Европа се готви за Коледа без светлини. Ще погуби ли войната празничния дух?

Европейските лидери замитат темата за предстоящата студена и бедна зима
17 авг 2022 11:03, Анисия Иванова
257
Европа се готви за Коледа без светлини. Ще погуби ли войната празничния дух?
Снимка: Bloomberg

Кметът на испанския град Виго вече е започнал да се подготвя за ежегодната коледна феерия от светлини в града. Това се случва въпреки опита на правителството да намали потреблението на електроенергия в съзвучие с целите на Европейския съюз. Кметът твърди, че ако светлините бъдат премахнати, това ще бъде победа за Владимир Путин, защото войната ще погуби празничния дух заедно със свързаните с това разходи. Човек би си помислил, че в контекста на надвисналата енергийна криза поставянето на светлините ще бъде на последно място в списъка с приоритети. Това коментира Мария Тадео в рубриката Bloomberg Opinion.

В Испания миналата седмица влязоха в сила мерки за пестене на енергия: климатиците ще бъдат настроени на 27 градуса по Целзий, витрините на магазините ще трябва да потъмнеят от 22:00 ч., а държавните сгради ще трябва да намалят осветлението си. Това предизвика ожесточени дебати между централното правителство, регионалните администрации и туристически дестинации като Мадрид, където нощният живот започва едва след девет часа вечерта. Това е микрокосмос на това колко неподготвени - емоционално и практически - са европейците като цяло за потенциално най-мрачната зима на континента от десетилетия насам.

Ръководителката на дясното крило в региона на Мадрид Исабел Диас Аюсо е водещ глас срещу новите правила. Тя се прочу с това, че запази града отворен за бизнес през по-голямата част от пандемията. Сега тя твърди, че опазването на околната среда ще унищожи работните места, ще изплаши туристите и ще затрудни обществената безопасност. Тя има няколко добри забележки: испанското правителство е избързало с мерките без консенсус и без убедителен аргумент, който да оправдае реакциите на зимната криза в разгара на лятото. Символичният ход на министър-председателя Педро Санчес да остане без вратовръзка по време на официалните си срещи - за да компенсира изключването на климатика - се оказа тривиален. Той беше до голяма степен пренебрегнат.

Все пак би било глупаво и недалновидно Диас Аюсо и Мадрид да останат без ограничения. А пререканията надхвърлят границите на Испания. Във Франция президентът Еманюел Макрон трябва да представи план за " трезви енергийни мерки", който на практика е клонинг на испанските мерки. Той вероятно ще срещне същата съпротива. Неговата опонентка, Марин льо Пен, твърди, че европейските санкции срещу руската енергетика са се оказали безрезултатни и французите ще трябва да платят цялата цена тази зима. Тъй като енергийните разходи на едро в Париж достигнаха нови върхове, Льо Пен се опитва да привлече гласоподавателите от работническата класа, представяйки се като кандидат, защитаващ покупателната способност.

Германия вероятно ще усети тежестта на руската зима, но канцлерът Олаф Шолц омаловажи изразените в медиите опасения от зимни вълнения, въпреки че Федералната агенция за мрежите - енергийният регулатор на страната - призова потребителите да намалят потреблението и да заделят пари за сметките за студеното време. Корпорации като Deutsche Bank AG отиват по-далеч от доброволните мерки, набелязани от правителството.

В Италия служебният министър-председател Марио Драги предизвика полемика, като заяви, че италианците ще трябва да изберат между това да пуснат климатика или да помогнат на Украйна. Въпреки това нито един кандидат не говори за това по време на кампанията, предшестваща гласуването на 25 септември. Това ще направи равносметката още по-трудна (или по-студена), когато настъпи зимата - а вероятната реакция на неподготвения електорат - още по-нестабилна.

В продължение на месеци европейските официални лица замитаха всякакви дискусии под килима. Първо, те искаха да запазят летния туристически сезон, който е дойна крава, осигуряваща голяма част от растежа през второто тримесечие за много страни. Второ, правителствата не искаха да предизвикат паника сред потребителите. Едва през юли публичната дискусия в Брюксел и в националните правителства започна да отразява загрижеността, изразена при закрити врата. Малко късно е за проверка на реалността - която политиката все още продължава да потиска.

Резултатът: Обикновените европейски граждани не са осмислили напълно необичайността на настъпващата зима. Фактът, че приглушеното осветление и ограничената климатизация предизвикват толкова разгорещен дебат, не предвещава нищо добро. През декември цялата тази суматоха ще изглежда незначителна, ако Русия продължи да използва енергийни оръжия. Ужасяващо е просто да си представим какъв ще бъде ефектът върху семействата с по-ниски доходи, които са принудени да избират между това дали да плащат за храна, или за отопление, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Вече е ясно, че Путин иска да принуди ЕС да направи обратен завой по отношение на своите санкции. Това ще стане най-ефективно чрез раздор, недоверие и дезинформация сред европейците. Сега не е време за дребнави партийни политики. Сега е необходима трезва оценка, която да преодолее партийните различия и да доведе до решения. Вече е доста късно за подобни оценки на фактите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
Увредиха климата преди 1 година
ПОяви се риск от претопляне на атмосферата заради нагло вредни анти климатични оръжия вкл заради фотоволтаични.. Експерти да направят тестове с наличната техника..ЗАСЕГА НЯМА ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ЗА РЕАЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА ТОК ОТ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ>> Когато вместо тревни площи,гори,керемидени покриви ,слънцето се отразява в фотоволтаични панели над тях се формира зона на притопляне на атмосферата.. Светна и риск от подпалване на въздушния океан..
154
1
 
