Още един критик на Путин загина мистериозно

Твърди се, че се е самоубил, но съпругата му отрича
17 авг 2022 18:23, Нели Христова
77
Още един критик на Путин загина мистериозно
Снимка: Facebook

Латвийско-американски бизнесмен, направил парите си в Русия, преди да стане критик на Путин, е открит мъртъв в САЩ, твърдят руски медии.

За Дан Рапопорт, инвестиционен банкер, се твърди, че се е самоубил във Вашингтон преди няколко дни. Бившият редактор на руското списание „Tatler“ заяви във вторник, че кучето му е било намерено в близкия парк с пари и предсмъртно писмо. Но вдовицата му Алена, украински вирусолог, отрече той да се е самоубил, като заяви, че "няма бележка, няма и самоубийство". Тя твърди, че е започнало разследване на смъртта му, но изглежда в Америка не е обявено, че се води такова.

Рапопорт е живял във Вашингтон между 2012 г. - когато е пристигнал от Русия на фона на протестите срещу Путин - и 2016 г., когато се е преместил в Киев и е продал къщата си на Иванка и Джаред Тръмп след изборната победа на Доналд Тръмп. Именно в Киев Рапопорт се запознава и жени за Алена - втората му съпруга - и има дъщеря от нея.

Изглежда, че той е напуснал Киев по-рано тази година след избухването на войната с Русия и е прекарвал известно време в САЩ, макар че не е ясно къде се е намирал.

Новината за кончината на Рапопорт се появи за първи път във вторник в канала в Telegram на Юния Пугачова, бивш редактор на руския „Tatler“. Пугачева заяви, че финансовият директор се е "самоубил във Вашингтон", след което даде подробности за кучето и предсмъртното писмо. Тя също така твърди, че е видяла Рапопорт през май в луксозния лондонски бар „Connaught“, като той е бил там "в компанията на млади момичета".

"Казват, че жена му го е напуснала", добавя тя.

Но в разговор с руската информационна компания РБК Алена оспорва по-голямата част от тези твърдения.

Тя обаче потвърди смъртта му, като заяви пред сайта: "За наше огромно съжаление съпругът ми и бащата на дъщеря ни вече го няма“. Но добави: "Няма никакви бележки, никакво самоубийство, никакво пътуване до Лондон, никаква раздяла".

Алена не каза кога точно е починал съпругът ѝ, нито посочи алтернативна причина за смъртта, но заяви, че се водят разследвания.

"Трябваше да се срещнем, той имаше срещи и планове", добави тя. "Дан ни изтегли от Киев и се върна там, за да помогне на страната си. След това трябваше да се срещнем в САЩ".

Освен подкрепата си за Навални, който в момента е в руски затвор и през последните дни беше преместен в изолатор, Рапопорт беше твърдо проукраински настроен. През 2018 г. разследващият уебсайт Bellingcat го разкри като човека, който стои зад "Дейвид Юебърг" - "анализатор на Пентагона" и експерт по отношенията между Украйна и Русия, който често е цитиран от медиите в двете страни. Типичните публикации на Юебърг заклеймяваха Путин, критикуваха войната в Украйна, която той започна през 2014 г., и лобираха САЩ да заемат по-твърда позиция срещу него. Всъщност "Юебърг" се оказа фиктивен, като акаунтът всъщност се управлявал от Рапопорт с подкрепата на приятелски кръг.

През 2017 г. Сергей Ткаченко - бизнес партньор на Рапопорт, който е съсобственик на неговия московски нощен клуб - също почина внезапно и беше съобщено, че се е самоубил.

