Путин предупредил Макрон, че има опасност от катастрофа в АЕЦ "Запорожие"

Той обвинява украинския обстрел
Обновена: 19 авг 2022 17:13 | 19 авг 2022 17:13, Нели Христова
276
Путин предупредил Макрон, че има опасност от катастрофа в АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин e предупредил френския си колега Еманюел Макрон в обаждане по-рано днес, че обстрелът на Запорожката атомна електроцентрала от украинските сили създава опасност от катастрофа, съобщават от Кремъл.

"Бяха обсъдени различни аспекти на ситуацията около Украйна. В частност Владимир Путин подчерта, че системният обстрел от украинските военни на територията на Запорожката атомна електроцентрала създава риск от мащабна катастрофа, която може да доведе до радиационно замърсяване на огромни територии", се казва в изявлението.

В същото време Украйна също предупреди за готвена провокация.

Украинската държавна компания „Енергоатом” заяви, че руските сили планират да изключат действащите ядрени блокове на Запорожката атомна електроцентрала и да ги извадят от електропреносната мрежа на Украйна.

Компанията каза още, че според нея Русия, която контролира централата в Южна Украйна, се готви да извърши „широкомащабна провокация” там.

„В момента руската армия търси доставчици на гориво за дизеловите генератори, които би трябвало да се включат, след като енергийните единици бъдат спрени при липсата на външно електроснабдяване за системите за охлаждане на ядреното гориво”, каза „Енергоатом”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
3
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Може да има катастрофа, но не в Запорожие, а в колата на Путин, дай Боже да е вътре в нея!
187
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът превърна Украйна в някакви утилизатори на тяхното оръжие. И те бият ли бият безспир където им падне. Още повече и по численост са повече от руската армия там. Само, че за да ударят сериозно централата, трябва да ударят реактора, а той е така обезопасен, че и ядрена бомба може да не се справи. Много тЪпо е да обстрелваш атомна централа, най много да предизвикаш локално изтичане на радиация, което ще засегне само теб.
186
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да го предупреждава да си маха окупаторите оттам и опасността ще е премахната!
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, по-добре да я спрат след като има опасност от атаки и радиация.
184
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски предупреди Путин солдатите му да напуснат Крим на два крака докато все още имат тази възможност, защото след 2 седмици рaшистите ще напуснат Крим в найлонови чували.
183
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 209 ,то пък в България живота ти струва нещо,колко се изпотрепаха в катастрофи,и няма един осъден,корупция ,корупция на всички нива,дванадесет години Чекмеджан краде,,ето това наследство ни остави,и Просто Киро не успя да се справи,България затъва все повече,и нищо не може да я спаси,за съжаление
182
8
 
6
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 година
Ей тоя Макрон е много лош, ще вземе да направи някоя поразия в АЕЦ Запорожие, та ще застраши целия свят. Добре, че дже.джето го е предупредило за тази опасност...
181
11
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До do 204 Много си прав, че за фашиста човешкият живот нищо не значи. Само че фашистите не са в Украйна, а в нейната "великая и могучая" съседка. Там по принцип човешкият живот нищо никога не е струвал. Какво като загинат 100, хиляда или милиони в една война? Руската майка пак ще роди. Ето сега реинкарнираният Петър I реши да върне звание "мать-героиня" за жени родили 10 деца. Така че проблем няма да има.
180
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 207 , Прав си. Опитвам се да ти сложа лайк но не мога.
179
5
 
20
 
! Отговори
do 204 преди 1 година
Наивност или глупост е това,което пишеш?Сигурно пак мислиха за собствения си народ,като минираха Черно море.За фашиста човешкия живот няма стойност.Обстрела е от украински фашисти.
178
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
саш няма АБСОЛЮТНО никакви права в повече от всяка една държава ! Има ли някой да е против?
177
10
 
9
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 година
То може и ядрения облак към Ръшистан да отиде, не се знае на къде ще завее вятъра.
176
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Как ще се реши: Още по ясно е ,че Украйна също няма да стреля защото ще навреди на милиони украинци ! Това само ти не го вдяна и кликата от руски предатели. Това ,че 500 руски войника ще умрат путлето изобщо не го интересува. Провокацийте са руски !
175
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не не е ясно :) Колкото русия има право на ядрени оръжия толкова и Украйна има такова право и правото да се защити дори и с друг съюзник ! Понял ? русия няма АБСОЛЮТНО никакви права в повече от всяка една държава ! Времето на "великите сили" беше в 19-ти век ! Понял ? Хайде духаст фашагите от русия !
174
4
 
15
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Павлов: Какво търсят в украиинска АЕЦ? Русия не можеше да остави на изтребление руското населелие в Донбас и Луганск. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Затова започна войната.
173
6
 
12
 
! Отговори
Как ще се реши преди 1 година
На територията на АЕЦ "Запорожие" има 500 руски военнослужещи. Ясно е, че руската армия няма да обстрелва сама себе си. Това би трябвало да е ясно на Макрон, и дори и на Зеленски. Проблемът с АЕЦ "Запорожие" ще се реши тогава, когато украинската армия бъде принудена да се оттегли на такова разстояние, че да не може да обстрелва АЕЦ.
172
2
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Интересно беше да научим какво е казал Макрон, но за това - нито дума в статията.
171
6
 
12
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Ако укронацистите продължат с обстрела на АЕЦ-а, по-добре е наистина да го спрат. Зеленската Украйна ще остане без ток, но те това сами си го търсят.
170
11
 
9
 
! Отговори
Болшевикофоб преди 1 година
Педерутин да се маха от Запорожие и от Украйна, че ако стане авария НАТО ще му изравнят мизерната империйка със земята.
169
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин няма да спре централата щото ще трябва да я напусне. Може да я спре на есен. Укрите обаче няма да спрат с провокациите и с диверсиите. Те са тяхна запазена марка.