Нов фронт на войната ли са серията експлозии в Крим?

Русия призна, че последната експлозия се дължи на саботаж
18 авг 2022 10:45, Петя Славова
116
Нов фронт на войната ли са серията експлозии в Крим?
Снимка: БГНЕС

Серията от експлозии и пожари от последните дни превърнаха окупирания от Русия Кримски полуостров от сигурна тилова база в ново бойно поле във войната. Те изведоха на показ едновременно уязвимостта на руснаците и способността на украинците да нанасят удари дълбоко зад вражеските линии, отбелязва БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Преди седмица взривове разтърсиха военновъздушната база "Саки" и унищожиха 9 руски военни самолета. Москва заяви, че експлозиите са инцидентни и вероятно са предизвикани от небрежен пушач, но украинските власти се подиграха с това обяснение и намекнаха, че имат пръст в станалото. Във вторник отекнаха експлозии в оръжеен склад край град Джанкой, което наложи евакуацията на около 3000 души. Муниции продължаваха да се взривяват и вчера, а властите включиха и хеликоптер в гасенето на пожарите. Областният управител Сергей Аксьонов заяви, че извършителите се издирват.

Още по темата

Украинските власти не поеха публично отговорност и оставиха света да гадае какво е станало. Руската армия направи едно от редките си признания, че последната експлозия се дължи на саботаж. Макар и Киев да не призна официално, че стои зад двете атаки, Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, заяви, че в Крим тече "акция по демилитаризация" - препратка към използваната от Русия терминология за оправдаване на военната кампания в Украйна.

Русия превзе Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и го използва като плацдарм за нападения срещу своята съседка. Украинските власти се заричат, че ще отвоюват Крим и други окупирани територии. Крим е основният снабдителен маршрут за руските сили в Южна Украйна, където Киев планира контранастъпление през идните седмици. Украинското военно разузнаване съобщи, че руските сили спешно са преместили част от самолетите и хеликоптерите си по-навътре в полуострова и във военновъздушни бази в Русия, предаде Ройтерс и добави, че не може да установи дали тази информация е достоверна.

Експлозиите са поредният неуспех за Москва, която предприе нахлуването си с надеждата да превземе Киев със светкавично настъпление, но скоро след това руската военна кампания забуксува заради яростната съпротива на украинците. С наближаването на шестия месец от инвазията двете страни водят война на изтощение, биейки се за малки населени места в Източна Украйна.

Според датския анализатор Оливер Александер, цитиран от Франс прес, взривовете в Крим, които може да са резултат от удари с балистични ракети, са се отразили негативно на бойния дух на руската армия и са върнали увереността на украинския лагер. Атаките предизвикаха паника сред туристите в Крим - любимо място за отдих през лятото на руснаците. Украйна заплаши вчера да разруши Керченския мост - колосален проект, за реализирането на който бяха нужни две години. В него бяха вложени много средства, за да се изградят 19-километровото съоръжение, което да свърже континентална Русия с Крим.

Вашингтонският Институт за изследване на войната обясни, че взривовете във вторник са станали в голям логистичен център, използван от руската армия за снабдяване на нейните части, които окупират Южна Украйна. Според института атаките от последните две седмици са част от последователно контранастъпление на украинските сили в този регион, където те имат амбицията да отблъснат руснаците оттатък р. Днепър.

РИА "Новости" съобщи вчера, позовавайки се на свои източници, че командирът на базирания в Крим руски Черноморски флот Игор Осипов е бил отстранен от поста си. Ако информацията бъде потвърдена, то отстраняването на досегашния командир ще бъде най-знаковото уволнение на военен през почти шестте месеца, откакто Русия предприе нахлуването си в Украйна. През април Украйна порази с ракети "Нептун" флагмана на Черноморския флот, крайцера "Москва" - най-големия руски военен кораб, потопен за последните 40 години.

Корабите на този флот блокират украинските пристанища от началото на войната, заради което в продължение на месеци Украйна не можеше да изнася зърно. Това доведе до опасения от световна продоволствена криза, заради което бе постигнато споразумение под егидата на Турция и ООН за подновяване на износа на тази жизненоважна суровина. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в град Лвов, в Западна Украйна, където днес ще се състои тристранна среща между него, украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Укринформ. След тези разговори шефът на световната организация ще замине за Одеса, където ще посети пристанището - едно от трите, използвани за износ на украинско зърно. Преди да се завърне в Ню Йорк, в почивните дни Гутериш ще бъде в Истанбул, където ще посети координационния център, създаден за износа на зърно през Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
9
 
