Москва: Предложението за демилитализиране на АЕЦ "Запорожие" е неприемливо

Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира централата
18 авг 2022 18:25, Йоана Цонева
109
Москва: Предложението за демилитализиране на АЕЦ "Запорожие" е неприемливо
Снимка: БГНЕС

Москва смята за неприемливи предложенията за създаване на демилитаризирана зона в района на Запорожката атомна електроцентрала, заяви Иван Нечаев, заместник-говорител на руското външно министерство, цитиран от "Интерфакс".

"Предложенията за демилитаризирана зона около АЕЦ "Запорожие" са неприемливи. Изпълнението им ще направи централата още по-уязвима", каза Нечаев на брифинг в четвъртък.

Той отбеляза, че както се очаква в Москва, посещението на експерти от МААЕ в АЕЦ ще се състои "в най-близко бъдеще".

По-рано през август генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за изтегляне на целия военен персонал и военно оборудване от атомната електроцентрала в Запорожие и "избягване на всяко друго разполагане на военни сили или военно оборудване на тази територия". Той също така заяви необходимостта да се спрат всички военни действия в района на АЕЦ и да не се атакуват съоръженията на централата и околностите.

По-рано днес говорителят на Министерството на отбраната на Русия предупреди за "готвена от Украйна резонансна провкация" за да бъде обвинена Русия в презизвкване на "техногенна ядрена авария" и визира разполагането на специалаизрани украински военни части и оборудване в районите около централата под украински контрол, а Украйна отговори, че става дума за военни учения за по-добра реакция в случай на действителна ядрена авария.

Международната агенция за атомна енергия, която иска да инспектира централата, предупреди за риск от ядрена катастрофа, ако боевете на територията на централата не спрат. Ядрените експерти се опасяват, че боевете могат да повредят басейните за отработено гориво на централата или реакторите.

Още по темата
В събота Руската служба публикува интервю на украински инженер, който описа ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Хората масово напускат близкия град Енергодар с лични автомобили, тъй като се опасяват от ядрена авария.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува в петък отношението на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) към събитията, случващи се около Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), като обвини институцията в "отричане на очевидните факти, свързани с украинският обстрел" на мястото.

Украйна се опасява и че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. От своя страна Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинци,не е нужно да си взривявате централата.Ако искате демокрация тя не става с война.При нас нямаше.
73
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е целта на занятието...Обвиняване на украинците че обстрелват Централата.....и консервация с цел,да няма електричество Украйна...Долни пияни рашки...
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72:Нали ако се махнат твоите украинци ше я взривят?Няма ядрена централа без охрана.Всеки луд може да взриви така ако няма.А украинците не пускат ООН.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А може ли да се консервира Кремъл....де късмет де...
70
3
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Абе ***, самите власти трябва да го направят, за да защитят България от ядрени терористи като руснаците.
69
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези укрофашисти са си за затвора направо.Призовават за взривяване на АЕЦ Запорожие и да били минирали Козлодуй...взимайте мерки.Някакъв се е надрусал до козирката и с програмка си слага сам плюсове и минуси.
68
6
 
6
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
Ама те вече са пострадали. Където е стигнала Русия няма живот. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Единственият шанс за мир е *** да се изметат и да разчекнат кремълската хунта.
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неприемливо начи. Баси гадните лицемери. Руски боклууци вън от Украйна!
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Властите няма да ви дадат да припарите до Козлудуй.Няма ли кой да озапти тези откачени укрофашисти,които пишат тук?!
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са неприемливи,значи Москва смята да я ликвидира.Ще се напие с водка Ванка,ще се качи на танка,бам и край!
64
2
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Като спомена АЕЦ Козлодуй, още от сега трябва да го минираме превантивно, за да не хрумва на никой да се прави на руснак край него.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укряинците не дават на ООН да влезне.Спрете с това НАТО и мечтата ви да унищожите целия свят...
62
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сте добре...за психиатрията сте.Нали ако я взривите сами себе си ще взривите?Русия няма да пострада,а вие.
61
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самото присъствие на руски бандити в централната е предпоставка за ядрен взрив. Всяка неволна грешка при работа с боеприпасите може да е фатална. Представяте ли си например АЕЦ Козлодуй да стане и склад за снаряди... НАТО трябва да се намеси в Украйна, защото нещата излизат от всякакъв контрол. За 1 седмица и Украйна ще бъде свободна от руския терор.
60
2
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Е, сега ще започне да го използва и Украйна. Ако си мислиш, че АЕЦ-те на руска територия са недосегаеми, имаш много поздрави от флагмана на черноморскят им флот - убиецът на самолетоносачи.
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууу как ще има Украйна моралното право да взривява?Няма такова нещо!Значи Украйна е държава терорист!
58
4
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Могат колкото си искат права да си имат, единственото право сега, преди, за в бъдеще е правото на по силният!!! Досега само говедария го използваше
57
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха! Поредната рaшистка пoвърня... съчинена от болните им мозъци. Няма по-долни създания на Земята от тях. Крадат, мародерстват и убиват навсякъде, където се появят. Сега шантажират и Европа с тези стрелби по централата. Вместо да се махнат и да успокоят хората те нарочно ескалират напрежението. Само десант на НАТО ще ги вразуми. ООН трябва да излезе с резолюция и да разреши Алианса да щурмува и превземе АЕЦа.
56
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците имат моралното право да взривят всичките си атомни централи и да направят всичко възможно да накажат окупаторите. Виновни са тези, които ги нападнаха.
55
4
 
11
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 1 година
Здраствуйте Паляци рузоблизи или г,зоблизи или копейкофили или рублофили!!Гледам,чи многу им са радвати на нашти пияни брадчеди рушагити?!Радвати им са и ги защитавати какту са защитава малку,отървану,окаляну пр,асе попадналу случайну или нарочну в Лувъра?!Полицията иска да *** озъпти,щот ша изпочупи орталъка,но смелите природозащитници на калнити св,ини са готови да дадът живота си да защитят ос,рануто до,бичи,дори с риск да ги окаля,зарази или онищожи по някакъв начин?!Евала т,ъпаци!Еша ви няма