Нов фронт на войната ли са серията експлозии в Крим?

Русия призна, че последната експлозия се дължи на саботаж
18 авг 2022 10:45, Петя Славова
116
Нов фронт на войната ли са серията експлозии в Крим?
Снимка: БГНЕС

Серията от експлозии и пожари от последните дни превърнаха окупирания от Русия Кримски полуостров от сигурна тилова база в ново бойно поле във войната. Те изведоха на показ едновременно уязвимостта на руснаците и способността на украинците да нанасят удари дълбоко зад вражеските линии, отбелязва БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Преди седмица взривове разтърсиха военновъздушната база "Саки" и унищожиха 9 руски военни самолета. Москва заяви, че експлозиите са инцидентни и вероятно са предизвикани от небрежен пушач, но украинските власти се подиграха с това обяснение и намекнаха, че имат пръст в станалото. Във вторник отекнаха експлозии в оръжеен склад край град Джанкой, което наложи евакуацията на около 3000 души. Муниции продължаваха да се взривяват и вчера, а властите включиха и хеликоптер в гасенето на пожарите. Областният управител Сергей Аксьонов заяви, че извършителите се издирват.

Още по темата

Украинските власти не поеха публично отговорност и оставиха света да гадае какво е станало. Руската армия направи едно от редките си признания, че последната експлозия се дължи на саботаж. Макар и Киев да не призна официално, че стои зад двете атаки, Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, заяви, че в Крим тече "акция по демилитаризация" - препратка към използваната от Русия терминология за оправдаване на военната кампания в Украйна.

Русия превзе Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и го използва като плацдарм за нападения срещу своята съседка. Украинските власти се заричат, че ще отвоюват Крим и други окупирани територии. Крим е основният снабдителен маршрут за руските сили в Южна Украйна, където Киев планира контранастъпление през идните седмици. Украинското военно разузнаване съобщи, че руските сили спешно са преместили част от самолетите и хеликоптерите си по-навътре в полуострова и във военновъздушни бази в Русия, предаде Ройтерс и добави, че не може да установи дали тази информация е достоверна.

Експлозиите са поредният неуспех за Москва, която предприе нахлуването си с надеждата да превземе Киев със светкавично настъпление, но скоро след това руската военна кампания забуксува заради яростната съпротива на украинците. С наближаването на шестия месец от инвазията двете страни водят война на изтощение, биейки се за малки населени места в Източна Украйна.

Според датския анализатор Оливер Александер, цитиран от Франс прес, взривовете в Крим, които може да са резултат от удари с балистични ракети, са се отразили негативно на бойния дух на руската армия и са върнали увереността на украинския лагер. Атаките предизвикаха паника сред туристите в Крим - любимо място за отдих през лятото на руснаците. Украйна заплаши вчера да разруши Керченския мост - колосален проект, за реализирането на който бяха нужни две години. В него бяха вложени много средства, за да се изградят 19-километровото съоръжение, което да свърже континентална Русия с Крим.

Вашингтонският Институт за изследване на войната обясни, че взривовете във вторник са станали в голям логистичен център, използван от руската армия за снабдяване на нейните части, които окупират Южна Украйна. Според института атаките от последните две седмици са част от последователно контранастъпление на украинските сили в този регион, където те имат амбицията да отблъснат руснаците оттатък р. Днепър.

РИА "Новости" съобщи вчера, позовавайки се на свои източници, че командирът на базирания в Крим руски Черноморски флот Игор Осипов е бил отстранен от поста си. Ако информацията бъде потвърдена, то отстраняването на досегашния командир ще бъде най-знаковото уволнение на военен през почти шестте месеца, откакто Русия предприе нахлуването си в Украйна. През април Украйна порази с ракети "Нептун" флагмана на Черноморския флот, крайцера "Москва" - най-големия руски военен кораб, потопен за последните 40 години.