Рапопорт е роден в Латвия, когато тя е част от Съветския съюз, и се премества в Америка със семейството си през 1980 г., след като получават политическо убежище. Той завършва университета в Хюстън през 1991 г. - същата година, когато Съюзът се разпада - и след това се връща в Русия, за да работи в областта на финансите и банковото дело. Благодарение на собствеността си върху популярния нощен клуб „Soho Rooms“, Рапопорт става добре познато лице в постсъветска Москва. Но около 2011 г. той се включва в опозиционната политика по време на вълната от протести срещу изборите, които според мнозина са били фалшифицирани. През 2012 г. той се завръща в САЩ със съпругата си Ирина, бивш модел, и двете им деца и остава в града до 2016 г. След развода с първата си съпруга, през декември същата година той продава къщата си на Тръмп за 5,5 млн. долара и заминава за Киев, където създава друга инвестиционна фирма и отново се включва в политиката. Запознава се с Алена и се жени за нея, но бяга от града, когато Путин отново нахлува в Украйна през февруари тази година.

Според Алена съпругът ѝ е преместил семейството си извън страната и е прекарвал известно време в САЩ, докато се опитвал да ги прибере. Не е ясно дали по това време той се е установил за постоянно в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бягат от чумавата Русия той отишъл там да прави пари. Какво друго е можел да очаква от кремълските бандити?
22
15
 
25
 
! Отговори
До всички атлантици преди 1 година
Ако не бяха братушките да сложат костите си по нашите земи щяхте да сте атлантици само че на куково лято . Или по точно казано - Храни куче да те лае
21
15
 
18
 
! Отговори
Крим е руски преди 1 година
Крим е руски.
20
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От целия свят на хамериканците все руснаците са им криви. Тия па се не спряха, то изборите им от руснаците, жените на горивата им от руснаците, то инфлацията им от руснаците. Баси детската градина. И тия се имат за най-великата нация.
19
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдук откраднал пари от Русия и отишъл в Краваристан да ги харчи. Настъпил е мотиката и сега ще го изкарат жертва на Руснаците. В компания на млади момиченца и някой му е теглил куршума. Такива много не живеят. Яж леб и сол кърпи си дрехите и живей като човек. Бог такива обича.
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нора Така е, в Русия всички тоалетни са външни, само на вътрешните хора са вътрешни. И руснаците са или алкохолоци, или наркомани. Ние, обаче, ги бием в качеството на дамите със свободно поведение! Има една Нора / случайно съвпадение на имената/ на околовръстното......царица, истинска магьосница, хем умна, хем обслужва поне 57,875% от транзитните турски шофьори по дестинацията.....В Русия си нямат такава!
17
4
 
21
 
! Отговори
Диаболично преди 1 година
Статия пак от тази ***:Мадам от къде подбирате тези безмислени теми като тази "полюция", коятоне интересува никого, освен вас за да отчетете дейност пред работодателя си и си вземете . . .парите !Другият "оглозган кокал" който днес подхвълихте на аудиторията тук бе "шикозната" ви статия за стремглавото икономическо развитие на България през периода на управлението на Кирчо и Кокорчо !?Защо ни карате, да се смеем през сълзи с вас . . .
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Холивуд се събраха много материали. Чакам с нетърпение филмите по "действителен случай".
15
16
 
15
 
! Отговори
Ванко преди 1 година
Руснаците ще ни освободят за трети път - от себе си. И това ще е най-сладкото освобождение. Източна Русия вече се казва западен Китай.
14
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И краварите имаха двама критици, ама нещо нищо не пишете за тях..
13
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяха руснаците щяхме до ден днешен да разчитаме на англосаксонците да ни освободят от Туркистан
12
17
 
11
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Путин бърза че малко време му остана. Предатели много, време - малко.
11
26
 
20
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
В руската кочинa властва единствено закона на Джунглата! Руснаците са ЖИВOТНИ!
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руснаците убиват предателите
9
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че Альонка ще твърди "Няма никакви бележки, никакво самоубийство, никакво пътуване до Лондон, никаква раздяла". Тя трябва да се постарае да наследи паричките, които еврейчето Рапопорт е измъкнало от Русия.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новичок?
7
1
 
17
 
! Отговори
5515 преди 1 година
Пил е чай до прозореца, знаете как е...
6
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ забавя, ама не забравя. Възмездие.
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В банановите републики управлява вожд.
4
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички се самоубиват или биват отровени. Запазена марка на червената мафия