Падат цените на петрола и горивата, но каква е причината?

Нито войната в Украйна е свършила, нито от ОПЕК са увеличили добива
20 авг 2022 07:30, Петя Славова
90
Падат цените на петрола и горивата, но каква е причината?
Снимка: БГНЕС

Нито войната в Украйна е свършила, нито от ОПЕК са увеличили добива. Но цените на петрола на международните пазари падат, дори на бензиностанциите поевтиняването вече се усеща, предава "Дойче Веле". Какво е обяснението?

Още по темата

Руското нападение срещу Украйна вдигна цените на суровия петрол отчасти до рекордно високи стойности. От началото на юни обаче котировките отново падат, като може да се каже, че тенденцията е устойчива. Ако преди два месеца един барел американски суров петрол струваше все още 120 щатски долара, то сега цената му е паднала до 90 долара – приблизително колкото беше и преди руската инвазия в Украйна през февруари.

Как обаче да си обясним това поевтиняване, което вече се усеща и от крайните потребители на бензиностанциите? Ако се вгледаме по-зорко в пазарите ще установим, че в момента там нараства предлагането, а търсенето намалява.

Възможно е да отпаднат санкциите срещу Иран

Най-вече за тези настроения на пазара допринася очакването, че ядреното споразумение с Иран ще бъде съживено, а санкциите срещу Техеран ще бъдат вдигнати. Ако това стане, на пазара ще се върне един от големите производители на петрол, което кара цените да падат.

Ако страните от ОПЕК не желаят, или не могат да увеличат добива, Либия вече произвежда повече. По официални данни на тамошните власти страната, в която се води гражданска война, добива вече по 1,2 милиона барела на ден.

Друг важен фактор, оказващ натиск върху цените, са опасенията за нов спад на глобалния икономически растеж. А това винаги води до спад и в търсенето на петрол. И в Европа, и в САЩ се очертава стагнация на производството. Но най-вече икономическите данни от Китай се отразяват силно на цените на петрола.

В Германия изтича действието на отстъпката за горивата

Паралелно с развитието на пазара паднаха и цените на бензиностанциите: ако след началото на войната в Украйна литър бензин струваше над две евро, сега цената му е около 1,70 евро. Толкова е струвал той е в началото на февруари тази година.

Основната причина за поевтиняването му беше държавната отстъпка: в началото на юни за три месеца беше намален енергийният данък върху горивата – с близо 30 цента на литър за бензина, и 14 евроцента за дизела. Действието на тази мярка спира сега в края на август и се очаква цените отново да скочат. Изследвания показват, че това ще стане изцяло за сметка на крайните потребители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: петролгоривацени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
14
 
! Отговори
Нео преди 1 година
В България докато падне пак ще се е вдигнала
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3.60 лв е дизела в Сърбия
66
1
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Причината е ясна. Хората започнаха да пестят и да ползват по-малко гориво. Повече предлагане и по-малко търсене е заявка за това цената да пада.
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената ще пада още до 50-60 долара.
64
1
 
11
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Бегай в Индия тогава, да живееш в икономически развит свят, сред цивилизовано общество и трудът ди да се възнаграждава заслужено, да работиш в прилични условия, детето ди да е добре възпитано и да расте в добра среда с морални и етични ценности, баси и пpиматитe недоразбити братче
63
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в България която купува руски петрол сорт Уралс който се търгува с отстъпка защото никой не го иска, никой не разбра защо въобще цените поскъпнаха така. Лукойл си правят каквото си искат. А държава няма която да контролира Лукойл, да изясни защо цените са такива, дали Лукойл декларира реалните си печалби и дали има картел за цените на горивата. А народът вместо да измете комунистите, продължава да се държи като овце и да се радва на съвременния Хитлер.
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десните седесари искат национализация.
61
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си зареждам в сърбия която ми е на 15 км. Дизела е 2.20 лв. По вашите безинжииници сигурно е над 3 лева. При вас дигнели се нещо цената трудно пада. Хубави хора мутри имате.
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията накратко: Журналястите трябва да ви излъжат, че съществува пазарна икономика.
59
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за национализация на Нефтохим!
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мдааа, не само народа, виждаш че и самите политици не само в България, а в цяла европа действат панически, изсипват огромни пари за запълване на хранилищата без дори и да мислят че при тия цени използването на природен газ е неефективно, в края на крайщата ще напълнят хранилищата, които в някои страни са с огромен капацитет и могат да покрият цялото потребеление за повече от година напред, резултата ще е че тръбната газ няма да има къде да ходи след това, и вероятно ще се срине цената
57
4
 
