Киев: Малко хора от окупураните области искат руски паспорти

Те разбирали, че загубите са много по-големи от ползите
18 авг 2022 23:35, Йоана Цонева
89
Киев: Малко хора от окупураните области искат руски паспорти
Снимка: БГНЕС

Украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии заяви, че в частите на Херсонска и Запорожка област, окупирани от руската армия, само няколко хиляди души са решили да вземат руски паспорти, тоест "по-малко от един процент от цялото възрастно население", съобщава Руска служба на Би Би Си.

"Решението на окупаторите да проведат референдум (за присъединяване към Русия) на временно окупираните територии е абсолютен провал, както и опитът за паспортизация на местното население", твърди правителството на Украйна.

Според украинското министерство руските власти се опитват да принудят жителите да си вземат паспортите, но "хората разбират, че загубите от този "псевдодокумент" са много по-големи от ползите". "Много граждани решават да напуснат временно окупираните територии именно поради принудителна паспортизация. И това е най-правилното нещо. Ако не вземете този токсичен "документ" на държава-агресор и отидете на територия, контролирана от правителството, Вие спасявате себе си и Украйна", пише министерството.

През лятото руският президент Владимир Путин подписа указ за опростена процедура за получаване на руско гражданство за всички граждани на Украйна. Преди руската инвазия тази заповед се разшири до жителите на самопровъзгласилите се републики на Донбас, през май към тях бяха добавени жители на Херсонска и Запорожка области, частично окупирани от Русия.

Още по темата
Москва откри и центрове за издаване на руски паспорти в окупираните части на Херсонска и Запорожка област.

На 14 юни Владимир Рогов, представител на назначената от Русия окупационна администрация на Запорожка област, каза по руска телевизия, че "100 000 души пожелали да получат руско гражданство" в региона. Но в края на юли същият Рогов каза, че повече от 20 000 жители на региона са подали молби за руско гражданство и са издадени над 8 000 руски паспорта.

Представителят на назначените от Русия "власти" в Херсонска област Кирил Стремоусов твърди, че там търсенето на паспорти "надхвърля десетки хиляди молби", но не посочи точни числа. В края на юли ръководителят на окупационната "администрация" на региона Владимир Салдо каза, че има "почти 30 000 души на опашката за паспорти", но "повече от 2000 души" вече са ги получили и още над 7 000 "имат съставени и проверени документи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една позната имам.Русофили много сте зле.Кажи си името за да ти повярване.И аз мога да кажа че в Украина има или няма,но дали е истина.Аз ако бях в Украина даже и да бях Руснак,нямаше да искам Руски паспорт.Да не съм луд.Няма нормален човек,който да иска да е с Русия в момента.
52
7
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Да изпратят малко съветски паспорти на пенсионера, дето от сутрин до вечер пише тук как хората се наскачали заради демокрацията и как вече имало тоалетна хартия и банани :))) Явно много му липсва да си бърше задниka с "Работническо дело" и да яде банани само по Коледа :)))
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мистика. Ти да не си от езиковата полиция, московчанина. ЗАПРИ пиенето и ходи на друго място да преподаваш уроци
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са като нас същите роби.
49
8
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До 52 === Пише се "нашите", а не "наще", другарю аналфабет :))) И не са ваши, а на другаря диктатор Путлаpaх :))) И живееш в Москва, колкото и аз живея там. Всички боярищници умират от глад, лично го казвам, защото като теб живея в Москва и такава мизерия не съм виждал и в Сомалия даже....Ахахахахахахаха. Тук всякакви *** си съчиняват митове и легенди как им падне
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и наше *** не искат да ходят в Русия...
47
4
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 52 Господин московец, дай си адреса като живееш в Москва! Излез от анонимност за да ти повярваме че не си БОТ! И аз имам връзки и с Украйна и с Русия.И познавам руснаци (от Питер конкретно) които търсят всякакви канали да избягат от Русия, щото там вече не се търпи!!!
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и много руснаци не искат руски паспорти и живеят в Европа и САЩ. Само *** искат в рашистан.
45
5
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 53 (Факт) Ти не си "Факт". Ти си "Фейкт"! Прочети ми предишния коментар и го обясни! Каква полза имат украинците да обявят, че един от най-високопоставените ръководители на партията на президента Зеленски си е купил последен модел Ауди???Ползата е, че те казват истината, затова хората им вярват! Намери ми новина от руски проправителствен сайт, в която се казва за вилата на Путин например?Изобщо, няма да видиш нито една лоша новина! Там всичко е "хорошо"!Това е пропаганда!
44
6
 
7
 
! Отговори
Ясно е преди 1 година
Всеки който подкрепя фашиският режим в Украйна трябва да си дава сметка за последствията.
43
8
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 43Украински фейкове викаш, а??? Майсторите на фейковете са в Кремъл! И ще ти го докажа! Заместник председателят на партията "Слуга на народа" се е сдобил със чисто нов автомобил Ауди последен модел, по време на война.Същевременно, украински посланик във Виена е хванат да шофира пиян.И много други такива новини.ИЗТОЧНИК: "Украинская правда"Когато от Украйна кажат, че жителите на Херсон не искат руски паспорти, значи казват истината!!!Украинците казват и неудобните факти!
42
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Вече не минава укро фашиската пропаганда.
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин г-н бъгарин аз живея в москва как да вярвам на европейските лъжи че искате да ни унищожите да имате наще ресурси
40
0
 
9
 
! Отговори
преди 1 година
Макар да не се споменава много много, всъщност повече от 60% от тези които са останали са проявили желание да вземат руски паспорти, а други директно са заминали при роднини в русия.Отделно, на всички в превзетите вече области са им казали, че каквито и заеми за имоти да са имали ще им бъде опростено всичко и няма да връщат на банките, в отговор на милиардите незаконно запорирани средства ..
39
7
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 48 Бе ти не разбра ли че кремълските лъжи вече не хващат почва тук в България?! Колкото и да се напъваш да лъжеш по инструкции на Кремъл, все ще е напразно! Не се хаби! И аз имам познати украинци.Още помнят Сталин и Голодомора!
38
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе толкова лии сте небрежни.имам позната от херсон често говоря с нея по тел.тя и ми каза че народа там желаят да са заедно с русия хората има връзка на всякъде посвета може но вие прекалявате с лъжит като на д.веле
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли с какво се занимава "Украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии" и кои територии са реинтегрирани?
36
14
 
6
 
! Отговори
dsdasdas преди 1 година
Ми много ясно....някой ден украинските паспорти ще им осигурят Европейски Съюз.... рушистските парцали ще им осигурят съюз със.... Северна Корея....тежък избор...
35
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде бе, ще желаят руски паспорти...и какво предимство ще им дадат?!! Само пред Русия, а там става ли за живот сега?!:))))) няма толкова луди хора, че да се бият за руски книжки!
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До25.Някой те заблуждава,че хохлите се бият за Родината си.Отиди и ги виж на нашето Черноморие за какво се бият.За места по хотелите,глупаче.Богатите хохли,разбира се.Бедните там са"пълнеж"за месомелачката на клоуна,трупащ милиони от гражданската войнаИма и снимков материал от нашето Черноморие,как се кефят богатите хохли по басейни и плажове,докато бедните ги трепет във войната на зеления клоун.Тази война не е на хохлите(на бедните)а на наркозависимите сред тях,срещу собствения си народ