Корабите на този флот блокират украинските пристанища от началото на войната, заради което в продължение на месеци Украйна не можеше да изнася зърно. Това доведе до опасения от световна продоволствена криза, заради което бе постигнато споразумение под егидата на Турция и ООН за подновяване на износа на тази жизненоважна суровина. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в град Лвов, в Западна Украйна, където днес ще се състои тристранна среща между него, украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Укринформ. След тези разговори шефът на световната организация ще замине за Одеса, където ще посети пристанището - едно от трите, използвани за износ на украинско зърно. Преди да се завърне в Ню Йорк, в почивните дни Гутериш ще бъде в Истанбул, където ще посети координационния център, създаден за износа на зърно през Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски от днес "Това е просто ад. Не може да се опише с думи" загубите на жива сила са между Хиляда и две хиляди дневно
35
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Крим правят диверсии, където руснаците изобщо не са очаквали. Украинците влизат свободно в Крим, няма контрол. Взривиха два склада и сега какво? А защо няма партизанско движение в новозавладените от Русия територии, ами населението изцяло подкрепя руските освободители.
34
12
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе не разбрахте ли, че Украйна загуби така наречената война, която не е обявена от никоя страна, хаха. Няма как неядрена държава да победи държавата с най-големия ядрен арсенал. Това няма как да стане и никога няма да стане.
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взривовете в Крим започнаха веднага след като Путин уволни главнокомандващия на Черноморския флот. Така че те не са никак случайни. Сами си правете изводите на къде отива войната и колко още ще продължи управлението на Путин. Украйна няма възможност да извърши толкова точни и мащабни удари толкова дълбоко в Крим.
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** атакуваш чужда страна и после се жалваш, че не са клекнали. Добре дошли в Европейския Афганистан. Няма територия, която Русия да е окупирала, в която няма атентати. 2019-та беше последния Чеченски терористичен акт в Москва, в Северна Осетя и до сега се стрелят с ракети, 20г по-късно. Русия донесе мир на всички деца в Източна Украйна, които ще бъдат избивани в терористични атаки от сега до края на света докато последния Руски ботуш не се изнесе от Украйна. Ако си мислят, че ще има мир там...
31
0
 
2
 
! Отговори
Фентъзи? преди 1 година
До Споко: Много ти работи въображението. Пробвай се да пишеш фентъзи произведения. Може и да филмират някое.
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голям резил за Раша - жужето газ пикае от яд. Само така! Продължавайте!
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализатор "руснаците ми изглеждат паникьосани! Украинците воюват делово.Даже показваха как си варят боб и леща, правят си запръжки, пият кафе преди работа (тоест преди да влязат в бой)" - запръжката с лук ли е?
28
9
 
12
 
! Отговори
Руски от Варна преди 1 година
Имам роднини на служба и мога да кажа, положението е "Код Кафяво" за руските части!
27
7
 
6
 
! Отговори
Шойгу каза преди 1 година
Специалната военна операция разсея мита за "супероръжието", което Западът доставя на Украйна и което е в състояние радикално да промени ситуацията на фронта. Първоначално ставаше дума за доставка на противотанкови системи Javelin, някои " уникални" безпилотни летателни апарати. Напоследък западняците се насочват към ролята на супероръжие "Хаймарс", ракетни системи за многократно изстрелване и гаубици с голям обсег. Въпреки това, тези оръжия не са оказали значително влияние върху ситуацията.
26
8
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Нови фронтове има единствено на украинска територия. Русия отвори нов фронт в западен Харков като завзе два малки града близо до руската граница. За това не пишете естествено. А какво е станало в Крим - няма особено значение, защото от военна гледна точка е наистина един дребен инцидент на взривени боеприпаси, които руската армия използва в рамките на ден-два на дадено направление.
25
8
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, руснаците са в паника, масово напускат Крим и го връщат на Украйна. Украинците минават в контранастъпление и до дни, дори до часове влиза в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага за убийството на украински дечица и изнасилване на украински женици.
24
11
 
8
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Русия ще загуби, Украйна ще спечели. Западът ще спечели защото западът е на страната на доброто, а Русия е злото, Мордор, а какво всички знаем, доброто винаги побеждава злото. Или?
23
7
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 19 (Олег Иванов,) Абе не знам кой точно е паникьосан, но съдейки по трафика на керченския мост, и то само в посока към Русия, само руснаците ми изглеждат паникьосани! Украинците воюват делово.Даже показваха как си варят боб и леща, правят си запръжки, пият кафе преди работа (тоест преди да влязат в бой).
22
6
 
13
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 1 година
До ВагнерРусофилите и путинофилите,само лаят тук. " Воюват" по всички фронтове, но само по една пиратка да им гръмне под балкона и са напълнили гащурите.Путин е същият, седи в бункера на 100 метра дълбочине и кляф,кляф.
21
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин: "Русия ще продължи операцията в Украйна до обезпечаването на безопасността на Русия и пълно отстраняване на опасността в Украйна". Тоест както каза Лавров, географските задачи на операцията се променят - не става вече дума за Донбас а за цяла Украйна.
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2014 година Русия незаконно анексира украинския полуостров Крим и построи Кримския мост (известен и като Керченския мост), за да създаде транспортен коридор до Руската федерация. Подоляк заяви, че мостът над Керченския проток вече се е превърнал в легитимна военна цел на украинската армия.
19
8
 
18
 
! Отговори
Рашка с прашка преди 1 година
Руснаците ще загубят и тази война. Слава на Украйна!!!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не е признала, още в началото обяви, че е саботаж, и двата случая.
17
7
 
16
 
! Отговори
Вагнер преди 1 година
набира доброволци, може и криминални - 6000$ заплата (долара!, не копейки). Хайде русофили, малко смелост за да докажете, че сте такива (а не като ония, насила ваксинираните).