Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна

Операциите на украинците се планирали от САЩ и Великобритания
Обновена: 16 авг 2022 12:01 | 16 авг 2022 11:15, Елка Василева
154
Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в реч на конференция по сигурността в Москва, че Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Цитиран от ТАСС, той нарече „абсурдни“ твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила "няколко пъти" разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.

Шойгу заяви, че преговорите за удължаване на договора "Нов СТАРТ" са "двупосочни" и че ситуацията около този договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна".

Според Шойгу твърдението, че причината за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е руската спецоперация в Украйна, е невярно, тъй като тези страни се сближават с Алианса от много години.

"Разбира се, официалното участие на Хелзинки и Стокхолм в стратегическото планиране на НАТО, евентуалното предоставяне на територията на тези държави за разполагане на ударни оръжия ще промени условията за сигурност в Балтийския регион и Арктика и ще наложи преразглеждане на подходите към защитата на руската територия", предаде ТАСС думите на руския министър на отбраната.

Шойгу също така вижда потенциала на блокът АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) да се превърне във "военно-политически съюз".

Руският министър на отбраната оценява „специалната военна операция“ на Москва в Украйна като поставяне на „край на еднополюсния свят“.

При действията си в Украйна „спазването на Женевската конвенция за правилата при водене на война винаги са били и остават в центъра на вниманието на командирите на всички равнища“, допълни руският военен министър. В тази връзка той допълни, че руските военни активно участват в доставката на хуманитарна помощ, възстановяването на инфраструктурата и опазването на реда „в освободените от националистите територии в Украйна“.

Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че западните страни се стремят да разпространят "аналогичен на НАТО модел" върху Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

В обръщение към участниците в конференцията по сигурността в Москва Путин каза, че САЩ се опитват "да проточат" конфликта в Украйна и че посещението на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец е било "внимателно планирана провокация", предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ресурсите на Русия се насочват към Азия - Китай, Индия. Това означава, че ЕС се лишава от евтини руски ресурси. Това означава, че тяхната конкурентоспособност в този смисъл пада. И те прекрасно разбират това. Много добре разбират, че успех на специалната операция означава край на ЕС.
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ядреното ви оръжие я работи изобщо още ама карай.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя на снимката е много интелигентен, вижте само колко му личи само от портрета. Дайте му нобелова награда на човека, за интелигентен вид! Отказвам да чуя и дума от него, преди да бъде удостоен с почетен сертификат от Менса, в знак на протест срещу подценяването му!
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила "няколко пъти" разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.>>>>>това е провокирано от действията на Русия и е точно обратното към което тя се стремеше. ПУТИН СЕ ПРОВАЛИ ТОТАЛНО!
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каза човекът, който е наредил да минират най-голямата АЕЦ в Украйна и в Европа и всеки момент може да даде заповед да бъде взривена. Това ще е дефакто употреба на ядрена централа като оръжие и ще има ефект върху цялата планета.
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шойгу по-добре да забрани пушенето в армията, че инциденти те станаха много
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно разсъждава таварищ Сергей Кужугетович, няма нужда Русия да се самоликвидира с използване на ядрено оръжие, достатъчно е да се остави на власт поне още година Русия под мъдрото ръководство на Владимир Владимирович и тя ще бъде леквидирана без моща на немирния атом.
48
6
 
11
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Тея шизофреници сутрин плашат да затрият всички с ядрено оръжие, вечер - обясняват, че не им трябва ядрено оръжие. Толкова се овъртяха в "мислите" на бащицата Путин, че вече не знаят каква негова мисъл да подкрепят. Съмнявам се, че и той самия знае!
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Води се борба, жестока борба. Но не за Украйна, или за западни евроreйски или каквито и да са ценности. Води се жестока борба за ресурси. И по-точно - за ресурсите на Русия. И от тук е тази ярост и бяс към Русия които вилнеят в ЕС.
46
9
 
6
 
! Отговори
Ядрени оръжия! преди 1 година
Путин помля оръжията на западняците, не им остана за тях, всичко изпратиха в Украйна. А тези които не помля, украинците му ги продават на черно, Путин има пари, западняците се ръсят за газ (ще се отказват, ха ха хааа), Газпром прави рекордни печалби!
45
10
 
6
 
! Отговори
ЕС ще се разпадне преди 1 година
Фашисткия режим в Брюксел никога няма да признае провала на Зелената сделка и провала на политиката на санкции срещу Русия, защото моментално ще загуби лице и ще стане нелегитимен. Ще упорстват по същия начин доколкото могат, но няма да изкара и няколко години, икономиката на ЕС вече е в рецесиа и няма начин да тръгне без ресурси и енергия.
44
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злостни алкохолизирани ненормалници са рашките. Не им обръщайте внимание изобщо.
43
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна .При нужда ще използва АЕЦ Запорожие.А и така ще пострадат всички бивши соц. държави.За назидание.
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Шойгу добави, че операциите на украинската армия се планират от САЩ и Великобритания."Те не са в ЕС.От цялата работа ЕС ще пострада повече отколкото Украйна и Русия взети заедно.На Урсула са й промили мозъка.Погледът й е като на нашия Кирчо.Един такъв...ококорен.
41
10
 
7
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
Народ от престъпници. Държава от наркомани, убийци и нацисти. Ама ще кажат - САЩ ни наложиха тези нацисти и наркомани! Не момчета, вие сами си ги избрахте. Украйна загуби правото си да съществува и ще изчезне като държава в този и сегашен вид.
40
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тектонични промени в целия свят. Русия е добре укрепена, добре защитена, добре осигурена с изобилие от ресусри, продоволствия и енергии. Русия освен това има нови силни съюзници (особено след авиошоуто на Нанси Пелоси), които не обичат запада. ЕС няма шанс, а България ще бъде отнесена в небитието като глуxарче от вятъра.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много взеха да говорят че няма да ползват ядрено оръжие - лошо ! Лавров още чат пат споменава че не са нападали Украйна.
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кагда ще започнете за молите за преговори, кремълски плъшоци? :))))
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като знам колко струват руските изявления, по-скоро трябва да се притесняваме.
36
15
 
3
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
За какво им е да използват ядрено като могат да изпарят целият Киев барабар с наркомана с термобарично. Путин много пази мирното население а трябва да заличава цели квартали тухла да не остане.