Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна

Операциите на украинците се планирали от САЩ и Великобритания
Обновена: 16 авг 2022 12:01 | 16 авг 2022 11:15, Елка Василева
154
Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в реч на конференция по сигурността в Москва, че Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
Цитиран от ТАСС, той нарече „абсурдни“ твърденията за възможността Русия да използва химическо оръжие в Украйна.

По думите му украинските военни операции се планират от САЩ и Великобритания, а НАТО е увеличила "няколко пъти" разполагането на войските си в Източна и Централна Европа.

Шойгу заяви, че преговорите за удължаване на договора "Нов СТАРТ" са "двупосочни" и че ситуацията около този договор за контрол на ядрените оръжия между САЩ и Русия "не е лесна".

Според Шойгу твърдението, че причината за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО е руската спецоперация в Украйна, е невярно, тъй като тези страни се сближават с Алианса от много години.

"Разбира се, официалното участие на Хелзинки и Стокхолм в стратегическото планиране на НАТО, евентуалното предоставяне на територията на тези държави за разполагане на ударни оръжия ще промени условията за сигурност в Балтийския регион и Арктика и ще наложи преразглеждане на подходите към защитата на руската територия", предаде ТАСС думите на руския министър на отбраната.

Шойгу също така вижда потенциала на блокът АУКУС (Австралия, Обединеното кралство и САЩ) да се превърне във "военно-политически съюз".

Руският министър на отбраната оценява „специалната военна операция“ на Москва в Украйна като поставяне на „край на еднополюсния свят“.

При действията си в Украйна „спазването на Женевската конвенция за правилата при водене на война винаги са били и остават в центъра на вниманието на командирите на всички равнища“, допълни руският военен министър. В тази връзка той допълни, че руските военни активно участват в доставката на хуманитарна помощ, възстановяването на инфраструктурата и опазването на реда „в освободените от националистите територии в Украйна“.

Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че западните страни се стремят да разпространят "аналогичен на НАТО модел" върху Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Ройтерс.

В обръщение към участниците в конференцията по сигурността в Москва Путин каза, че САЩ се опитват "да проточат" конфликта в Украйна и че посещението на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец е било "внимателно планирана провокация", предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
Амкета преди 1 година
Колко точки от тялото подмивате?
34
8
 
6
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, разследване от екипа на Алексей Навални: Шойгу и кръгът му откраднали 80% от парите за войната в Украйна. Армията на Путин остава без финансова поддъжка, украинците минават в контранастъпление и до дни, дори до часове влиза в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага за убийството на украински дечица и изнасилване на украински женици.
33
4
 
14
 
! Отговори
Шойгу е тъп преди 1 година
Те разправяха ,че и в Украйна няма да нахлуват.. Иначе състоянието на руското адрено оръжие е като на всичко друго в русия. Ако решат да го ползват половината ракети няма да излетят , а останалите ще гръмнат още в силозите.
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде ще вземат долари ли? Не виждаш ли, че печатат като за последно. Инфлацията как мислиш се получи?
31
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече е загубила всичко.8 милиона бежанци,разбити и разрушени градове.Но Путин не иска да спира дотук целта му е и Запада да страда.Да помпа инфлацията на Запад и да гледа как ЕС се разпада.Американците нямат нищо против ЕС да отслабне още по добре за тях.
30
10
 
8
 
! Отговори
Смръдльо преди 1 година
По-добре да мириша и да не се къпя, отколкото да ползвам руска газ и да финансирам убийството на дечица и женици и старченца от руските окупатори в Украйна.
29
4
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 година
Най богатия шаман между генералите и най богатия генерал между шаманите!Разбира от армия и оръжия,колкото починалата ми баба от голф!!Резултатите са ясни вече и на рузките им,бецили дори от неговия затънтенна г,за на географията регион!!Така става когато русия се докара да бъде управлявана от ЧУКЧИТА!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И отде ше ги вземат сащисаните и ингилизите? И двете икономики да с огромни дългове над това което произвеждат.
27
4
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, вече не сме зависими от Газпром и Русия, ще си доставяме газ от некои други доставчици.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е във фалит отдавна, но САЩ и Англия не са. Само за оръжия дадоха на Украйна 100 млрд долара. Със сигурност могат да дадат и още няколко пъти по толкова.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах, колко е хубаво, че не граничим с тази изостанала кочинаа, пълна с простаци и алкохолици!
24
2
 
7
 
! Отговори
ИЦо преди 1 година
Искам планета на която да живея, какво ме вълнува алчността на олигарсите им? Как може да говорят за атомни оръжия въобще. Защо трябва да се затрива целия свят за икономическите мераци на една държава?
23
10
 
10
 
! Отговори
Обадете се преди 1 година
Русия ще загуби тази война.Мога да сложа милион долара на масата в облог.
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да не използват ядрено оръжие, защото сигурно и то е дефектно като цялата им работа. Не спряха да се самоопозоряват тия диваци.
21
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ядреният арсенал на Русия е плашещ!На Запад треперят от новите Сармати и си траят.Никой не иска да провокира Путин да използва тази огромна ядрена мощ.Путин е властелинът на света защото притежава тази страховита сила.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как ще стане иначе? По кой начин ще завладеят големите градове в Украйна? Или ще се предадат и ще се изтеглят. А англичаните ще си направят военноморска бназа в Крим. И един мормот ...
19
8
 
8
 
! Отговори
Първа точка преди 1 година
Русия ще бъде бита и от НАТО, след като Украйна ги попилее.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек с имение от 80 000 000 евро би се замислил за пускане на ядрени бомби...Това не е панелен плашок от вгъZZраждане! Иначе много диванни "смелчаци" тука.
17
12
 
10
 
! Отговори
Аргатин преди 1 година
Зелен каза ясно. Ако запада не плаща - ще взривят АЕЦ. Терористи, сър.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 "Ми после?" Нашите жълтопаветни юмручковци никога НЕ са си и помисляли за "после-то" - в едноклетъчието им има само "дай да изчегъртаме Боко, пък после ще му мислим". е, такова "мислене" и такива "***-лизи-близи" на Кремльовците му удариха, че всички виждаме какво им е "после-то" - чудовищна ИНФЛАЦИЯ, кражба от всеки и от всичко, люта мОндьо-прокопчовска ПРОПАГАНДА и тотално ОБЕДНЯВАНЕ. кРЕМЛЬОВСКИ кО...мо...НДЬО, марш в Славяново!