Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш

Според ведомството украинската армия подготвя удар по територията на централата
Обновена: 18 авг 2022 12:45 | 18 авг 2022 12:45, Йоана Цонева
177
Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш
Снимка: БГНЕС

Властите в Киев подготвят провокация в Запорожката АЕЦ по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от "РИА Новости" и "Ройтерс".

"На 19 август киевският режим подготвя резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в резултат на което Руската федерация ще бъде обвинена в създаване на техногенна катастрофа в тази електроцентрала", каза той.

Според агенцията, за да подготви провокацията, командването на оперативно-тактическата група Днепър разполага до 19 август постове за радиационно наблюдение, а също така организира обучение на подразделенията на 108-ма бригада за териториална отбрана, 44-та артилерийска бригада и военни части, разположени в Запорожка област за действия в условията на радиационно замърсяване на района.

"Освен това подразделенията на 704-ти полк от радиационната, химическа и биологоческа защита (РХБЗ) на Въоръжените сили на Украйна трябва да завършат съсредоточаването си в Запорожка област до 19 август и да бъдат готови да регистрират факта на аварията в Запорожката атомна електроцентрала, както и за провеждане на комплекс от мерки за демонстриране на предполагаемото отстраняване на последствията от него", каза генералът.

Още по темата

Според ведомството, бойците от 44-та бригада на Въоръжените сили на Украйна ще нанесат артилерийски удари по територията на централата от огневи позиции в разположения срещу нея град Никопол на десния бряг на Днепър.

"Моля, имайте предвид, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение нито на територията на централата, нито в районите, прилежащи към нея. Там са разположени само части за охрана. Въоръжените сили на Руската федерация предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ", добави Конашенков.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Лвов, където днес трябва да се срещне с президентите на Турция и Украйна. Очаква се генералният секретар на ООН да посети Одеса на 19 август, а на следващия ден да посети Съвместния координационен център в Истанбул, сформиран като част от изпълнението на споразумението за зърнените коридори.

През последните седмици според Русия въоръжените сили на Украйна редовно нанасят удари по територията на Запорожката АЕЦ. Представители на поставената от Русия окупционна администрация на Запорожка област твърдят, че за това се използват управляеми ракети и снаряди западно производство. Обстрелът вече повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, персоналът трябваше да намали мощността на два енергоблока.От своя страна Украйна се опасява, че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. Русия вече предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Говорителят на руското външно минитерство Мария Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
11
 
! Отговори
999 преди 1 година
Руснаците завземат ЗАЕЦ на 4- ти март тази година,а започват да се самообстрелват на 5- ти август.Може ли някой да обясни тази промяна на военната тактика на Русия ?
93
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бандитска държава раша. защо се крият в АЕЦ нали са много смели биткаджии PUSSSSYTA
92
2
 
10
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
До Анонимен 100: Не ти ли е ясно защо започна войната? Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Ако сега започнат преговори за мир ще загубят по-малко.
91
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако стане инцидент с централата хиляди километри плодородна земя няма да се използва и и идеална само за извличането на всякакви полезни изкопаеми и т.н това чака Америка Канада Австралия всичко да се точи на вън
90
4
 
18
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Русия има 500 военнослужещи на територията на АЕЦ "Запорожие". Ясно е, че руската армия няма да обстрелва сама себе си. Това би трябвало да я ясно на Гутериш, и дори и на Зеленски. Дали ще се реши Гутериш да каже на Зеленски, че украинската армия трябва да спре обстрела на АЕЦ е труден въпрос.
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 96 Пуделски съд доказва пуделски неща . Направо невероятно . Присъдата сигурно са я писали нейде из Вашингтон , както е станало и със самия процес
88
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде се намира тази АЕЦ? В Украйна! Какво правите там вие,руснаците? Ток ли произвеждате? Да си вдигате партакешите и да се махате от чуждата държава,че дотегнахте на всички с вашите специални операции! Не.нормалници!!!
87
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% ще има провокация от paшистите, но дано не е фатална... С какъв акъл се крият в централата, като всяка една отклонена ракета от ПВО може да попадне в някой реактор и да се случи непоправимото? Съвсем са откачили...
86
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе какво иска тоя... Кокошкаров ли беше че не го разбрах точно??? Под вола теле търси!!!
85
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 93 Цялата кремълска шайка начело с Путин са патологични лъжци. Путин каза че ще спази конституцията и няма да се кандидатира за трети срок, кандидатира се и за четвърти, каза че няма да вдига пенсионния срок докато е президент вдигна го, сто пъти каза че няма да напада Украйна, нападна я. Трябва ли да им се вярва на кремълските лъжци, във никакъв случай не трябва. Дори трябва да си сигурен че каквото отрича точно това ще направи кремълската шайка.
84
7
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
До Ха-ха-ха......... Русофилите все за евро *** говорите ама вярно ли е че позволявате на руснаците да ви ползват като жени?
83
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Paшистите нямат полезен ход за излизане от войната и затова, вероятно ще използват АЕЦа, като го взривят обвинявайки Украйна.
82
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85 И като взриви АЕЦ -а , какво ще постигне ? Примерно - Путин казва ,че Русия не е свалила самолета над Украйна . Предоставя доказателства . Независими разследващи също . Ама меродавно е , какво иска и казва САЩ . А после това бива повтаряно от пуделските държави и пуделските съдилища . Та , какво ще постигне Путин , ако взриви АЕЦ-а ? Къде му е келепирът. Как ще си отърве кожата
81
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада трябва да спред да дава пари и оръжие на Украйна. Колкото по скоро толкова по бързо войната ще приключи. Знам че звучи нехуманно но заради благото на 40 милион Украници страда Европа заради скъп петрол и газ 500 милиона души
80
12
 
14
 
! Отговори
ПутлераZти сър преди 1 година
Французинът има жена и любовница, обича любовницата си.Англичанинът има жена и любовница, обича жена си.Италианецът има жена и любовница, обича майка си.Американецът има жена и любовница, обича парите. Руснакът има жена и любовница, обича водката. Русофилът няма нищо но обича Русия и Путин.
79
10
 
18
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Само безмозъчен евроджендър може да си помисли че крадлива и пиянска Уссрайна е нещо повече от платена краварска колония...
78
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поправете ме, ако греша, ама цялата тази "операция" бе за "освобождението" на Донбас. Я вижте на картата къде е Запорожие - какво изобщо правят там руснаците? Хайде да не го играят невинни монахини, поне да имат доблестта да поемат отговорност!
77
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видяхте ли записа ,който изтече на финландката минитър-председателка-наркоманка , по-зле и от простокирчовците, и тези ще ни водят срещу "лошата" Русия хаха
76
0
 
4
 
! Отговори
999 преди 1 година
До 77 анонимен__ ,,МААЕ работи активно за организирането на посещение в ЗАЕЦ,на което Украина отново се противопостави днес,тъй като централата се намира на окупирана от Русия територия." Публикация от Франс пред излязла в българска медия на 9 юни.Вашата информация от какъв источник е?
75
7
 
10
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!