ЕС обяви икономическа война на Русия, но печели ли я?

Руският БВП се очаква да падне с 11.2%, а украинският - с 45%
18 авг 2022 07:00, Петя Славова
174
ЕС обяви икономическа война на Русия, но печели ли я?
Снимка: БГНЕС

Въпреки че през май Европейската комисия обяви почти 9 милиарда евро изгодни заеми за Украйна, реакцията е отчайващо бавна. И макар че Европейският съюз обяви икономическа война на Русия, изглежда, че не печелим. Всъщност множество показатели сочат, че Украйна страда много повече от Русия.

Това пише Луис Гарикано за "Политико". През последните три години Луис Гарикано е вицепрезидент и говорител по икономическите въпроси на Renew Europe и ръководител на испанската делегация на Ciudadanos в Европейския парламент. През предстоящата академична година той ще бъде гостуващ професор по икономика в Колумбийския университет.

Още по темата

От началото на агресията на руския президент Владимир Путин в Украйна рублата достигна през юни седемгодишна върхова стойност - 54,47 за долар. В същото време украинската гривна се търгува на десетгодишно дъно - 36,84 за долар. Очаква се руският БВП да спадне с 11,2% през тази година, докато украинският БВП може да се свие с 45%. И докато инфлацията в Русия достигна своя връх от 17% през април, инфлацията в Украйна продължава да расте, достигайки 22,2% през юли.

Основна причина за това е износът на изкопаеми горива от Русия. От началото на руската агресия ЕС е изпратил на Русия 82 млрд. евро под формата на плащания за изкопаеми горива. В същото време той е мобилизирал само 6,1 млрд. евро в подкрепа на цялостната икономическа, социална, финансова и военна устойчивост на Украйна.

Понастоящем следващият голям пакет от подкрепа за Украйна се очаква да дойде чрез макрофинансовата помощ (МФП) - финансов инструмент на ЕС, който се предоставя на страни партньори, изпитващи криза в платежния баланс. Тя позволява на блока да заема средства на финансовите пазари и обикновено се предоставя под формата на заеми.

След нахлуването в Крим през 2014 г. Украйна е получила 6,2 млрд. евро МФП. Но сега спешно е необходима допълнителна финансова помощ, за да не се допусне страната да фалира по време на войната, което би означавало незабавно поражение.

В тази връзка през април Международният валутен фонд изчисли, че Украйна ще бъде изправена пред финансов недостиг от около 15 млрд. долара преди юни, на което Комисията отговори, като обяви отпускането на допълнителна МФП в размер на 9 млрд. евро, за да запълни част от този недостиг.

Добрата новина е, че парите изглежда са налични. Настоящата многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. предвижда максимум 11 млрд. евро МФР през седемте си години.

Лошата новина обаче е, че макар при нормални обстоятелства споразуменията за МФП да се обезпечават с 9 % от Гаранцията за външна дейност (ГВД) - в която са заделени 1 млрд. евро за тази цел - Комисията изисква новата МФП за Украйна да се обезпечи със 70 % поради по-високия риск от неизпълнение. Следователно ЕС ще трябва да блокира поне 6 млрд. евро от ГВД, което е повече от наличните средства.

Тези бюджетни пречки обясняват защо одобряването и разпределянето на последната обявена МФП за Украйна отнема толкова време. Комисията представи проекта за първия транш от 1 млрд. евро, за който вече ще бъдат използвани 700 млн. евро от ГВД, едва на 1 юли, като останаха на разположение само 229,5 млн. евро.

Комисията има само два начина да предостави останалата част от МФП на Украйна:

Първо, чрез член 37 от регламента "държавите-членки, третите държави и други трети страни" могат да допринесат за ГВД с допълнителни средства като външни целеви приходи. Процесът би бил подобен на този, използван за създаването на инструмента "Подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации" (SURE) по време на COVID-19, който позволи на Комисията да вземе заем в размер до 100 млрд. евро, с гаранции в размер на 25 млрд. евро, предоставени от държавите членки. След като Комисията предложи SURE през април 2020 г., беше необходим само един месец, за да го одобри Съветът, и пет месеца, за да бъде активиран.

Предвид енергийната криза обаче този път изглежда трудна битка в момента, тъй като страните членки ще се колебаят дали да предоставят допълнителни гаранции.

Второто решение в такъв случай би било ранно преразглеждане на МФР за периода 2021-2027 г., което би довело до значително увеличаване на средствата, предназначени за външната политика, както и до по-голяма гъвкавост при разпределянето на ресурсите на ЕС. Подобно преразглеждане също така би подготвило по-добре ЕС да реагира на последователни кризи и враждебни политики от страна на трети държави.

Въпреки че вторият вариант е желан в средносрочен план, най-бързият начин да се посрещнат спешните финансови нужди на Украйна е правителствата на ЕС да предоставят допълнителни гаранции на ГВД, така че през септември да бъдат деблокирани оставащите 7,8 млрд. евро в МФП.

Сега Путин играе на изчакване - точно както направи в Крим и Грузия. Той се надява, че скоро западният свят ще бъде твърде зает да се справя с рецесията и новите имиграционни вълни, за да се интересува от Украйна.

Но правителствата не бива да изпускат от поглед първопричината за вътрешните си трудности. Инфлацията, ниският ръст на БВП и недостигът на енергия и храни са преки последици от руската инвазия - не бива да ги разглеждаме като конкурентни кризи.

