Ядрена война между САЩ и Русия би обрекла на глад 3/4 от населението на Земята

Дори по-малък конфликт би довел до смъртта на милиарди от глад
Обновена: 17 авг 2022 15:48 | 17 авг 2022 15:48, Нели Христова
296
Ядрена война между САЩ и Русия би обрекла на глад 3/4 от населението на Земята
Снимка: БГНЕС

Приблизително 5 милиарда души – три четвърти от световното население, биха останали гладни в случай на ядрена война между САЩ и Русия, сочи ново изследване.

Добивите от култури по света ще намалеят, тъй като ядрените оръжия ще предизвикат огнени бури, които ще освободят блокиращи слънцето сажди в атмосферата, установиха изследователи.

Това би се случило при най-големият потенциален конфликт. Но учени разглеждат и какви ще са последствията при по-малки ядрени войни и откриха, че милиарди все пак ще умрат поради заличаването на глобалните хранителни системи.

Експертите разглеждат какво ще се случи по време на пет по-малки войни между Индия и Пакистан, както и голям конфликт между САЩ и Русия въз основа на размера на ядрения арсенал на всяка страна.

Американските изследователи установиха, че най-малкият ядрен сценарий би довел до спад на средното глобално производство на храни – измерено в калории – със 7% в рамките на пет години.

Ако се случи ядрена война между САЩ и Русия, според тях производството на храни ще спадне с 90% три до четири години след всеки конфликт.

Повече от 75% от хората по света ще гладуват в рамките на две години при този сценарий, гласят заключенията им.

Алън Робок, съавтор на изследването, казва, че учените разбират, че ядрената война от какъвто и да е мащаб би унищожила глобалните хранителни системи и би убила милиарди в процеса.

"Данните ни казват едно нещо: трябва да предотвратим евентуалната ядрена война", заявява професорът по климатични науки от университета Рутгерс в Ню Джърси пред The Independent.

Тяхното изследване установи, че спадът на реколтата ще бъде най-сериозен в нациите със средна географска ширина, които включват Русия и САЩ и биха могли да имат косвен ефект върху африканските и близкоизточните страни, които са зависими от вноса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 169 "Значи ако не бяха ударени японците" Какво стана, с кого са воювали американците през юни, юли и август в Тихия океан, знаеш ли или не?
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът е в такова положение че каквото и да правят ще губят и загубят. Въпросът не е дали а какво и кога. Към "какво" влиза и пълно физическо унищожение и изличаване от лицето на земята.
121
2
 
4
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
140, тогава аз напомням че сегашната "военна операция" на Велика Русия, предовратява бъдещ по-голям конфликт с нато. Квит сме!
120
7
 
5
 
! Отговори
руски некадърници преди 1 година
на руснаците ракетите ако са в същото състояние като останалата им войска , няма и да успеят да излетят от силозите.
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРО С-550 могат да унищожават цели летящи с хиперзвукова скорост.
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт Много години минаха откакто Путин "показа" Кинжали, Ц-300 и Ц-400, Армата, Тигри и какво ли не. И когато дойде време да видим какво мога, се оказаха пълна ла-а и фантасмагории.
117
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Вече 5 години минаха от както Путин показа хиперзвуковите ракети, а САЩ още не могат да направят хиперзвукова ракета. Няколко опита вече се провалиха.
116
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РусоРобе в голяма грешка си или по-точно лъжеш по русофилски мри в лаина!
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 162 "Елементарни факти не знаеш!" Срещу кого са воювали американците през юни, юли и август 1945 година в Тихия океан?
114
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сарматите" за момента са само в мокрите сънища на русофилите и в бъртвежите на руските пропагандисти... Де факто не съществуват...
113
2
 
2
 
! Отговори
тва на снимката преди 1 година
сармата ли е? верно е страшна, ама таз червената звезда е по-страшна
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 157 "Краят на ВСВ свърши в Берлин на 1 май 1945 година" Образовай се, неграмотен си.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиперзвукът решава всичко.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разделяш разстоянието на скоростта на ракетката и получаваш времето. САЩ имат векове, Русия има минути.
109
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само САЩ има около 20% повече ядрени оръжия от фашистка Русия... Другите западни държави няма да ги споменавам...
108
6
 
5
 
! Отговори
Хирошима преди 1 година
Япония преди атомните бомби преживя над 70 ужасяващи американски бомбардировки над цивилно население (целенасочено, да сломят морала), много по-страшни които покриваха с килим от бомби градовете. Бобмардировката над Токио е най-кървавата в човешкат история. Японците изобщо не са се впечатлили от атомните бомби защото са знаели че САЩ нямат много такива бомби. Бомбите бяха пуснати не за Япония, ами за Русия, за да направят Сталин по сговорчив при преговорите. Япония се предаде не заради бомбите или САЩ, а след манджурската операция, където Русия разгроми Квантунската армия.
107
4
 
9
 
! Отговори
Млъквайте! преди 1 година
Това безразборно и безотговорно говорене, и постоянното дърпане дявола за опашката, няма да доведе до нищо добро. Извратените мозъци на журналистите от медиите, не спират да дават думата на всевъзможни умишлено и платено говорещи, и неумишлено говорещи, природно *** индивиди, които насаждат тревога в обществото. Русия никога и срещу никого не е използвала ядрено оръжие, а САЩ умишлено са го използвали и убивали десетки хиляди невинни.
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 145 "Руските държавници казаха категорично: Нападнат ли ни, ние ще отговорим с ядрено оръжие." Руснаците не дефинират какво означава "нападнат ли ни". Не всяко нападение е с ядрено оръжие, както не всяка заплаха е "екзестенциална". Очевидно е, че руснаците произволно решават кога ще използват ядрено оръжие, в който случай заплахите им, че ако се наложи, ще го използват, трябва да се разбират като намерение за това да нападнат първи с такова.
105
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Да напомня: 139 Този факт слага най после край на ВСВ.Фанатиците се предават.
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Хирошима и Нагасаки ядат, а в Чернобил не ядат.