Киев: Малко хора от окупураните области искат руски паспорти

Те разбирали, че загубите са много по-големи от ползите
18 авг 2022 23:35, Йоана Цонева
89
Киев: Малко хора от окупураните области искат руски паспорти
Снимка: БГНЕС

Украинското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии заяви, че в частите на Херсонска и Запорожка област, окупирани от руската армия, само няколко хиляди души са решили да вземат руски паспорти, тоест "по-малко от един процент от цялото възрастно население", съобщава Руска служба на Би Би Си.

"Решението на окупаторите да проведат референдум (за присъединяване към Русия) на временно окупираните територии е абсолютен провал, както и опитът за паспортизация на местното население", твърди правителството на Украйна.

Според украинското министерство руските власти се опитват да принудят жителите да си вземат паспортите, но "хората разбират, че загубите от този "псевдодокумент" са много по-големи от ползите". "Много граждани решават да напуснат временно окупираните територии именно поради принудителна паспортизация. И това е най-правилното нещо. Ако не вземете този токсичен "документ" на държава-агресор и отидете на територия, контролирана от правителството, Вие спасявате себе си и Украйна", пише министерството.

През лятото руският президент Владимир Путин подписа указ за опростена процедура за получаване на руско гражданство за всички граждани на Украйна. Преди руската инвазия тази заповед се разшири до жителите на самопровъзгласилите се републики на Донбас, през май към тях бяха добавени жители на Херсонска и Запорожка области, частично окупирани от Русия.

Още по темата
Москва откри и центрове за издаване на руски паспорти в окупираните части на Херсонска и Запорожка област.

На 14 юни Владимир Рогов, представител на назначената от Русия окупационна администрация на Запорожка област, каза по руска телевизия, че "100 000 души пожелали да получат руско гражданство" в региона. Но в края на юли същият Рогов каза, че повече от 20 000 жители на региона са подали молби за руско гражданство и са издадени над 8 000 руски паспорта.

Представителят на назначените от Русия "власти" в Херсонска област Кирил Стремоусов твърди, че там търсенето на паспорти "надхвърля десетки хиляди молби", но не посочи точни числа. В края на юли ръководителят на окупационната "администрация" на региона Владимир Салдо каза, че има "почти 30 000 души на опашката за паспорти", но "повече от 2000 души" вече са ги получили и още над 7 000 "имат съставени и проверени документи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 1 година
Нищо западно няма при тях всичко е източно. Телефоните, колите им, компютрите, само магазините са направени по западен стандарт пълни с отрови. Хората на изток не ядат такива ***.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как разбрахте че искат като териториите са окупирани и вие не стъпвате там.
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Че кой е луд да иска да остане в мордор ?!?! Колата му западна, магазините му западни, телефона от който пише е западен, компютъра от който пише е западен, миялна, телевизор каквото се сетиш е западно. Какво да прави при руските бандити ??!?!
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко хора? А опашките по няколко десетки метра за руски паспорти в Мелитопол или Херсон са малко хора?
69
3
 
4
 
! Отговори
Нищо страшно значи преди 1 година
Щом е така - значи няма място за притеснение за укропитеците и няма нужда да разселват десетките хиляди потенциални участници в референдума от неосвободената Украйна:):)
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато някой русофил напише нещо тук с руско техническо устройство тогава мога да повярвам на "идеята". Докато настъпи този момент както са казали ЛЕВСКИ и БОТЕВ ... по далеко от "кенеффа"
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин: Разбира се ! Партизаните тепърва ще се активизират ! Партизаните по света винаги са се борили срещу фашистите и нацистите. Защо мислиш,че сега ще е нещо по различно ?!
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой е луд да иска да живее в оркландия ! Даже и нашите руски *** пишат глупости , но инъче си карат западните коли, ходят на почивка на запад, пишат от западни компютри, ходят да работят на запад ... ама пишат колко добре било в русия :) Хахахаха ! Няма балъци да ви се вържат :)
65
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Защото няма желаещи всеки ден заплашват хората, че месни "партизани" ще ги убият, направиха няколко терористични акта срещу хора на празници, на опашки и..
64
0
 
2
 
! Отговори
дърт преди 1 година
За окупУраните разбрахме, сега кажете за окупираните.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, Киев какво да каже искате? Поне признават, че някои хора си искат руските паспорти.
62
2
 
16
 
! Отговори
Европеска Мисирка преди 1 година
Никога не лъжем. Но винаги скриваме истината. Европеиски ценности все пак.
61
6
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Защо не напишете за фестивала "Таврида Арт", който се провежда в Крим? Много хора са там. Веселие, танци, никой не мисли за войната. Пишете само каквото ви е наредено или позволено.
60
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнците не искали руски паспорти,добре,но за сметка на това искат немски ,австрииски,за какво им е тая Европа ? Толкова ли са заблудени,какво спечели България от Еврпейския съюз ? Укрите това са новите кенефочистачи и миячи на чинии.
59
10
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
Хайде за да говорим конкретно, а не "Познавам един руснак който каза че в Москва е много хубаво.", ще споделя точна информация: Александър Сотник, или Саша Сотник както е известен, руски журналист, избягал от режима на Путин през февруари, заради началото на войната.Сега е в Европа, мисля че в Словакия.Има видео с него в youtube, telegram и други канали.Гледайте го! Полезно е!
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80% за тях са малко явно. И не искат референдум укрите, да видят истината всички.
57
8
 
13
 
! Отговори
Тато преди 1 година
Отварям "новинката" и видя ли BBC ми е ясно, че е пропаганда.
56
13
 
18
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
Руски паспорт означава да станеш крепостен селянин хаха.
55
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския народ става само за роб, алкохолизъм и промискуитет.За нищо друго не става.Даже и във тяхните филми има само това.
54
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рунак в превод означава роден е роб.