ЕС ще спечели тази икономическа война само ако действа единно и бързо, както по време на Ковид-19. Колебанието само разширява предимството на Путин и е причината, поради която от началото на инвазията сме изпратили над 10 пъти повече пари на Русия, отколкото на Украйна. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още по темата: УкрайнаРусиябвпрубла
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
Печелят един гол преди 1 година
НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ФАШИСТИТЕ ЕС!!! ТЕ НИ ВДИГНАХА ЦЕНИТЕ,ТЕ СЪЗДОДОХА КОВИД,ТЕ НИ ПАЛЯТ ГОРИТЕ,ТЕ НИ ТОЧАТ ВОДИТЕ!!!!!ТОВА СА ФИЛМИ,ЧЕ В ЦЕЛИЯ СВЯТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ УДРЯ САМО ЕВРОПА.МАХНЕТЕ НИ ОТ ТЕЗИ *** УТРЕ ЩЕ НИ НАПРАВЯТ ВОДАТА ПО-СКЪПА ОТ ЗЛАТОТО!
145
4
 
0
 
! Отговори
Е не бе приматите преди 1 година
печелят.....хладилник, пералня, микровълнова и так дальше, ако могат да откраднат от Украйна монголоидните рушкиФашизоиди
144
5
 
2
 
! Отговори
ПУНДА ПИНДАРОВА преди 1 година
РУССИЯ СИ ИМА НЕБЯТНАТА ЗЕМЯ НО ЕВРОПА СИ Е ЕВРОПА.ТРАГЕДИЯТА НА Russia Е РУТИН И КРЕМЬЛ. ЩЕ СИ ПЛАТЯТ ЗА ТОВА НАПАДЕНИЕ.САС ЛИХВИТЕ.
143
2
 
7
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 1 година
Военното изкуство е от жизненоважно значение за държавата. Това е въпрос на живот и смърт, път или към безопасност, или към разрушение и в никакъв случай не може да бъде спрян, след като е започнал!" ... какъв ЕС, какви пет лева, какъв червен трамвай...
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наско: Европейската икономика може и да е 15 пъти по голяма от руската, ама без руските ресурси е една Голема нула.
141
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
В България е супер! Единствените протести у нас са ЗА по-скъп газ. Факт.
140
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ЕС умре преди години! Само чер'веите живеещи и хранещи се с трупа му още не могат да го осъзнаят.
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ко става там сега ? Кой ще бие ? Наще или евроатлантиците ? Да даваме ли по още една заплата ? А къде е нащо глиги ? Информирайте на нещо . Ако съм инвеститор да залагам ли на Украйна ?
138
3
 
5
 
! Отговори
К1Д преди 1 година
ЕС е силна в иновациите и откритията, но със сегашната маркетингова ситуация при която само внася евтини стоки и ги ребрандира в складове и печели без инвестиции се самоубива. Високо технологичното производство и инвестиране в био енергия -газ от отпадаци и гориво от етанол хранителни отпадъци и зърно.Ядрен синтез и модерни атомни централи , защита на границите от дезертьори и нелегални! Иначе никакви преспективи няма да има само с маркетинг и ПР инфлуенсъри не става.
137
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупаво е да се казва "изпратихме на Русия пари". На Русия се плаща по конкретни сделки. А парите за Украйна се пращат, подаряват, източват от европейската икономика без да имат икономически смисъл.
136
14
 
6
 
! Отговори
Наско преди 1 година
Икономиката на ЕС е 15 пъти по-голяма от тази на Русия. Въпросът кой ще спечели икономическата война е риторичен. Правилният въпрос е колко време й остава на Руската Федерация преди да рухне и да се разпадне като СССР. Там вече може да се разсъждава и да се спори.
135
3
 
9
 
! Отговори
Американ преди 1 година
От глупост ще измрете през зимата от студ. Щото много ви пука за руснаците в Донбас.
134
5
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЕС няма как да спечели по една много проста причина. ЕС е икономически придатък на САЩ. А САЩ в момента фокуса им е да се справят с вътрешните кризи, а не да се грижат за Европа. Особено когато едно от привлекателните неща за САЩ в европейската икономика беше достъпа до евтини ресурси - голяма част от Русия. Сега когато ЕС няма достъп до тези евтини ресурси, инвестициите тук ще стават все по-малко.
133
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците не искат да имат поколение поживяло си нормално и невиждало война... Вече един век са мъки, войни, жертви, репресии, насилия... Таман почнаха сякаш да се замогват, пътуват и живеят човешки и хоп- пак война...
132
3
 
20
 
! Отговори
Верно ли? преди 1 година
"Руският БВП се очаква да падне" - очаква се от западните 'експерти' а реално почнал гадината да пълзи нагоре :):)
131
6
 
23
 
! Отговори
Китай го показа преди 1 година
85% от света са със Русия, останалите 15% са основно наглосаксите.
130
8
 
27
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
Русия печели на всички фронтове във войната обявена и от запада!!
129
7
 
28
 
! Отговори
Края на запада преди 1 година
Края на запада идва като му секнат евтините ресурси на изтока.
128
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко българи са ходили в европа и на запад и колко в русия последните 20 години защото русия не е за пример
127
13
 
22
 
! Отговори
Рапонин преди 1 година
Франция и Германия не ме интересуват. Нито сушата им, нито зимата им ме вълнуват. Те си го заслужават. Ние тук си имаме връзки с Русия и все някак ще се оправим. Западна Европа да му мисли !