Нов фронт на войната ли са серията експлозии в Крим?

Русия призна, че последната експлозия се дължи на саботаж
18 авг 2022 10:45, Петя Славова
116
Нов фронт на войната ли са серията експлозии в Крим?
Снимка: БГНЕС

Серията от експлозии и пожари от последните дни превърнаха окупирания от Русия Кримски полуостров от сигурна тилова база в ново бойно поле във войната. Те изведоха на показ едновременно уязвимостта на руснаците и способността на украинците да нанасят удари дълбоко зад вражеските линии, отбелязва БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Преди седмица взривове разтърсиха военновъздушната база "Саки" и унищожиха 9 руски военни самолета. Москва заяви, че експлозиите са инцидентни и вероятно са предизвикани от небрежен пушач, но украинските власти се подиграха с това обяснение и намекнаха, че имат пръст в станалото. Във вторник отекнаха експлозии в оръжеен склад край град Джанкой, което наложи евакуацията на около 3000 души. Муниции продължаваха да се взривяват и вчера, а властите включиха и хеликоптер в гасенето на пожарите. Областният управител Сергей Аксьонов заяви, че извършителите се издирват.

Още по темата

Украинските власти не поеха публично отговорност и оставиха света да гадае какво е станало. Руската армия направи едно от редките си признания, че последната експлозия се дължи на саботаж. Макар и Киев да не призна официално, че стои зад двете атаки, Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, заяви, че в Крим тече "акция по демилитаризация" - препратка към използваната от Русия терминология за оправдаване на военната кампания в Украйна.

Русия превзе Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и го използва като плацдарм за нападения срещу своята съседка. Украинските власти се заричат, че ще отвоюват Крим и други окупирани територии. Крим е основният снабдителен маршрут за руските сили в Южна Украйна, където Киев планира контранастъпление през идните седмици. Украинското военно разузнаване съобщи, че руските сили спешно са преместили част от самолетите и хеликоптерите си по-навътре в полуострова и във военновъздушни бази в Русия, предаде Ройтерс и добави, че не може да установи дали тази информация е достоверна.

Експлозиите са поредният неуспех за Москва, която предприе нахлуването си с надеждата да превземе Киев със светкавично настъпление, но скоро след това руската военна кампания забуксува заради яростната съпротива на украинците. С наближаването на шестия месец от инвазията двете страни водят война на изтощение, биейки се за малки населени места в Източна Украйна.

Според датския анализатор Оливер Александер, цитиран от Франс прес, взривовете в Крим, които може да са резултат от удари с балистични ракети, са се отразили негативно на бойния дух на руската армия и са върнали увереността на украинския лагер. Атаките предизвикаха паника сред туристите в Крим - любимо място за отдих през лятото на руснаците. Украйна заплаши вчера да разруши Керченския мост - колосален проект, за реализирането на който бяха нужни две години. В него бяха вложени много средства, за да се изградят 19-километровото съоръжение, което да свърже континентална Русия с Крим.

Вашингтонският Институт за изследване на войната обясни, че взривовете във вторник са станали в голям логистичен център, използван от руската армия за снабдяване на нейните части, които окупират Южна Украйна. Според института атаките от последните две седмици са част от последователно контранастъпление на украинските сили в този регион, където те имат амбицията да отблъснат руснаците оттатък р. Днепър.

РИА "Новости" съобщи вчера, позовавайки се на свои източници, че командирът на базирания в Крим руски Черноморски флот Игор Осипов е бил отстранен от поста си. Ако информацията бъде потвърдена, то отстраняването на досегашния командир ще бъде най-знаковото уволнение на военен през почти шестте месеца, откакто Русия предприе нахлуването си в Украйна. През април Украйна порази с ракети "Нептун" флагмана на Черноморския флот, крайцера "Москва" - най-големия руски военен кораб, потопен за последните 40 години.

Корабите на този флот блокират украинските пристанища от началото на войната, заради което в продължение на месеци Украйна не можеше да изнася зърно. Това доведе до опасения от световна продоволствена криза, заради което бе постигнато споразумение под егидата на Турция и ООН за подновяване на износа на тази жизненоважна суровина. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пристигна в град Лвов, в Западна Украйна, където днес ще се състои тристранна среща между него, украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Укринформ. След тези разговори шефът на световната организация ще замине за Одеса, където ще посети пристанището - едно от трите, използвани за износ на украинско зърно. Преди да се завърне в Ню Йорк, в почивните дни Гутериш ще бъде в Истанбул, където ще посети координационния център, създаден за износа на зърно през Черно море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
7
 
! Отговори
Причината преди 1 година
"Гром-2" - украинска ракета еквивалент на руския Искандер ! Края на руската войска е въпрос на седмици. Руските окупатори се чустват уязвими и бягат от Крим като плъхове
95
2
 
2
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Руские бягат от Крим като таракани
94
1
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
като гледам действията на руснаците, много, ама много са "уплашени"...
93
1
 
2
 
! Отговори
Див Петел преди 1 година
Сега ще изберат един бурят, който ще изкара от хамбара Арматата от парада и ще промени хода на войната.
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оле, мале. Гръмнаха два склада в Крим и вече се пишат Дитирамби за великата Украинска армия. Да не говорим, че взривовете не са следствие на ракетни удари, но и това се вмъква в статията и се манипулира читателя. Важното е да гръмко. А това, че Руснаците гърмят по 3-4 Украински склада всеки ден и стотици Украинци заминават при своя идол Бандера, няма смисъл да се говори. Все пак, на война, като на война.
91
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам, хохлите си пренесоха не само училищата в България, но и троловете. ЦИПСО-тата работят яко. В гривни ли ви плащат още или в тоалетна хартия?
90
22
 
