ЕС обяви икономическа война на Русия, но печели ли я?

Руският БВП се очаква да падне с 11.2%, а украинският - с 45%
18 авг 2022 07:00, Петя Славова
174
ЕС обяви икономическа война на Русия, но печели ли я?
Снимка: БГНЕС

Въпреки че през май Европейската комисия обяви почти 9 милиарда евро изгодни заеми за Украйна, реакцията е отчайващо бавна. И макар че Европейският съюз обяви икономическа война на Русия, изглежда, че не печелим. Всъщност множество показатели сочат, че Украйна страда много повече от Русия.

Това пише Луис Гарикано за "Политико". През последните три години Луис Гарикано е вицепрезидент и говорител по икономическите въпроси на Renew Europe и ръководител на испанската делегация на Ciudadanos в Европейския парламент. През предстоящата академична година той ще бъде гостуващ професор по икономика в Колумбийския университет.

Още по темата

От началото на агресията на руския президент Владимир Путин в Украйна рублата достигна през юни седемгодишна върхова стойност - 54,47 за долар. В същото време украинската гривна се търгува на десетгодишно дъно - 36,84 за долар. Очаква се руският БВП да спадне с 11,2% през тази година, докато украинският БВП може да се свие с 45%. И докато инфлацията в Русия достигна своя връх от 17% през април, инфлацията в Украйна продължава да расте, достигайки 22,2% през юли.

Основна причина за това е износът на изкопаеми горива от Русия. От началото на руската агресия ЕС е изпратил на Русия 82 млрд. евро под формата на плащания за изкопаеми горива. В същото време той е мобилизирал само 6,1 млрд. евро в подкрепа на цялостната икономическа, социална, финансова и военна устойчивост на Украйна.

Понастоящем следващият голям пакет от подкрепа за Украйна се очаква да дойде чрез макрофинансовата помощ (МФП) - финансов инструмент на ЕС, който се предоставя на страни партньори, изпитващи криза в платежния баланс. Тя позволява на блока да заема средства на финансовите пазари и обикновено се предоставя под формата на заеми.

След нахлуването в Крим през 2014 г. Украйна е получила 6,2 млрд. евро МФП. Но сега спешно е необходима допълнителна финансова помощ, за да не се допусне страната да фалира по време на войната, което би означавало незабавно поражение.

В тази връзка през април Международният валутен фонд изчисли, че Украйна ще бъде изправена пред финансов недостиг от около 15 млрд. долара преди юни, на което Комисията отговори, като обяви отпускането на допълнителна МФП в размер на 9 млрд. евро, за да запълни част от този недостиг.

Добрата новина е, че парите изглежда са налични. Настоящата многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. предвижда максимум 11 млрд. евро МФР през седемте си години.

Лошата новина обаче е, че макар при нормални обстоятелства споразуменията за МФП да се обезпечават с 9 % от Гаранцията за външна дейност (ГВД) - в която са заделени 1 млрд. евро за тази цел - Комисията изисква новата МФП за Украйна да се обезпечи със 70 % поради по-високия риск от неизпълнение. Следователно ЕС ще трябва да блокира поне 6 млрд. евро от ГВД, което е повече от наличните средства.

Тези бюджетни пречки обясняват защо одобряването и разпределянето на последната обявена МФП за Украйна отнема толкова време. Комисията представи проекта за първия транш от 1 млрд. евро, за който вече ще бъдат използвани 700 млн. евро от ГВД, едва на 1 юли, като останаха на разположение само 229,5 млн. евро.

Комисията има само два начина да предостави останалата част от МФП на Украйна:

Първо, чрез член 37 от регламента "държавите-членки, третите държави и други трети страни" могат да допринесат за ГВД с допълнителни средства като външни целеви приходи. Процесът би бил подобен на този, използван за създаването на инструмента "Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации" (SURE) по време на COVID-19, който позволи на Комисията да вземе заем в размер до 100 млрд. евро, с гаранции в размер на 25 млрд. евро, предоставени от държавите членки. След като Комисията предложи SURE през април 2020 г., беше необходим само един месец, за да го одобри Съветът, и пет месеца, за да бъде активиран.

Предвид енергийната криза обаче този път изглежда трудна битка в момента, тъй като страните членки ще се колебаят дали да предоставят допълнителни гаранции.

Второто решение в такъв случай би било ранно преразглеждане на МФР за периода 2021-2027 г., което би довело до значително увеличаване на средствата, предназначени за външната политика, както и до по-голяма гъвкавост при разпределянето на ресурсите на ЕС. Подобно преразглеждане също така би подготвило по-добре ЕС да реагира на последователни кризи и враждебни политики от страна на трети държави.

Въпреки че вторият вариант е желан в средносрочен план, най-бързият начин да се посрещнат спешните финансови нужди на Украйна е правителствата на ЕС да предоставят допълнителни гаранции на ГВД, така че през септември да бъдат деблокирани оставащите 7,8 млрд. евро в МФП.

