Горбачов - лидерът, извършил изключителни реформи, допринесли за края на Студената война

Промените доведоха до рухването на авторитарната съветска държава
31 авг 2022 07:48, Елка Василева
96

Снимка: БГНЕС

Макар да бе на власт по-малко от седем години, Михаил Горбачов отприщи смайваща поредица от промени. Те обаче бързо го изпревариха и доведоха до рухването на авторитарната съветска държава, освобождаването на източноевропейските народи от руско господство и края на продължилата с десетилетия ядрена конфронтация между Изтока и Запада, изтъква Асошиейтед прес, съобщавайки за смъртта на съветския лидер. Упадъкът му беше унизителен. След като властта му бе безнадеждно подкопана от опита за преврат срещу него през август 1991 г., той прекара последните си месеци на поста, наблюдавайки как република след република обявяват независимост, докато не подаде оставка на 25 декември 1991 г. Ден по-късно Съветският съюз сам реши да сложи край на съществуването си, отбелязва АП.

Още по темата
Четвърт век след разпадането на СССР Горбачов заяви пред Асошиейтед прес, че не е мислел да използва сила, за да се опита да запази съюза, защото се е страхувал от хаос в ядрената страна.  "Страната беше пълна с оръжия. И това веднага би я тласнало към гражданска война", казва той.

Много от промените, включително разпадането на Съветския съюз, никак не приличат на трансформацията, която Горбачов си представя, когато става съветски лидер през март 1985 г. В края на управлението си той беше безсилен да спре бурята, която беше посял. И все пак Горбачов може би е оказал по-голямо влияние върху втората половина на ХХ век от който и да е друг политик, отбелязва АП и припомня казаното от него в интервю за агенцията през 1992 г., малко след като се оттегля от поста си: "Гледам на себе си като на човек, който започна реформите, които бяха необходими за страната, Европа и света". "Често ме питат дали бих започнал всичко наново, ако трябваше? Да, щях. И с повече упоритост и решителност", казва той.

Горбачов получава Нобелова награда за мир през 1990 г. за ролята си за прекратяването на Студената война и прекарва годините след това в получаване на почести и награди от всички краища на света. Но в родината си е презиран от мнозина. Руснаците го обвиняват за разпадането на Съветския съюз през 1991 г., някогашната страховита суперсила. Бившите му съюзници го изоставиха и го превърнаха в изкупителна жертва за проблемите на страната.

Горбачов никога не си е поставял за цел да разруши съветската система. Това, което искаше да направи, беше да я подобри, отбелязва АП. Скоро след като пое властта, Горбачов започна кампания за излизане от икономическата и политическата стагнация в страната си, използвайки политиката си на гласност, за да постигне целта си - "перестройка" или преустройство, преструктуриране.

В мемоарите си той споделя, че отдавна е бил разочарован от факта, че в страна с огромни природни ресурси десетки милиони живеят в бедност. "Нашето общество беше задушено в хватката на бюрократична командна система", пише Горбачов. "Принудено да служи на идеологията и да понася тежкото бреме на надпреварата във въоръжаването, то беше напрегнато до краен предел", казва той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 91: "Истината е че ние загубихме студената война". Вярно е. Но не само това. Сега водим нова студена война, този път под диктовката на САЩ срещу Русия.
85
0
 
0
 
! Отговори
Какъв беше Горбачов преди 1 година
Г'лупак и н'аивник. Казал му (даже повторил три пъти) тогавашният държавен секретар на САЩ че НАТО няма да се разширява "нито на йота" на изток и той взел че му повярвал без да има нищо написано и подписано. И сега берем плодовете на тази наивност (или нещо повече от това). А за компенсации за изтеглянето на военният контингент на СССР от Германия Хелмут Кол бил приготвил 2 милиарда марки. Горбачов не поискал нищо. И войничетата ги върнаха в Русия на гола поляна. Той и Елцин бяха трагедия.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че ние загубихме студената война. Резултата се вижда навсякъде, живеем в руини, мизерия, престъпност и много от народа избяга.
83
2
 