11
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Родина мать ви зове русофилчета. Хващайте към Крим гърди геройски на смърт да изложите. Няма нужда вече от форумни мишки време е за мъже. Хайде вперьод, направете жив щит поне да опазите Керченския мост. Всичко е във вашите ръце. Цяла Камчатка сега вази гледа! От компа в панела всеки може.
75
9
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Колко е дълга опашката на мостта в посока Русия?Припари им под крачетата на рашките.
74
10
 
14
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Митът за руската непобедима армия се срина. Не могат да почистят задния си двор. Затова и чичо Сам ще го почисти с големия шнур.
73
5
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
..........вероятно са предизвикани от небрежен пушач........... Хахахааааа, много пушат крепостниците бре?!? Те така казаха и за водоноската "Москва" :))))))))))))))))))))))
72
6
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
Какъв Крим като от 5 август се атакува с артилерия ЗАЕЦ???!Застрашена от радиация е зона от 5500 км.Ще бъдат засегнати Донбас,части от Русия,голяма част от Украина,а също Абхазия,Румъния,България и Турция.Няма да има значение коя от армиите ще извърши обстрел,водещ до радиационно замърсяване.А вие спорите има ли нов фронт срещу Русия.
71
5
 
9
 
! Отговори
До 72 преди 1 година
Така както гледаш картата и кой печели територии, след някоя друга година пак ще я гледаш и ще можеш да се радваш на поне 5-6 вида Русии. Сибирска, Московска и т.н.т.
70
5
 
7
 
! Отговори
черния преди 1 година
В Крим има и още няколко запалителни обекта, така че руснаците да са на щрек!
69
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без съмнение нов фронт и велик успех на непобедимата нацистка армия под командването на великия пълководец ,наркоман, артист и кло ун хенерал пан селенски
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабчето вчера ми припадна в ръцете от радост,като я излъгах че руснаците са дошли в България.
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 13 до 15, Предвид яроста с която ръсиш глупости е породена от това, че дядо ти или баща ти са Ватенки и ти не можеш да го преживееш. Там мои няма, така като гледам има твои. Не знам кой, кого бие ама като гледам картите на ББС, СНН и Вашингтон Поуст, не руснаците губят територии !!! Гледам и двете страни вярвате на това което ви отърва, ама истината е друга. Не спирам никой да вярва, че 2+2=5
66
5
 
10
 
! Отговори
Нов фронт преди 1 година
Ако руски диверсионни отряди направят същото със украинските складове за оръжия на територията на ЕС? Това дали ще е нов фронт а? ( Ако бяха евреите - вече да са го направили! :) )
65
2
 
10
 
! Отговори
Осипов преди 1 година
Петров, а вас най-настоятелно моля да спрете да пушите! Или поне си гасете фасовете извън поделението!
64
14
 
6
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Какви нови фронтове, какви пет лева?Фронтът е един, а там укрите губят баааааавно. Толкова бавно, че да може акушерката да разбере, че множеството й деца ке умрат от глад и студ през зимата
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На оригиналната снимка се виждат четири кратера от ракети . А в тоя сайт ми разправят че погребите като са взривили и изгорели самолетите . Който е виждал погреби знае че това е невъзможно . После че с 300 километрова балистична ракета ги ударили . И това е невъзможно . Ударили са ги с пет крилати ракети от типа нептун с която потопиха крайцера Москва . Те са с такава долу горе далекобойност . Иначе сте много компетентни . Като ви казвам че ако сте виждали погреби не бихте написали тия фейкове .
62
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видите вие - той пудинга ееееееей сега ще спечели войната, а лошия запад ще загние. Вече 6 месеца повтарят това русоробите
61
9
 
9
 
! Отговори
Петров преди 1 година
нашите (псевдо) медии усилено лъжат за някаква украинска контраофанзива, която започвала "всеки момент". вместо това укрите непрекъснато отстъпват по целия фронт и по американски съвет и разузнавателна информация от безсилна злоба стрелят напосоки с американско оръжие и каквото уцелят.
60
3
 
7
 
! Отговори
Русобил преди 1 година
До Укронацизъм явно не четеш много,по време на втората световна в Украйна е имало голямо партизанско движение,немците са сваляли войски от фронта за да се справят.
59
4
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Анонимен 55: "Какво щеше да стане със 7-годишното нerъpче, ако го бяха продали в цивилизованите САЩ при демокрацията"? Какво щеше да стане от със 7-годишното нerъpче (дядото на Пушкин? Най-вероятно щеше да стане продавач на дрога в някой н'егърски квартал. ........................................................................................................... Не че има връзка с темата.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обява в петербургски вестник от 1805 г. - продават се "мъж с жена му, на 40-45 години, с добро поведение, и млад кон, шоколадов на цвят" всичките 60 рубли.
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: БГ Нигерийците са русофоби.