Сега Путин играе на изчакване - точно както направи в Крим и Грузия. Той се надява, че скоро западният свят ще бъде твърде зает да се справя с рецесията и новите имиграционни вълни, за да се интересува от Украйна.

Но правителствата не бива да изпускат от поглед първопричината за вътрешните си трудности. Инфлацията, ниският ръст на БВП и недостигът на енергия и храни са преки последици от руската инвазия - не бива да ги разглеждаме като конкурентни кризи.

ЕС ще спечели тази икономическа война само ако действа единно и бързо, както по време на Ковид-19. Колебанието само разширява предимството на Путин и е причината, поради която от началото на инвазията сме изпратили над 10 пъти повече пари на Русия, отколкото на Украйна. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: украйнарусияБВПрубла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
5
 
18
 
! Отговори
999 преди 1 година
Част от отговора е публикация в друг сайт от тази сутрин : ,, Всички във Великобритания на протест."
125
2
 
19
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Как да навредим максимално на Русия без да навредим на себе си. Трудна задача за политиците от ЕС и САЩ. Готов ли е електората да плаща по-високи сметки, там е проблема.
124
19
 
4
 
! Отговори
хм преди 1 година
Русия няма как да спечели дългосрочно от подобна конфронтация със Запада. Колкото и да е трудно и бавно, Европа ще си пренастрои енерегийната система и след 2-3 години ще е ок, а Русия тогава ще страда. Друг е въпроса, че всичко това ще е с огромна цена за обикновенните хора в Европа и тях никой не ги пита, дали са склонни да обеднеят и да им се понижи стандарта на живот, за да може някой зад океана да си постигне геополитическите цели.
123
8
 
21
 
! Отговори
Булгаристанец преди 1 година
Голям автогол за ЕС,въпрос на време е от съюза да не остане нищо,ние както винаги пак сме набутани към губещата страна,защото решенията отдавна не се взимат от народа
122
7
 
25
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 1 година
Бълхите обявили икономическа война на кожуха на мечката !!!! Идва студ , глад , тъмно и страшно .... Бълхите умират една по една , мечката си сменя козината и и дреме на *** .... Както еди Български гении е казал ... " ..смешен плач ... " , поклон пред Хр. Ботьов ......
121
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се притеснявай за технологиите. В Китай има всичко, хем на достъпни цени..
120
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благоденствието на европа винаги се е дължало на колониите, а в последно време на евтини енергоносители. Е, това вече свърши..
119
6
 
27
 
! Отговори
однако преди 1 година
Мнооого букви, но рефренът е еднозначен "Европейският съюз обяви икономическа война на Русия, но се изложи като кифладжия. Не печели, а губи катастрофално". Акушерката е пълна скръб. Да си ходи дома, да си гледа внуците.
118
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от два месеца вече спазвам санкциите срещу ФАЩ! Не пия уиски..., не си купувам Американски стоки- минах на български , турски и китайски :). Не им гледам Американските филми , френското кино винаги е било различно :) и аниметата стават..! Та така - дори и държавата да не въведе санкции срещу ФАЩ, ние можем! Не купувайте нищо от тях, не им работете в колцентровете!
117
6
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Печели я, ами! Урсула фон дер Лайен кой знае в кой екзотичен курорт се търкаля и си пие цитрусовите коктейли...
116
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо Европа колонизира САЩ, после САЩ неоколонизира Европа хаха кръга си затвори!
115
33
 
12
 
! Отговори
Слава ЕС и НАТО преди 1 година
Братушките все повече тънат в мизерия! Без технологии и западни фирми русия се връща 100 години назад!
114
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ неоколонизира Европа, но не им е достатъчно искаха да неоколонизират Украйна, Русия и..Китай! Путин каза Нет!
113
10
 
19
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
Това е наследствената омраза на европейските алчници към Русия и руските природни дадености! Да се обърнат към близката и далечната история, и ще разберат как ще завърши всичко това!
112
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз санкционирах държавата с втори пакет като е напуснах и плащам данъци другаде!
111
0
 
19
 
! Отговори
Чичо Сам от Тексас преди 1 година
Аз санкционирам държавата с пакет от мерки включващи - укриване на доходи и осигуровки, кражба на вода от кладенец със собствен дебит и неплащане на акциз за спиртни напитки (ракия). Ако държавата не престане да ме подтиска с жената обсъждаме втори пакет от мерки
110
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС печели наградата Дарвин! Присъжда се на хора, които са направили услуга на човечеството, като сами са се премахнали от генетичния му фонд.
109
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро.гейския съюз печели на геврека дупката. Честито!
108
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС за са избегнат граждански пазмирици и протести раздават помощи за тази зима, за да не ппемине границата на страданието. Ние европейците трябва да пращаме и страдаме, но да имаме достатъчно колко за храна и да оцелеем. Е тази зима, ще ппеминем тази граница! И никакви временни помощи на правителството нама да помогнат! Ще има бентове!
107
0
 
13
 
! Отговори
gogo преди 1 година
аз пък няма да гласувам на изборите за Европарламент, защото не е Евро, и защото Джамбазина като беше досега там какво свърши.