Още един критик на Путин загина мистериозно

Твърди се, че се е самоубил, но съпругата му отрича
17 авг 2022 18:23, Нели Христова
77
Още един критик на Путин загина мистериозно
Снимка: Facebook

Латвийско-американски бизнесмен, направил парите си в Русия, преди да стане критик на Путин, е открит мъртъв в САЩ, твърдят руски медии.

За Дан Рапопорт, инвестиционен банкер, се твърди, че се е самоубил във Вашингтон преди няколко дни. Бившият редактор на руското списание „Tatler“ заяви във вторник, че кучето му е било намерено в близкия парк с пари и предсмъртно писмо. Но вдовицата му Алена, украински вирусолог, отрече той да се е самоубил, като заяви, че "няма бележка, няма и самоубийство". Тя твърди, че е започнало разследване на смъртта му, но изглежда в Америка не е обявено, че се води такова.

Рапопорт е живял във Вашингтон между 2012 г. - когато е пристигнал от Русия на фона на протестите срещу Путин - и 2016 г., когато се е преместил в Киев и е продал къщата си на Иванка и Джаред Тръмп след изборната победа на Доналд Тръмп. Именно в Киев Рапопорт се запознава и жени за Алена - втората му съпруга - и има дъщеря от нея.

Изглежда, че той е напуснал Киев по-рано тази година след избухването на войната с Русия и е прекарвал известно време в САЩ, макар че не е ясно къде се е намирал.

Новината за кончината на Рапопорт се появи за първи път във вторник в канала в Telegram на Юния Пугачова, бивш редактор на руския „Tatler“. Пугачева заяви, че финансовият директор се е "самоубил във Вашингтон", след което даде подробности за кучето и предсмъртното писмо. Тя също така твърди, че е видяла Рапопорт през май в луксозния лондонски бар „Connaught“, като той е бил там "в компанията на млади момичета".

"Казват, че жена му го е напуснала", добавя тя.

Но в разговор с руската информационна компания РБК Алена оспорва по-голямата част от тези твърдения.

Тя обаче потвърди смъртта му, като заяви пред сайта: "За наше огромно съжаление съпругът ми и бащата на дъщеря ни вече го няма“. Но добави: "Няма никакви бележки, никакво самоубийство, никакво пътуване до Лондон, никаква раздяла".

Алена не каза кога точно е починал съпругът ѝ, нито посочи алтернативна причина за смъртта, но заяви, че се водят разследвания.

"Трябваше да се срещнем, той имаше срещи и планове", добави тя. "Дан ни изтегли от Киев и се върна там, за да помогне на страната си. След това трябваше да се срещнем в САЩ".

Освен подкрепата си за Навални, който в момента е в руски затвор и през последните дни беше преместен в изолатор, Рапопорт беше твърдо проукраински настроен. През 2018 г. разследващият уебсайт Bellingcat го разкри като човека, който стои зад "Дейвид Юебърг" - "анализатор на Пентагона" и експерт по отношенията между Украйна и Русия, който често е цитиран от медиите в двете страни. Типичните публикации на Юебърг заклеймяваха Путин, критикуваха войната в Украйна, която той започна през 2014 г., и лобираха САЩ да заемат по-твърда позиция срещу него. Всъщност "Юебърг" се оказа фиктивен, като акаунтът всъщност се управлявал от Рапопорт с подкрепата на приятелски кръг.

През 2017 г. Сергей Ткаченко - бизнес партньор на Рапопорт, който е съсобственик на неговия московски нощен клуб - също почина внезапно и беше съобщено, че се е самоубил.

