Киев: Малко хора от окупураните области искат руски паспорти

Те разбирали, че загубите са много по-големи от ползите
18 авг 2022 23:35, Йоана Цонева
89
Киев: Малко хора от окупураните области искат руски паспорти
Снимка: БГНЕС

Украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии заяви, че в частите на Херсонска и Запорожка област, окупирани от руската армия, само няколко хиляди души са решили да вземат руски паспорти, тоест "по-малко от един процент от цялото възрастно население", съобщава Руска служба на Би Би Си.

"Решението на окупаторите да проведат референдум (за присъединяване към Русия) на временно окупираните територии е абсолютен провал, както и опитът за паспортизация на местното население", твърди правителството на Украйна.

Според украинското министерство руските власти се опитват да принудят жителите да си вземат паспортите, но "хората разбират, че загубите от този "псевдодокумент" са много по-големи от ползите". "Много граждани решават да напуснат временно окупираните територии именно поради принудителна паспортизация. И това е най-правилното нещо. Ако не вземете този токсичен "документ" на държава-агресор и отидете на територия, контролирана от правителството, Вие спасявате себе си и Украйна", пише министерството.

През лятото руският президент Владимир Путин подписа указ за опростена процедура за получаване на руско гражданство за всички граждани на Украйна. Преди руската инвазия тази заповед се разшири до жителите на самопровъзгласилите се републики на Донбас, през май към тях бяха добавени жители на Херсонска и Запорожка области, частично окупирани от Русия.

Още по темата
Москва откри и центрове за издаване на руски паспорти в окупираните части на Херсонска и Запорожка област.

На 14 юни Владимир Рогов, представител на назначената от Русия окупационна администрация на Запорожка област, каза по руска телевизия, че "100 000 души пожелали да получат руско гражданство" в региона. Но в края на юли същият Рогов каза, че повече от 20 000 жители на региона са подали молби за руско гражданство и са издадени над 8 000 руски паспорта.

Представителят на назначените от Русия "власти" в Херсонска област Кирил Стремоусов твърди, че там търсенето на паспорти "надхвърля десетки хиляди молби", но не посочи точни числа. В края на юли ръководителят на окупационната "администрация" на региона Владимир Салдо каза, че има "почти 30 000 души на опашката за паспорти", но "повече от 2000 души" вече са ги получили и още над 7 000 "имат съставени и проверени документи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас даже турците имат бг паспорти. Крайна не е държава. Киев не контролира нищо.
32
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** и след Путин ще има една шепа неонацита криещи се зад умрелия либерализъм да хейтят руският президент по поръчкка. Въпросът е сащисаните ще просъществуват ли до тогава или ще остане само сина на сорос - алекс.
31
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалките и изпростели русофили изопачават абсолютно всички факти за да докажат невежеството си пред повече хора. Никой не иска да живее в Мордор, но не всички могат да избягат от тази пропаднала държава.
30
10
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
НЕОБЯТНА РУСИЯ - Ново проучване на мнението на най-добрата страна за живеене, ако сте Владимир Путин, показва, че две трети от руснаците смятат президента си за онова тяло, около което се върти Слънцето в Слънчевата система.
29
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е все едно да питат: "Искаш ли паспорт за 19в" ,кой ще ти иска. Ония в Крим където им набутаха паспортите и сега им треперят гащите щото знаят, че са предатели
28
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще иска руски паспорт,да не е луд?!
27
13
 
16
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
още една провалена държава..............след Либия, Сирия, Афганистан............така искат западните професори, масони и политици!!!
26
16
 
7
 
! Отговори
путьо късия превзе преди 1 година
ли цеха за винкели. Някой знае ли?
25
18
 
15
 
! Отговори
Хм пак някой е пушил преди 1 година
на открито в Крим.....руските фашаги се изнасят на тревога от заграбената територия.
24
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх ви е от Украйна, защото не иска авторитарен режим. Иска ви се да затворите очи и Украйна да изчезне. Няма да стане. 10 млн. избягаха, ама путин не може да убие 30 млн. Забравете си мечтите! Украйна винаги ще съществува, защото е пълна с хора, които са готови да умрат за родината си...
23
11
 
14
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
За сметка на това само 1000 украинци са получили бежански статус в Полша. На Запад никой не ги иска.
22
8
 
19
 
! Отговори
Украйна преди 1 година
такава държава вече няма..............това е ясно...............Зеленски.........надрусания тъ.пак вместо да седне да преговаря с руснаците за мир............реве като един лигльо за оръжие на Запада и така обрича обикновените украинци на смърт!!!
21
7
 
16
 
! Отговори
# преди 1 година
Украйна остава без излаз на море..................губят Херсон, Запорожие, Одеса,..............ДНР(Донецк) и ЛНР(Луганск) вече са самостоятелни републики!!!
20
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинци бийте руснака по отвратителната руска морда.
19
8
 
15
 
! Отговори
Вицове преди 1 година
Хахаха, отново вицове от Киевската хунта. Клиповете с огромните опашки пред местните администрации не лъжат. Та в тези области дори преди февруари 80% от населението беше с руско самосъзнание камо ли сега, когато западноукраинците са се евакуирали отдавна
18
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те разбирали, че загубите са много по-големи от ползите. То ползи изобщо няма. Трябва да си съвсем захлупен като наште русофили за да искаш руски паспорт.
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алекс, какво ще кажеш за България след 30 години завладяване от САЩ, цъфнахме ли вързахме ли?
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** даже 140 милиона. И Русия фалира още 2014 от ниските тогава цени на петрола. После понеже Русия не можеше извънземните построиха кримски мост. А Путин е с двойник и тройник и е болен от рак и пансион. И свършиха ракетите.
15
17
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До АнонименНе знам колко е руска след като 43 000 рашисти ги прибраха в найлонови чували.
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пропушил солдат на военното летище край Севастопол. пушенето е опасно за здравето.