19
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Бавно и сигурно Западът ще постави Русия на колене, въпрос на време. Газ, петрол и суровини се добиват със Западни технологии. Русия няма достъп до нищо смислено, освен до продукти от Али Експрес. Светът вече е друг - глобален и като са така изолирани, могат само да пропадат. Китай подкрепя, Индия гледа ги изнуди за петрол на супер ниски цени, но технологиите са в Америка. Тайван произвежда Американски чипове, но санкционира Руснаците. Разните Сармати и Кинжали - добре, ама чиповете Американски.
89
7
 
18
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Очевидно е че Западът е твърде предпазлив и пестелив по отношение на оръжията предоставени на Украина. Разбира се, всичко това се коригира бързо и в динамичен режим, което ме кара да мисля, че постепенно ще получават все по-мощни системи за да разкарат окупаторите. Султанът е затворил Проливите за военни кораби, което значи, че Русия ще остане без Черноморски флот или най-много остатъците от него да си останат в Новоросийск. Логистиката и тактиката на Руснаците са допотопни и очевиден провал!
88
12
 
6
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Сега им е паднало на Руснаците да окошарят Кримските Татари по фалшифи обвинения. Крим НЕ Е Руски!Ако трябва да се говори истината, Крим не е и Украински. Оригиналното население на градовете в Крим и крайбрежие в този район са Гърци (древни гърци, също като в Бг са хората в Созопол, Ахтопол, Василико (с грешно име Царево, бивш Мичурин). Оригиналното население във вътрешността са били и си остават Тюрките (грешно наричани Кримски Татари). Най-добре е Крим с особен статут, под егидата на Турция.
87
12
 
19
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
А бе какъв саботаж, пак Руски небивалици. Кратерите са по сателитните снимки - поне половин-тонни бойни глави са падали по тия бази. Кримските Татари са си ги носили в раници, караулът го е нямало, изобщо е нямало никой в тия бази, та, са могли да турят зарядите близо до всеки склад и самолет и после спокойно са ги взривили по телефона. Тепърва има да се разбира кой и как точно им срина базите. Надявам се и други бази скоро. И Кримския мост и той! Руснаците нямат работа там. Окупаторите вън!
86
5
 
4
 
! Отговори
някой преди 1 година
До Коко - истините са две - това,че вярваш само на това кщоето е в главата ти е и.д.ио.тизъм. Второ в Бургас преди години с името Коко наричахме п.си.хично болно момче освидетествеувано от лекари.Да не си ти?
85
8
 
11
 
! Отговори
Коко преди 1 година
До НякойМомче. вземи списвай в комсомолская газета. Стига си си чоплил носа и лепил топчета в коментарите под статията.
84
13
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Изт.украйнци молили дападните си сънародници да приемат семейства от воюващите места,но южняците отказват.Другото странно за мене,че според Артьом, те говорят един език,а не се разбират момежду си.Тук се пишат всевъзможни героични статии на които се вързват много хора,но истината е много сурова.В резултат на тях момиче от Ямбол от смесено руско-украйнско семейство облъчено от успехите иска да отива да се бие на фронта.Нека всички защитници на укропитеците спрат да пишат тук и да отидат на фронта
83
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна едва ли ще обяви публично, какви оръжия е получила... По-добре е да изненадва paшистите докато е възможно. Тепърва ще става все по-горещо за вaтниците.
82
19
 
14
 
! Отговори
Петров преди 1 година
укрите въпреки ежедневното американско изливане на пари в пропадналата им армия отстъпват град след град, а нашите псевдо медии пишат така сякаш са пред вратите на Москва. Зеленски по цял ден спи, омаян от субстанции и в тъмни доби почва някакви тиради как иска още и още пари за да умират още украинци и да му съсипват и без това съсипаната му от "западна помощ" страна. това нашите медии наричат "славна съпротива"
81
10
 
7
 
! Отговори
Коко преди 1 година
И аз постоянно комуникирам с тринадесет цяло седемдесет и три руски семейства. Деветдесет и осем процента от тях искат Русия да спре да воюва с Украйна, а останалите 2 % са дали фира в Крим.
80
9
 
9
 
! Отговори
Руски военнопленник преди 1 година
Душ, туалет у вас дома ест! Това са думите на пленен руснак. Напомня ми за онези съветски солдати, които като видяли именията на пруските селяни през 1945 г. им увиснали устите и за да ги оправят Сталин ги пратил на лечение в Гулаг.
79
7
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Бай Дрън Вече е ставало.Селски Афганистан принуди ядрения СССР безславно да се изнесе.
78
7
 
9
 
! Отговори
някой преди 1 година
Който иска да вярва на това което ще напиша.От три месеца постоянно комуникирам с две семейства от Николаев и Чернигов.На тезо от Николаев почти всичкитеим роднини са там и постоянно знаут какво става там и то е различно от това, което се пише в този "геройчен" сайт.Тук е почти същото положение което е там,украйнците от източна и южна Украйна масово не искат да воюват,за сметка на това западните украйнци са големи герои.Има голям разрив в отношенията им.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я една нормална статия!