12
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
До Анонимен 63, Позна, но голям процент от народа не мисли с главата си. Търсенето е изключително високо заради драмата която се разиграва в ЕС и Украйна. При запълване на капацитета вклщчително и в Азия които копуват като откачени ще настъпи сериозно затишие и цените ще спаднат значително. Кремъл обаче ще продължава да плаши и проповядва апокалипсис, защото това е изгодно за тях включително и за дългосрочни договори на текущите цени ....
56
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Анонимен 64, *** като теб са същите като тези в Кремъл които генерализират и се наричаха преди фашисти. Мисли с балончето на раменете вместо да го ползваш за баланс само
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 44Неолибералите са западните комунисти! Същата чума са! Почети малко! Разликата е, че не работническата класа според тях, а обратни, цветнокожи и недъгави ще бутат капитализма!
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто се случва това, което се случва винаги когато има продължително нарастване на цените, при определени нива, много по-нискоефективни находища започват да работят, което води до увеличение на предлагането и последващо спадане, същото се случва и на пазара на газ, в момента има свръх търсене поради желанието на всички страни да си запълнят хранилищата преди октомври, по-нискоефективните находища влизат в експлоатация, и вероятно някъде от средата на октомври цената ще спадне знчително
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58Лелееее! Голям анализатор! Индия в момента е петата най-голяма икономика в светаа!!!! Десетте най-бързо развиващи се градове в света са в Индия. Гловбален износител! Разтежа й 6-7%годишно вече 10години! Това, че е там е 1/4 от най-бедното население света е въпрос не пречи да си повишила БВП със 700% от 1995! Китай е втората икономика в Света! Говорим за втората и петата иконимики в света, че са изостанали!!! Пакистан и той с 5%ръст на БВП! БВП 263 милиарда USD!Скрий се бе човече!
52
11
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Планът за фалита на Русия е задействан и методично се изпълнява.
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз това го твърдях още преди 2 месеца че цените ще се стабилизират, Русия ще продължи да продава газ и петрол, няма как, това е единственият и приход, ако спре загива икономически. Сега се принуждават да продават на по ниски цени на азиатският пазар, основно Индия, Пакистан и Китай, там съответно потреблението е по-ниско заради икономическата изостаналост и географските особености, съответно прекупвачи продават на богатите пазари в Европа, Великобритания и САЩ. Пазарът се насища и цените падат
50
10
 
16
 
! Отговори
да, но преди 1 година
Украйна ще изчезне от географската карта на света и на нейно място ще има нови държави които ще бъдат изцяло лоялни на Руската империя и ще бъдат част от Руския свят. САЩ и техните пудели ЕС които похарчиха близо 100 милиарда за Украйна могат само да гледат и да лаят, но не могат нищо да направят, и ще видат парите си на кукуво лято. А пуделите ЕС освен че не могат нищо да направят, икономиката ми ще се свива, ще обедняват и накрая ще се разпаднат безславно.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойче Веле "Руското нападение срещу Украйна вдигна цените на суровия петрол" - как по точно вдигна цената руското нападение? Руското нападение ли вдигна цената, или решението на фашисткия режим в Брюксел да спре да купува руски нефт, което доведе до намаляване на количеството нефт на пазара и повиши цената му.