11
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Като не отчитате, че Путин е готин.
153
1
 
4
 
! Отговори
Albi преди 1 година
На кой му пука зс семействата с ниски доходи? Какво се правят на загрижени? Първо ние ще го отнесем и то само някои. Западняците ще затегнат коланите-смях голям. Поне социала е подсигурен там, ако останат гладни и на студено ще се разбунтуват, а тях не смеят да ги пипнат, нали си ги отглеждат.
152
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Трагедията на войните е, че умират хора. Е, и инфлацията. В моменти на война всеки разбира, че 85% от нещата в живота са суета и глупост. Това и през пандемията би трябвало да сме го разбрали. Аз никога не съм мислел за пищните коледни тържества в цяла Европа. Имам си свят, в който всичко грандиозно отсъства и го препоръчвам и на вас. Сами видяхме, че глобални кризи като Ковид и войната богат да срутят всичко за миг.
151
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз смятам, че светът трябва да се готви за свят без социални мрежи, без пиянски вечери в кръчмите, без светлини, които са демонстрация и безидейност. Само какви коледни тържества има в Европа, този празник там е станал съвсем комерсиален. Трайно, постоянно да съществува свят без социални мрежи и кич. В света има много кич, защото има бездарни и безидейни хора. И ние трябва да започнем да живеем по-скромно. Това, което ни е нужно са работа и семейство, приятели също. Кризите го показват.
150
9
 
1
 
! Отговори
До 157 преди 1 година
Значи ко да ти кажа!? Ядрени централи не се строят лесно, но пък не е като да не могат да се построят! Ся знам, че си п.ткинофил то това е ясно, *** дори вие п.ткинофилите требе да знаете, че даже и в БГ се е копаело и може да се копае уран за ядрено гориво! *** кат ви знам колко ви е акъла май си мислите, че то само рашистан има и уран и ядрено гориво! Не знам що така си "мислите" обаче! Та работата е, че всичкото което съм написал може а стане! Та даже и ичвън русия! Ти как "мислиш"?
149
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 175 "Кога най сетне,западни Хурки като теб.Ще "вденат" че Всичкото ЗЛО за Европа иде Точно от Любимият ти ЗАПАД????!!" Каква кола караш? :))))
148
5
 
10
 
! Отговори
ЕС планове преди 1 година
Ще пукнем от студ та рашките които са на топло да не могат да карат бентлита из блатата на тундрата!
147
4
 
16
 
! Отговори
който каквото преди 1 година
Който санкции готви другиму - сам попада във инфлация! :):):)
146
12
 
2
 
! Отговори
Паскуал Тонеff преди 1 година
След още 2-3 пакета санкции, *** ще изпукат от глад! Санкции, санкции и пак санкции!
145
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да ни стане с малко режим на тока тази демокрация много ни разглези. В Украйна хора умират.
144
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SuCkMyD1ck171 "Русофилските г0лтаци и псевдо журналисчета..." Колкото отрицателни вота имаш на коментара си, толкова *** да ти нaxakaт aнaлнo, opaлнo и вaгинaлнo.
143
17
 
4
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
за сметка на това в кенефская раССия ще има фойверки от хвърлени фасове от цигари всеки ден до Коледа! ХИ ХИ ХИ
142
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измислиха накрая основание да не дразнят мюсулманското /май вече/ мнозинство!
141
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 168 "Коледата, светлината и топлината ли ви е дерта, след като там на изток всеки ден умират по над 500 украински войника, убити от .... " руските убийци изпратени директно от фашиста в Кремъл.
140
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес къпахте ли се?
139
1
 
24
 
! Отговори
Толераст преди 1 година
Нема да са плашите. В Европа ще е тъмно и студено още няколко месеца. Докато САЩ се намести удобно като посредник в търговията между Русия и Европа. На никой не му пука за Укритата. Всичко е САМО за пари. Защото Европа НЯМА ОТ КЪДЕ другаде да купува суровини и газ... А на Русия и е най изгодно да търгува с Европа. Щото направо е срамно при толково много подчинени на САЩ европейски лидери цялата печалба от търговията с Русия да отива само при руснаците... Недопустимо е.
138
0
 
20
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Та те вече нямат коледа, наричат всичко зимни празници. Либерал корект, така че ще си пазят светлините за рамазана.
137
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коледата, светлината и топлината ли ви е дерта, нeщacтници жалkи, след като там на изток всеки ден умират по над 500 украински войника, убити от наказателните отряди на кафявата бандеровска чума, защото не желаят да се бият срещу братята си освободители! Да ви *** мaйkaтa и3poди.
136
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коледата, светлината и топлината ли ви е дерта, нeщacтници жалkи, след като там на изток всеки ден умират по над 500 украински войника, убити от наказателните отряди на кафявата бандеровска чума, защото не желаят да се бият срещу братята си освободители! Да ви *** мaйkaтa и3poди.