Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш

Според ведомството украинската армия подготвя удар по територията на централата
Обновена: 18 авг 2022 12:45 | 18 авг 2022 12:45, Йоана Цонева
177
Конашенков: Киев готви провокация в Запорожката АЕЦ за визитата на Гутериш
Снимка: БГНЕС

Властите в Киев подготвят провокация в Запорожката АЕЦ по време на посещението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Украйна, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от "РИА Новости" и "Ройтерс".

"На 19 август киевският режим подготвя резонансна провокация в Запорожката атомна електроцентрала по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в резултат на което Руската федерация ще бъде обвинена в създаване на техногенна катастрофа в тази електроцентрала", каза той.

Според агенцията, за да подготви провокацията, командването на оперативно-тактическата група Днепър разполага до 19 август постове за радиационно наблюдение, а също така организира обучение на подразделенията на 108-ма бригада за териториална отбрана, 44-та артилерийска бригада и военни части, разположени в Запорожка област за действия в условията на радиационно замърсяване на района.

"Освен това подразделенията на 704-ти полк от радиационната, химическа и биологоческа защита (РХБЗ) на Въоръжените сили на Украйна трябва да завършат съсредоточаването си в Запорожка област до 19 август и да бъдат готови да регистрират факта на аварията в Запорожката атомна електроцентрала, както и за провеждане на комплекс от мерки за демонстриране на предполагаемото отстраняване на последствията от него", каза генералът.

Още по темата

Според ведомството, бойците от 44-та бригада на Въоръжените сили на Украйна ще нанесат артилерийски удари по територията на централата от огневи позиции в разположения срещу нея град Никопол на десния бряг на Днепър.

"Моля, имайте предвид, че руските войски не разполагат с тежко въоръжение нито на територията на централата, нито в районите, прилежащи към нея. Там са разположени само части за охрана. Въоръжените сили на Руската федерация предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ", добави Конашенков.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в Лвов, където днес трябва да се срещне с президентите на Турция и Украйна. Очаква се генералният секретар на ООН да посети Одеса на 19 август, а на следващия ден да посети Съвместния координационен център в Истанбул, сформиран като част от изпълнението на споразумението за зърнените коридори.

През последните седмици според Русия въоръжените сили на Украйна редовно нанасят удари по територията на Запорожката АЕЦ. Представители на поставената от Русия окупционна администрация на Запорожка област твърдят, че за това се използват управляеми ракети и снаряди западно производство. Обстрелът вече повреди високоволтовата линия на подстанция Каховская, персоналът трябваше да намали мощността на два енергоблока.От своя страна Украйна се опасява, че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. Русия вече предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Говорителят на руското външно минитерство Мария Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прилича на Явор Дачков, с униформа!
13
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако още 6 месеца руснаците се помотат наркомана може и кремъл да удари. Не ги знам какви стратегии прилагат руснаците но такава разпокъсана война не съм виждал. Нямат ли някой останал ветеран от червената армия който е участвал в боеве срещу хитлер да им каже как се води война за победа. Ако бяха старите червено армейци за шест месеца щяха да стигнат до атлантика.
12
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Побърканите украинци ще отровят Украйна по поръчка от вън.За командирите на акцията руснаците и украинците са еднакви и е важно да ***,за да ограбят ресурсите.Дават наркотици на украинските военни и им промиват мозъка.През 50-те години са правили такъв експеримент и са го прекратили,защото всички са полудяли.Пак е било с наркотици.Щом и тук пишат как виждат Путин с черни очи и монголоиден смятайте,че това е хипноза.Не е нормално.
11
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тоя руZZки фашист с изцъкления стъклен поглед никаква вяра му нямам! Най-вероятно се тъкмят да оставят няккаво голямо ядрено дерьмо след себе си, отстъпвайки ...
10
31
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Боже, кремълските военнопрестъпници и де.ге.не.рати, които в 21 век тръгнаха да унищожават, превземат и анексират суверенна европейска държава, пак дирят под вола теле и продължават да демагогстват, лъжат и сквернословят ... падението на тези същества минава всякакви човешки граници и все повече забива в дъно от което няма връщане назад ... !!!
9
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 март, Анталия, Лавров: "НИЕ НИКОГА НЕ СМЕ НАПАДАЛИ УКРАЙНА!"
8
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ген. Откаченков е главният говорител на руските лъжи. Устата му се разчекна от лъжи, ченето му скоро ще падне.
7
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската ***, ще отрови света с радиация
6
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези,които пишете в подкрепа на лъжите на Еленски във Варна ли сте?Питам,защото при авария там ще е най-засегнато,т.е. Господ си знае работата.
5
35
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото кажат руските фашисти е лъжа - това да се чете: ние ще направим провокацията и ще обвиним украинците
4
16
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не лъже.Господ да ни пази.Укрофашистите копаят гроб другиму,но сами ще паднат в него.
3
35
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както сме се научили от досегашния опит, провокациите обикновено ги правят руските фашисти!
2
33
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВоеннопреZтъпник!
1
44
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toя ЛЪЖЕ повече от Лавров!