Физическата цялост на АЕЦ "Запорожие" е била нарушена няколко пъти

Екип на МААЕ планира да остане там за постоянно
Обновена: 2 сеп 2022 07:12 | 2 сеп 2022 07:10, Камелия Цветанова
107
Физическата цялост на АЕЦ "Запорожие" е била нарушена няколко пъти
Снимка: БГНЕС

Физическата целокупност на украинската ядрена централа "Запорожие", окупирана от руски военни, е била нарушена, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, след като инспектира обекта, предаде БТА като цитира Франс прес.

Още по темата

"Физическата целокупност на централата е била нарушена на няколко пъти. Това е нещо, което не може да продължи да се случва", заяви той пред журналисти при завръщането си от централата, която е под контрола на руснаците, в контролирана от Киев територия.

Гроси заяви още, че част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник. "Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от ядрена катастрофа", каза още Гроси.

Шефът на МААЕ добави, че агенцията смята да установи постоянно присъствие в централата и след изтичането на този период, допълват Ройтерс и  Франс прес.

"МААЕ е сега тук, в този обект и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук", добави Гроси, цитиран от Ройтерс. "Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти", каза той. Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място "Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се постабилизира, докато не стане по-предвидима", заяви още той.

Гроси пристигна в централата малко по-рано през деня от град Запорожие, на около 120 километра от нея. Той заяви, че е видял много неща през четирите или пет часа, прекарани на място в централата. "Можахме да посетим целия обект. Бях в блоковете с реакторите, видях системата за действия при спешни ситуации и други помещения, контролните зали", заяви Гроси и похвали украинския персонал на централата, който продължава да работи в нея от окупирането й през март от руската армия.

"Разбира се те са в една трудна ситуация, но степента на техния професионализъм е невероятна", подчерта Гроси.

Той добави, че по време на пътуването към централата и прекосяването на фронтовата линия се е чула ожесточена стрелба. "Имаше моменти, в които стрелбата бе очевидна, от артилерия, картечници, миномети два или три пъти", каза Гроси и допълни, че целият екип е бил много обезпокоен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: АЕЦМААЕЗапорожие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
КРИЗАТА преди 1 година
ОЗНАЧАВА МАСОВА НЕГРАМОТНОСТ НА ЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ ! ЧОВЕКЪТ НЕ Е ГОСПОДАР, А ДЕТЕ НА ПРИРОДАТА И ТРЯБВА ДА СЕ ВСЛУШВА В РЕАКЦИИТЕ НА ПРИРОДАТА ! РУСКИЯТ НЕАНДЕРТАЛЕЦ СИ ВЪОБРАЗИ, ЧЕ С ДИКТАТУРА И КОПАНЕ НА ДУПКИ ЗА ГАЗ И НЕФТ МОЖЕ ДА ПОДДЪРЖА РУСИЯ ! НЕАНДЕРТАЛЕЦ !
85
0
 
2
 
! Отговори
Ако духне вятър преди 1 година
на изток и юг, радиоактивна зараза може да прочисти Донецк, Луганск и Крим и да завърши войната ! Майката природа ще компенсира *** политици ! АМИН !
84
1
 
1
 
! Отговори
РУСКИТЕ преди 1 година
ОКУПАТОРИ ОТНОВО СЕ ИЗТАКОВАХА НА МЕТЕНОТО ! ПРЕДИ МЕСЕЦИ КОПАХА РАДИОАКТИВНИ ОКОПИ КРАЙ ЧЕРНОБИЛ, СЕГА ВОДЯТ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ ОКОЛО ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ ! АБЕ ТОВА РУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ, ВСИЧКИТЕ ЛИ СА СЛЪНЧАСАЛИ ? АМИ АКО ИЗПУСНЕ РАДИОАКТИВЕН ПРАХ И ДУХНЕ ВЯТЪР НА ИЗТОК, ИЛИ НА ЮГ ? ТОГАВА ЩЕ ПОСТРАДАТ СОВСТВЕНИТЕ ИМ ВОЙНИЦИ !
83
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Разбирам, че не е невъзможно да се влезе в окупираната територия?
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е сега кво даже укрите признаха бомбят централата сега се сетете кой иска катасрофата ами краварите укрите са изпалнители разходен материал лошото е це и ние сме сьщоото
81
2
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Рано или късно ще има Трета Световна Война - въпросът не е дали,,,а кога??-- след това хората ще се кротнат (оцелелите) -ще живеят по правилата на природата -скромно без алчност - с наведени глави и помирение помежду си -ще се радват на слънцето и на всеки ден от техният живот
80
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 1 година
Точните думи на проверяващия от МААЕ бяхо - "нарушена цялост" т.е. имало е разрушения по сградите или пробойни по стените. Нарушена целопупност означава съвсем друго - например да ти отнесат единия блок на някъде и той да липсва на площадката. Коригирайте моля.
79
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Нека останат за постоянно,може да намажат някой снаряд от нацистите.
78
0
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Според "свободните и независими" медии Русия отново обстрелва АЕЦа и собствените си позиции.С нетърпение чакам ЗЕтата да изсипят няколко Хаймарс залпа в Киев, да си дойдат нещата на мястото..Като ще е *** - да е пълен!
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 76 Почакай малко, приятелю!
76
2
 
10
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Удивявам се, че дори Гросси признава, че цялост на централа е нарушена. Ну не русские пък си обстреляха на себе си. Всеки здрави смисл говори това. Хохлите са като малки деца: америкоси тем дават оръжие в ръце и казват стреляй. Те и стрелят
75
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Централата е руска и ще си остане такава.Хохлите никога нищо не са строили.Това е едно излишно племе от алкохолици и продажници.
74
8
 
4
 
! Отговори
redordead преди 1 година
Радиация над Европа има от 1917, откакто болшевиките заводяха Царска Русия!
73
3
 
1
 
! Отговори
??? преди 1 година
не разбрах само има ли радиация над Европа и откога ??
72
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук вилнеят руски зомбита. С пяна на уста говорят страхотни дивотии. Много глупави твари сте вие, негодници, ***. Айде бегом в просия. Ходете там да си показвате бесовете.
71
4
 
14
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Централата БЕШЕ у$раинска, по същия начин по който косово беше сръбско, но веке не е. Сега по-ясно ли ти стана, или искаш да ти го нарисувам.
70
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
В момента- 02 09. 2022,12:30 ,гама-фона над западна Тракия е 0.17 мксв/ч..Това е типична стойност от години за въпросния регион.
69
3
 
19
 
! Отговори
До болните мозъци преди 1 година
ДА СИ ГО НАБИЯТ У Главите. Какво означава СЪЮЗ? Целите на съюза е да се защитават интересите и правата на всички ЧЛЕНОВЕ в СЪЮЗА без да се нанасят вреди и щети на съюзниците. Това което се случва в момента е Европейско предателство държавите в ЕС страдат и са ощетени от санкциите и обслужването на чужди интереси се жертват националните интереси, икономическа стабилност, щети и загуби на хора и бизнеса в Европа заради Евро политици Евро комисари предатели на ЕС и национални предатели.
68
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен===За огромно съжаление ИСТИНАТА не е изобщо на почит за нито една уж българска медия! Мисирките са ударили дъното по слагачество на господарите си и падението на собствената им съвест!!!
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" централата, която е под контрола на руснаците, в контролирана от Киев територия. " . Не че нещо, ама какво точно са написали ? Така написано, излиза че : Киев е контролиран от руснаците ?