не били виновни, че съседите им влизат в НАТО, щото да крадеш чужда държава нямало как да накара другите да търсят сигурност... то било от "преди". Нямало война, ама спазвали женевската конвенция, кастрирайки войници и изнасилвайки жени... Тия са ......
89
10
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Русия час по-скоро трябва да се обяви за държава терорист. Това което прави е присъщо за средните векове.
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво ядрено оръжие!, нацисткият внук не откри нищо в дупката на турбината докато се кокореше и я опипваше, но произнесе заклинания, от които разбрахме, че турбината била готова за ударен труд и той, Улаф, горещо я препоръчва и моли "Газпром" да я вземе.
87
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-дълго продължава военната операция на Съюзническите сили срещу нацистите в Украйна, толкова повече фашисткия ЕС затъва в блатото на икономическата и енергийната криза.
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Норвегия отказалась увеличивать поставки газа в Германию. Там отделались от очередной просьбы Берлина отпиской, мол, это максимум, что мы можем.
85
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докторе, Наполеон ми шепне в ухото. добре, добре. а сега по темата г-н Шойгу. колко от химарсите които твърдите че сте обезвредили с голи ръце са с нас в стаята?
84
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера вузевулите погребаха "готвачът на Путин", а днес той се обади и се оказа, че е здрав и бодър. За Евгений Прогожин говорим. Да.
83
6
 
11
 
! Отговори
какво ядрено оръжие! преди 1 година
Путин ви разказа играта с турбината, какво става с турбината, Шолц откри ли нещо в дупката на турбината докато се кокореше костюмиран с цяла делегация.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей начии, тия казани за нелегална водка ще ви изядат главата. Спрете да пиете фалшива водка и соли за вана с 13% алкохол /е не е истина колко трябва да си изпаднал..ама карай - великата сила дето *** от препарат за вана!!/ и току виж се осъзнаете, че вече никой за нищо не ви вярва.
81
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако преди години САЩ се опасяваха от ядрен удар на Русия който може да нанесе големи поражения на Америка, днес САЩ разглеждат нещата съвършено различно. Сега САЩ усещат безспорното военно-стратегическо превъзходство на Русия което все повече нараства и факта, че руското оръжие може да ги унищожие без те да могат да отговорят.
80
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ се изплюха на България с F-16, а българите се гушат свенливо и казват - дъжд вали.
79
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92 Когато руснаците ударят поне един Химарс най-напред ще го научим от американците, те ги следят по GPS. За сега няма поразен Химарс.
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая сутрин пак са курили папироси в склад за оръжие в Джанка Крим. Тютюнопушенето убива Русия
77
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Омразата към Русия няма да ни помогне. Ние искаме да живеем добре, нали? Всички народи трябва да си помагат, а не да си пречат максимално. Трябва взаимопомощ.
76
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всекидневно се убеждавам какви болни хора са русофилите. Даже почти ми става жал за тях.