Ядрена война между САЩ и Русия би обрекла на глад 3/4 от населението на Земята

Дори по-малък конфликт би довел до смъртта на милиарди от глад
Обновена: 17 авг 2022 15:48 | 17 авг 2022 15:48, Нели Христова
296
Ядрена война между САЩ и Русия би обрекла на глад 3/4 от населението на Земята
Снимка: БГНЕС

Приблизително 5 милиарда души – три четвърти от световното население, биха останали гладни в случай на ядрена война между САЩ и Русия, сочи ново изследване.

Добивите от култури по света ще намалеят, тъй като ядрените оръжия ще предизвикат огнени бури, които ще освободят блокиращи слънцето сажди в атмосферата, установиха изследователи.

Това би се случило при най-големият потенциален конфликт. Но учени разглеждат и какви ще са последствията при по-малки ядрени войни и откриха, че милиарди все пак ще умрат поради заличаването на глобалните хранителни системи.

Експертите разглеждат какво ще се случи по време на пет по-малки войни между Индия и Пакистан, както и голям конфликт между САЩ и Русия въз основа на размера на ядрения арсенал на всяка страна.

Американските изследователи установиха, че най-малкият ядрен сценарий би довел до спад на средното глобално производство на храни – измерено в калории – със 7% в рамките на пет години.

Ако се случи ядрена война между САЩ и Русия, според тях производството на храни ще спадне с 90% три до четири години след всеки конфликт.

Повече от 75% от хората по света ще гладуват в рамките на две години при този сценарий, гласят заключенията им.

Алън Робок, съавтор на изследването, казва, че учените разбират, че ядрената война от какъвто и да е мащаб би унищожила глобалните хранителни системи и би убила милиарди в процеса.

"Данните ни казват едно нещо: трябва да предотвратим евентуалната ядрена война", заявява професорът по климатични науки от университета Рутгерс в Ню Джърси пред The Independent.

Тяхното изследване установи, че спадът на реколтата ще бъде най-сериозен в нациите със средна географска ширина, които включват Русия и САЩ и биха могли да имат косвен ефект върху африканските и близкоизточните страни, които са зависими от вноса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари