Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия

Никой не иска да поставя Русия в ситуация на разпад, защото е ядрена държава
19 авг 2022 20:40, Анисия Иванова
148
Рискова зима в Европа, но предстои труден период и за Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма промяна в оценката, че санкциите са единственият мирен инструмент, който можем да използваме. По-важно е да разгледаме как САЩ като цяло си представят крайната цел на санкциите спрямо Русия. Това коментира Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Никой не иска да постави Русия в ситуация на разпад, това би бил много тежък проблем, тъй като това е ядрена държава, която може да стане непредвидима при разделящи се територии. Скорошно изказване на Шолц ясно подчерта този проблем - Украйна не бива да спечели, но и не бива да загуби. Тя не бива да спечели, защото ако бъде премахнат Путин може да се стигне до по-неприятни сценарии“, смята гостът.

По отношение на ефектите от санкциите оценките са много разнопосочни в зависимост от пристрастията, но е факт че Русия отчете 4% спад в своето БВП за второто тримесечие на 2022 г., посочва Безлов. Русия тълкува този резултат като устояване на западния натиск, а Западът смята, че санкциите дават своя резултат. Някои очакваха по-голям спад, но нека не забравяме, че данните са руски, а те спряха да публикуват някои от редовните показатели, които се смятат за стандартни.

Безлов добавя, че Русия вече има опит със санкции от 2014 г. Тогава руската централна банка направи същото – вдигна лихвения процент и после го свали. Сега за разлика от 2014 г. екипът на Путин е в значително по-добра ситуация и по-добре подготвен за тази промяна. Сега има повишени цени на газа и петрола, Путин изчисли, че след пандемията има прозорец да се възползва от сложната ситуация по света. Подготовката се наблюдаваше още от 2021 г., когато Русия изпразни своите газохранилища в Западна Европа“, отбелязва той.

Това, което изглежда не бе оценено, е, че ще има такива масови инструменти, които ще се използват от САЩ като например замразяването на руските активи и блокирането на руските банки. Имаме радикални ограничения и на пътуванията от и за Русия, като ЕС и САЩ прекратиха полетите и стокообмена. Тепърва ще виждаме ефектите от това. Подобно нещо не е имало дори спрямо Съветския Съюз, не се е случвало и по времето на най-тежките конфронтации като Виетнам и Кубинската криза, казва той.

Пред много европейски държави наистина предстои тежка зима, но една евентуална рецесия в Европа, дори и да е лека, би се отразила зле и на самата Русия.

"Рискова зима ще има за много страни, включително България, но след това предстои труден период за Русия. Големият проблем на Русия е в нейната зависимост от индустриалната им база, която е модернизирана с европейски и американски технологии. Тепърва се очаква да започне една деградация на тези производствени системи. Вече има такъв пример със Северен поток, макар че това беше преувеличено от Русия. Освен това в момента, в който дойде лоша новина за развитите икономики, петролът поевтинява. Дори лека рецесия в Европа ще доведе до много проблеми в Русия заради спада в цените на горивата“, категоричен е Безлов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господинът от "Център за изследване на демокрацията" малко се е размечтал и подмокрил в гащите
46
2
 
4
 
! Отговори
ASAN преди 1 година
Куги ша на викът паа да путртестваме за тава да на таковат сас газа. Че свръших парете...
45
4
 
3
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Трябва всеки има бензингенератор в случай ,че зима еликтрик спре ! Ако няма дърва или комин умре от студ !
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво казва Байдън? Какво му казват от Кораба - Майка?
43
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
форумните *** май забравят къде се намират и ликуват че тая зима ще студуват и гладуват, но поне любимата им русия ще се справи
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Астрофизиците и невролозите на Меркел не са свикнали на студ.
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е в капан при тази висока инфлация не може да вдигне лихвените проценти, защото држави като Гърция ще фалират тутакси.
40
9
 
10
 
! Отговори
BasDemirPasa преди 1 година
Запада потъва и завлича такива прости държави като България. Българите уж не са прости ама се водят по акъла на серсеми. Ама нищо, историята учи.
39
7
 
5
 
! Отговори
ХААА ХА ХА ХА преди 1 година
НЕ ЗАПАДНИЯ, А КИРОВИЯ МОДЕЛ СЕ РАЗПАДНА - ИМА ГООООЛЯЯМА РАЗЛИКА. ЗАПАДНЯРИТЕ ИМАТ ПАРИ И ЩЕ СИ КУПЯТ РАШКИ , АРАБЕСКИ И АФРИКАНЦИ, КАКТО И НАШЕНЦИ ДА ИМ ДУХАТ В РАДИАТОРИТЕ И ДА ГИ ТОПЛЯТ ЦЯЛА ЗИМА! И У НАС И ПО СВЕТА, КОЙТО ИМА ПАРИ ЩЕ МУ Е ТОПЛО!
38
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Край Путин повече няма да е меценат на ЕС, свърши се от тук нататък ще плащат като попове.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
42, 'СССР никога не се е разпадал. Социалистическсия модел се оказа по ефективен от западния' --- ПСИХИЧНО РАЗСТРОЙСТВО
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И те така те! Ние ще страдаме, но и руснаците няма да са на кеф. ГУУУУлема сте РабУтъ!
35
1
 
1
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Моят Мо който писал в сайт като SS хич не обича европейски ценности ! И казва България отива си !
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ти е студено и да не се къпеш са евротлантически ценности.
33
0
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 година
До Анонимен да не говрим че като го гледам Безлов е магистър по маркс-ленинска философия
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
евроатлантическите ценности ще ни топлят.
31
0
 
0
 
! Отговори
Азиатката преди 1 година
Моят Мо който е българин казва, че зима може да има режим на еликтрик ! Може ли стане това ? В минало ставало ,било ?
30
3
 
4
 
! Отговори
СССР УМЕРЛА преди 1 година
И КЪДЕ ЗАПАДНИЯ МОДЕЛ СЕ Е РАЗПАДНАЛ? ДОКОЛКОТО ЗНАМ РАЗПАДНА СЕ ИЗТОЧНИЯ МОДЕЛ И ВСИЧКИ ПЛЮС КИТАЙ И РУСИЯ ПРИЕХА ЗАПАДНИЯ - ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ И КАПИТАЛИЗМА?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
31, 'Днес стана очевидно, че икономическия модел на развитие на запада беше принципно грешен' --- а как е по-различен модела на русия?
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази зима Европа я чака по-страшна съдба от чумната епидемия!!