Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш

Според ведомството украинската армия подготвя удар по територията на централата
Обновена: 18 авг 2022 12:45 | 18 авг 2022 12:45, Йоана Цонева
177
Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш
Снимка: БГНЕС

Властите в Киев подготвят провокация в Запорожката АЕЦ по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от "РИА Новости" и "Ройтерс".

"На 19 август киевският режим подготвя резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в резултат на което Руската федерация ще бъде обвинена в създаване на техногенна катастрофа в тази електроцентрала", каза той.

Според агенцията, за да подготви провокацията, командването на оперативно-тактическата група Днепър разполага до 19 август постове за радиационно наблюдение, а също така организира обучение на подразделенията на 108-ма бригада за териториална отбрана, 44-та артилерийска бригада и военни части, разположени в Запорожка област за действия в условията на радиационно замърсяване на района.

"Освен това подразделенията на 704-ти полк от радиационната, химическа и биологоческа защита (РХБЗ) на Въоръжените сили на Украйна трябва да завършат съсредоточаването си в Запорожка област до 19 август и да бъдат готови да регистрират факта на аварията в Запорожката атомна електроцентрала, както и за провеждане на комплекс от мерки за демонстриране на предполагаемото отстраняване на последствията от него", каза генералът.

Още по темата

Според ведомството, бойците от 44-та бригада на Въоръжените сили на Украйна ще нанесат артилерийски удари по територията на централата от огневи позиции в разположения срещу нея град Никопол на десния бряг на Днепър.

"Моля, имайте предвид, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение нито на територията на централата, нито в районите, прилежащи към нея. Там са разположени само части за охрана. Въоръжените сили на Руската федерация предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ", добави Конашенков.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Лвов, където днес трябва да се срещне с президентите на Турция и Украйна. Очаква се генералният секретар на ООН да посети Одеса на 19 август, а на следващия ден да посети Съвместния координационен център в Истанбул, сформиран като част от изпълнението на споразумението за зърнените коридори.

През последните седмици според Русия въоръжените сили на Украйна редовно нанасят удари по територията на Запорожката АЕЦ. Представители на поставената от Русия окупционна администрация на Запорожка област твърдят, че за това се използват управляеми ракети и снаряди западно производство. Обстрелът вече повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, персоналът трябваше да намали мощността на два енергоблока.От своя страна Украйна се опасява, че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. Русия вече предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Говорителят на руското външно минитерство Мария Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
10
 
! Отговори
Фашистка Русия преди 1 година
Отново се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!
73
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 Несъстоятелен си ти с поддържането на ядрения терорист Путин. Минските споразумения бяха пълен фейк. Те бяха измиване на ръцете на Меркел и Олан с украинска кръв под доволния поглед на терориста Путин. Нали беше много силна Русия, нали Путин беше най-силния човек на земята с единствени приятели руската армия и флот. Какво стана сега единствените приятели, Путин изяде боя и се чуди в момента какъв пирует да извърти включително да взриви и ЗАЕЦ за да отърве мизерната си кожичка
72
7
 
10
 
! Отговори
Руските ZVине преди 1 година
Са царете на провокациите и ги владеят до съвършенство. И много обичат обвиняват другите в мръсотии те, които самите те ще извършат
71
8
 
7
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
Бандеровците от фашистка Оссрайна трябва и ще бъдат изтребени ,въпреки краварската помощ и безсмислените санкции на джендърския ЕС.В момента цялото гейско НАТО и ФАЩ стоят зад фашагите , но резултата е плачевен.Централата е построена с руски пари и технологии и хохлите не могат да имат претенции.Всъщност цялата Оссрайна е руска.*** са просто едно дивашко племе от пияници.Осмърдяха курортите ни само за месец-два.Отврат са.
70
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Провокацията ще е от paшистите... Така могат да излязат от войната непобедени... Само пpocтите русофили не разбраха, че Рашистан ИМИТИРА ... стрелба по централата за да шантажира Европа... За 19ти път ви го обяснявам... Какъв интерес има Украйна да си унищожи най-скъпото и най-опасно съоръжение....? Вие изобщо имате ли мозък в кратуните? Кремълския пcиxoпат е наредил ФИКТИВНА стрелба за да шантажира и в един момент наистина да я взриви отвътре, като жертва войниците си.
69
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това значи, че провокацията ще я направи путин.
68
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факта че Русия отказва категорично да предаде централата на ООН, говори че Путин е ядрен терорист и е твърде вероятно поне на 75% че ще взриви централата. В момента това е единственият му шанс да остане на власт, да постигне примирие с Украйна при сегашното състояние на фронтовата линия, иначе губи войната губи властта, губи и главата си. На него му е все едно дали ще умрат 10, 20 или 100 милиона руснаци за него единствено запазването на властта е от значение.
67
4
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
ако това е истина защо не се изтеглят оттам че да не ги провокират.
66
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълският мъпет Коньошунков пак чете, каквото са му написали... Как беше - "няма да нападаме Украйна, само правим учения по границата", после "не сме нападали Украйна", после "Зеленски избягал от Украйна", после "Украйна се самообстрелва" (защото си няма друга работя, явно), после "Москва не е потънал, само лек пожар от фас", после "няма унищожена техника от взривовете в Крим".. да продължавам ли?
65
10
 
5
 
! Отговори
Мдааа Дааа преди 1 година
Укрите печелят войната на 100% ... но все пак трябва поне един път да уцелят АЕЦа... ще унищожат и руснаците, а и целият свят .... толкова им е акъля!!!!
64
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който подкрепя украйна е плод на кръвосмешение.
63
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се видя че короната е фалшфива измишльотина, така и укротата вече се видя какви нацисти са и как трябва да се изтрият от лицето на земята.
62
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво правите на територията на Украйна? Майките си ли търсите там? Като ви се мре, ***. Няма лошо.
61
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственота надежда за спиране на войната за Русия остана ядрения шантаж и ядрения тероризъм. Всички тия подмятания за провокации от страна на Киев са натиск върху Запада да накара Украйна да спре войната при сегашното положение и Путин да се изцепи пред робите си че е победил и постигнал целите си. Ако Запада не накара Украйна да спре войната, Путин е твърдо решен да взриви централата и да обвини Украйна. Путин ще каже видяхте ли аз ви предупреждавах ама вие не спряхте Киев.
60
9
 
13
 
! Отговори
Граф Цепеш преди 1 година
Укрите ще предизвикат инцидент за да може НАТО да влезне в Украйна под предлог "защита на АЕЦ"!Но не им пука за хората,които ще пострадат от радиоактивното замърсяване!Те са над тези неща!
59
0
 
3
 
! Отговори
не съм До 41 преди 1 година
999, прочетеното днес, подлагам на проверката на времето. Истината се избистря след ден, два, седмица, месец. Тези, които не помнят какво са вечеряли вчера, не са способни да стигнат до истината.
58
9
 
12
 
! Отговори
PG преди 1 година
Всичко това ще спре след като се смажат главите на гнусните укри,затова бой инищи друго
57
4
 
14
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Усерките да спрат да стрелят по АЕЦ, иначе техните дружки от ЕС са аут.
56
9
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Какво ти пазене на цивилно население ти е в главата. Рашките са по зле и от нас. Хирургическа точност, пълен смях.
55
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво правят руски терористи в украинска АЕЦ?