3
 
! Отговори
Astarot преди 1 година
Изключителните реформи са си чиста безусловна капитулация. Той и Елцин върнаха Русия в първи клас. Точно затова руснаците няма да позволят това да се повтори.
82
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
каква студена воина а сега какво е всичко това е в резултат на този про-ст чи-лякда го излъже един третостепенен артист реигън защо не го лекуваха в сащ амиго върнаха обратно в русия да си го чу-кат в главата използват глу-па-ците и следтова ги отсвирват такава ще е съдбата и на днешните отка-чал-ки
81
13
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Единственият съветски лидер с демократични възгледи за света, който има куража и дързостта да даде свобода на народите от Съветския блок ! Дълбок поклон !Вечна му памет !
80
3
 
9
 
! Отговори
наглосаксите преди 1 година
Наглосаксите поощряват само ей такива балами от руски произход - дето за без нищо си дават своето. А виж тия като Путин са им черни.
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
саш и европа излъгаха горбачов казаха че нато няма да се разшири
78
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рушистан е империя на злото и оркитеее трябва да бъдат победени завинаги, а лидерите им на трибунал и в килии до живот
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отличен пример за компрадорски елит
76
3
 
5
 
! Отговори
аде рашистите преди 1 година
захащайте да се пенявите, дано дигнете кръвно
75
3
 
11
 
! Отговори
Сноу Дън преди 1 година
Горби го използваха, докато жена му можеше да го управлява, после я умориха за да не си признае, че през цялото време е слугувала на англосаксонците ... сега Путин им го връща тъпкано
74
5
 
18
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ГОРБАЧОВ Е ПРИМЕР ЗА ТОВА КАК МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЕРБУВАН ЛИДЕР НА ГОЛЯМА СИЛА, ПРЕДСТАВЯМ СИ КОЛКО ЛЕСНО ВЕРБУВАТ ЛИДЕРИТЕ НА МАЛКИТЕ ДЪРЖАВИ! АКО НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ВЕРБУВАНИ ЛЕСНО, ГИ БЛЪСКАТ С РАКЕТИ!
73
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО не само не се разпусна, а се разшири до границите на Русия и 30 години въоръжава и подготвя Украйна за война срещу Русия.
72
7
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Нищо изключително не е направил - ускори разпада на и без това вече агонизираща държава. Неслучайно е наречен от Косигин "Заурядный болтун".
71
11
 
8
 
! Отговори
с.т. преди 1 година
Да, Горбачов допринесе за края на студената война, но пък путин я възроди. Сега ни остава да чакаме да се появи новият Горбачов, та белким путин се кротне.
70
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горбачов беше първия комунист на висша длъжност, който проумя че от комунизъм файда няма. Жалкото е че комунистите на по-долните нива не схванаха тая истина и продължават да се съпротивляват на колелото на историята както обичаше да се изказва гого тарабата. Така или иначе човечеството успя да отхвърли комунизма. Това което е в Китай е чиста проба държавен капитализъм нищо че неговите ръководители се самоназовават комунисти.
69
5
 
7
 
! Отговори
Tangra преди 1 година
Няма как да има финансов колапс в една затворена икомоника със собствена валута. Щатите като си печатат долари без покритие, какво не са във финансов колабс ли? само го отлагат.
68
2
 
12
 
! Отговори
НН преди 1 година
За предателите като за мъртвите....или добро или нищо....значи НИЩО!
67
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деведесетте, вместо запада за пореден път да спасява руснаците от гладна смърт, трядваше да ги остави да се разградят на съставните си части. Подведоха се, че тези руснаци са онези от царско време, без да предвидят непоправимите щети от комунизма в руския бит и култура. Днес, тази държава загуби моралното право да съществува.