Рапопорт е роден в Латвия, когато тя е част от Съветския съюз, и се премества в Америка със семейството си през 1980 г., след като получават политическо убежище. Той завършва университета в Хюстън през 1991 г. - същата година, когато Съюзът се разпада - и след това се връща в Русия, за да работи в областта на финансите и банковото дело. Благодарение на собствеността си върху популярния нощен клуб „Soho Rooms“, Рапопорт става добре познато лице в постсъветска Москва. Но около 2011 г. той се включва в опозиционната политика по време на вълната от протести срещу изборите, които според мнозина са били фалшифицирани. През 2012 г. той се завръща в САЩ със съпругата си Ирина, бивш модел, и двете им деца и остава в града до 2016 г. След развода с първата си съпруга, през декември същата година той продава къщата си на Тръмп за 5,5 млн. долара и заминава за Киев, където създава друга инвестиционна фирма и отново се включва в политиката. Запознава се с Алена и се жени за нея, но бяга от града, когато Путин отново нахлува в Украйна през февруари тази година.

Според Алена съпругът ѝ е преместил семейството си извън страната и е прекарвал известно време в САЩ, докато се опитвал да ги прибере. Не е ясно дали по това време той се е установил за постоянно в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
88 преди 1 година
Учудва ли се някой? Така действат в любимата ви Русия. Звучни аплодисменти за другаря гном от братска България. Срам и позор!
42
2
 
9
 
! Отговори
А. Кьостлер преди 1 година
Рапопорт не е никаква руска фамилия. Това си е еврейска ашкеназка фамилия. Има ги по целия свят и все са близо до парите. А там смъртността е някак по-висока...
41
2
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
До Анонименрапапорт е еврейска фамилия,не е руска.
40
2
 
7
 
! Отговори
всичките са така преди 1 година
докато могат да крадат,възхваляват,а като ги подгонят за кражби,бягат в САЩ или Англия,и почват да критикуват яростно.
39
9
 
11
 
! Отговори
Затова пък ние преди 1 година
Продажници и дълбоко наредени на изток, под ръководството на радев екстрадираме руснаците избягали от путин и създали семейства и бизнес тук, позор, радеф!!!, позор подлого
38
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин, ако го заличат, няма да има подобни изяви
37
1
 
8
 
! Отговори
Мумията преди 1 година
То ако тука се наложи това , 2/3 вече са се самоубили .Да не кажа 3/4.
36
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали руснаците ги изгониха от всички страни, кой е отишъл в САЩ да го съсипе този, хайде стига вече.
35
24
 
13
 
! Отговори
SOS преди 1 година
СЛАВА НА УКРАЙНА И СКОРОШНА ПОБЕДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34
14
 
13
 
! Отговори
емо преди 1 година
веселата вдовица го е оправила,и взела паричките!горкия предател на Родината!
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Пак ли ще изритват руснаците от някъде? Ти да видиш......
32
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като един съветчик постоянно пише че Крим бил руски, ще му кажа че забравя да пише след любимия си слоган да добави думата временно. Та мисълта мие че до няколко месеца украинците ще изритат руската гмeж от Крим.
31
5
 
22
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Сигурно е бил нацист и са го денацифицирали.
30
31
 
21
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
българите сме с Украйна.
29
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е защото Путин си мисли че лично той раздава пярите и че Русия е негова собственост. Това причината той люто да се обижда ако някой го критикува. Критиката той я възприема като критика към неговата съвършена личност. Да критикуваш Путин това е все едно Салман Рушди да пише Сатанински строфи т.е. ти критикуваш господ Путин а той е съвършен.
28
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този пък кому е притрябвал с "критиката си" срещу Путин! Б.С.И, народа съвсем изтрещя и опростя!
27
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До всички атлантици Кога пък Русия те е хранила? Виж да те ограбва това е сигурно, но на ограбването да казваш хранене това е дебилизъм.
26
12
 
24
 
! Отговори
кгб окръг сащ преди 1 година
за предателите няма давност, рано или късно дългата ръка на майка русия ги настига и умират от самоубийство.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой окупира България
24
10
 
30
 
! Отговори
Основната... преди 1 година
...част от критиците на Путин са руски мошеници, успяли да ограбят страната си и после да избягат с парите някъде по света. А в света на мошениците смъртността е голяма, особено ако те се опитват да мамят така, както са го правили в родината си. Та и с този симпатяга така. Нека почива в мир. Парите му има кой да ги харчи, разказват, че украинките нямат проблеми с това, голяма радост ще падне покрай авоарите на покойния!