Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна

Операциите на украинците се планирали от САЩ и Великобритания
Обновена: 16 авг 2022 12:01 | 16 авг 2022 11:15, Елка Василева
154
Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в реч на конференция по сигурността в Москва, че Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Цитиран от ТАСС, той нарече „абсурдни“ твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила "няколко пъти" разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.

Шойгу заяви, че преговорите за удължаване на договора "Нов СТАРТ" са "двупосочни" и че ситуацията около този договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна".

Според Шойгу твърдението, че причината за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е руската спецоперация в Украйна, е невярно, тъй като тези страни се сближават с Алианса от много години.

"Разбира се, официалното участие на Хелзинки и Стокхолм в стратегическото планиране на НАТО, евентуалното предоставяне на територията на тези държави за разполагане на ударни оръжия ще промени условията за сигурност в Балтийския регион и Арктика и ще наложи преразглеждане на подходите към защитата на руската територия", предаде ТАСС думите на руския министър на отбраната.

Шойгу също така вижда потенциала на блокът АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) да се превърне във "военно-политически съюз".

Руският министър на отбраната оценява „специалната военна операция“ на Москва в Украйна като поставяне на „край на еднополюсния свят“.

При действията си в Украйна „спазването на Женевската конвенция за правилата при водене на война винаги са били и остават в центъра на вниманието на командирите на всички равнища“, допълни руският военен министър. В тази връзка той допълни, че руските военни активно участват в доставката на хуманитарна помощ, възстановяването на инфраструктурата и опазването на реда „в освободените от националистите територии в Украйна“.

Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че западните страни се стремят да разпространят "аналогичен на НАТО модел" върху Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

В обръщение към участниците в конференцията по сигурността в Москва Путин каза, че САЩ се опитват "да проточат" конфликта в Украйна и че посещението на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец е било "внимателно планирана провокация", предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
4
 
! Отговори
Скука преди 1 година
Няма от какво да се притеснявам по принцип. При евентуална ядрена война, целия Свят ще изчезне за един ден. Всеки го знае. Всичко е джавкане и подривна дейност. Играеме си на война с две думи.
74
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиян Ванка като се качи на танка и ще гръмне по АЕЦ Запорожец.За какво им е да използват оръжие на руснаците в Украина?
73
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия са пуснали нова марка цигари HIMARS, с дълго огънче!
72
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ямболски ZV *** Стига глупости! Кажи на твоите прекрасни руснаци да напуснат ЗАЕЦ и да я предадат на ООН.
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е няма нужда,те си имат АЕЦ за гърмене украинците.Нема да си хабят ракетите руснаците я!Естествено,че в Украина,Русия няма да използва ядрено оръжие,но не се знае къде ще използва?!
70
16
 
8
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
А бе вие руснаците за някакви крепостни ли ги мислите ?!?! Много ясно,че няма да използват ядрено оръжие...Даже не им се използва и конвенционално,обаче изрррродите от запад в лицето на Зеленски изнагляха.
69
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма да използва ядрено оръжие. Това е сигурно. Руснак не е националност, а душевност. Най-добрите хора. Живях там 5 години-най-хубавите години от живота ми.
68
6
 
8
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Кожугетович беше казал че Русия не планира да напада Украйна. Нападна. Беше казал че на авиобазата в Крим няма унищожени руски самолети. А то има. Казал че бараката със военнопленници в лагера Оленовка е обстрелвана от ВСУ, а тя е взривена от вътрешен вероятно термобаричен взрив. Лъжите на еленовъда нямат край
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядрен апокалипсис е много лека смърт за имперския руски народ. Този народ е длъжен да изживее пълния имперски баpдаk забъркан в главите им от Путин. Това е единственият начин след Путин да няма следващ имперец като Петър първи, Екатерина втора, Александър трети , Сталин или Путин на власт. Народът на Русия е виновен за съдбата си а не неговите побъркани уплавници. Побъркани има навсякъде по света, важното е да не се допускат до властта.
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще перифразирам един покоен човек - Чета и не вярвам на ушите си!!!Колко хора се заблуждават, че ЕС-тоест Запада, ще се разпадне под ударите на тежката зима и скъпите енергоресурси. Вие наистина ли го вярвате или така ви заповядват да пишете.Бъдете сигуни , че свободния свят и свободните хора ще оцелеят, но тоталитарните режими рядко се задържат повече от 100 години. Омразата никога не води до добър край.
65
2
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Хапчетата, броски, че ще изкараш някой инсулт пред монитора
64
10
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
каква подла т.ва.р си и сам не знаеш ! Украина е чисто нациско сборище Тя не ен държава защото не прави нищо за народа си а обратното убива всички не обичащи нациския режим начело с (невероято но вярно )еврея зеленски! а за останалото и да пиша нямада разбереш и за липсата ти на сиво в-во
63
1
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Хаха, някой не си е изпил млекцето вчера, и не е успял да се наспи добре. И сега звучи като пенсионер с изплискал леген и наакан памперс. Ходи си почивай и си взимай хапченцата всеки ден, не пропускай!
62
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България излезе ли от НАТО, НАТО на момента ще се разпадне. Това означава достъп на Русия до Сърбия, военен съюз Русия - България - Сърбия. Туто финито с НАТО. Тотално са зависими от България заради географското ни положение, може спокойно да поискаме от НАТО да финансира безвъзмездно десет F-35, двадесет F-35, кораби, военна техника. От ЕС също, и не могат да откажат, а вместо това се оставяме да ни мачкат заради хора като ГЕРБ и ПП и ДБ, и няколко фондации които финансират кресльовците грантаджии. Или предоговаряме условията за членство, или излизаме от тези съюзи.
61
8
 
11
 
! Отговори
BTW преди 1 година
Американците кандидатстват ли за българска виза и ходят ли на интервюта в българското посолство, или си влизат свободно в България като че ли им е бащиния.
60
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може Русия да избива хора, а руски туристи да си почиват по българските черноморски курорти. България трябва да спре да издава визи за руски туристи!
59
3
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Могат, броски. Съжалявам, че не си разбрал.
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нормален българинТОВА е жива лъжа !!!Българин не може да расъждава като теб амер-ка подла подстилка и пишеш 24 ч за да получия чача помия от сорос
57
7
 
6
 
! Отговори
BTW преди 1 година
Какво става с визите за САЩ. След 30 години навеждане със смъкнати raщи и лизанe на американски 3адници, българите могат ли свободно да пътуват за САЩ
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адски е умен. Колко му личи само! Олеле, не съм виждал по-умен човек.