Каква е истината за руската икономика след санкциите и войната?

Неофициално Русия признава за дълбоки и дълготрайни щети от войната
7 сеп 2022 21:02, Анисия Иванова
318
Каква е истината за руската икономика след санкциите и войната?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия може да се сблъска с по-дълбока и продължителна рецесия поради разширяването на санкциите наложени от Запада. Те ще осакатят сектори, на които държавата от години разчита да захранват икономическия ѝ растеж, показва вътрешен доклад изготвен за руското правителство, видян от екип на Bloomberg.

Документът, който е резултат на месеци на оценки от експерти и представители на властите, се опитва да даде реална представа за ефектите от световната изолация върху руската икономика. Той описва далеч по-неприятна картина от тази, която официалните представители на Москва представят в публичните си данни. Докладът е изготвен за среща на високопоставени представители на властта, проведена на 30 август.

Два от представените три сценария в доклада показват ускоряване на икономическото свиване догодина, като икономиката се връща към предвоенното си състояние чак в края на десетилетието или по-късно. Сценарият на движение „по инерция“ предвижда следващата година икономиката да достигне дъно при спад от 8,3% спрямо икономическото представяне от 2021 г. „Стресовият“ сценарий пък прогнозира дъно през 2024 г. при 11,9% под миналогодишното равнище.

Всички сценарии очакват натискът на санкциите да се увеличи, като вероятно и други държави да се присъединят към тях. Рязкото отдалечаване на Европа от руския петрол и газ също може да засегне способността на Кремъл да снабдява собствения си пазар, става ясно от текста.

Освен самите санкции, които покриват около една четвърт от вноса и износа на Русия, докладът отчита и това, че страната е изправена пред „блокада“, която „засяга на практика всички форми на транспорт“, което допълнително вреди на икономиката. Технологичните и финансови ограничения също увеличават натиска. Според доклада до 200 хил. IT специалисти може да напуснат страната до 2025 г. – първа официална прогноза на разрастващото се „изтичане на мозъци“.

Официално властите не показват голямо притеснение от санкциите, като прогнозите са за възможно икономическо свиване от под 3% тази година и дори още по-малко следващата. Чужди икономисти също коригираха очакванията си за тази година, като се отметнаха от първоначалните си прогнози за дълбока рецесия, след като икономиката се представи по-добре от очакваното.

В документа се призовава за предприемането на редица мерки за подкрепа на икономиката и облекчаване на ефектите от санкциите, за да може тя да се възстанови до предпандемичното си състояние през 2024 г. и да расте устойчиво след това. Но те включват същите действия за стимулиране на инвестициите, които правителството прилагаше през последното десетилетие, когато растежът бе в застой въпреки че нямаше толкова санкции.

„Поради намаленият достъп до западни технологии, вълна от продажба на чуждестранни корпорации и предстоящи демографски предизвикателства, потенциалният растеж на страната се очаква да се свие до между 0,5 и 1% през следващото десетилетие. След това той ще се свие още повече, до малко над нулата до 2050 г. Русия ще бъде и все по-уязвима от спад в световните цени на суровините, тъй като международните резерви вече не осигуряват буфер.“
 
Според Александър Исаков, руски икономист, през следващите една-две години ще има „намален производствен обем в редица експортно ориентирани сектори“, от петрол и газ до метали, химикали и продукти от дърво. Въпреки че по-късно е възможно известно възстановяване, „тези сектори повече няма да бъдат двигатели на икономиката“.

Пълното спиране на доставките на газ за Европа, основният експортен пазар на Русия, може да струва до 400 милиарда рубли (6,6 милиарда долара) годишно в пропуснати данъчни приходи, според доклада. Няма да е възможно напълно да се компенсират загубените продажби с нови експортни пазари дори в средносрочен план.

Удар върху петролния сектор

В резултат на това производството ще трябва да бъде намалено, което застрашава целите на Кремъл за разширяване на вътрешните доставки на газ, се казва в доклада. Липсата на технология, необходима за заводите за втечнен природен газ, е „критична“ и може да попречи на усилията за изграждане на нови съоръжения.
Плановете на Европа да спре вноса на руски петролни продукти, 55% от които внесе оттам през миналата година - може да доведе до рязко съкращаване на производството, което да предизвика недостиг на гориво и на вътрешния пазар.

Производителите на метали губят 5,7 милиарда долара годишно от ограниченията, се казва в доклада.

Ако световната икономика изпадне в рецесия, предупреждава докладът, износът на Русия може да бъде намален още повече, тъй като тя се превръща в „балансиращ доставчик“ на световните пазари, като първо изчезва търсенето на нейните продукти. Това може да предизвика спад на рублата и скок на инфлацията.
От страна на вноса "основният краткосрочен риск е спирането на производството поради липса на вносни суровини и компоненти." В по-дългосрочен план невъзможността да се ремонтира вносното оборудване може трайно да ограничи растежа, се казва в доклада.

Критичен внос

„Просто няма алтернативни доставчици за някои критични вносни стоки“, се казва в доклада, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Докладът показва, че дори в селскостопанския сектор, където Кремъл рекламира усилията си за заместване на чуждестранните доставки, зависимостта от ключови суровини може да принуди руснаците да намалят консумацията на храна, тъй като доставките намаляват.

Ограниченията върху достъпа до западни технологии може да върнат Русия едно или две поколения назад от сегашните стандарти, тъй като е принудена да разчита на по-малко напреднали алтернативи от Китай и Югоизточна Азия. Докладът предупреждава, че санкциите също така ще принудят правителството да преразгледа своя набор от цели за развитие, които Путин е поставил преди войната, включително тези за увеличаване на растежа на населението и продължителността на живота.

На секторна основа докладът описва подробно обхвата на удара от санкциите:

Селско стопанство: 99% от производството на домашни птици и 30% от производството на млечни говеда Холщайн зависи от вноса. Семената за основни продукти като захарно цвекло и картофи също предимно се внасят в страната, както и храните за риба и аминокиселините.
Авиация: 95% от пътниците се превозват от чуждестранни самолети и липсата на достъп до вносни резервни части може да доведе до свиване на флота, тъй като самолетите няма да са годни за експлоатация
Машиностроене: само 30% от машинните инструменти са руско производство и местната индустрия няма капацитета да отговори на нарастващото търсене
Фармацевтични продукти: Около 80% от местното производство разчита на вносни суровини
Транспорт: Ограниченията на ЕС утроиха разходите за сухопътни превози
Комуникации и IT: Ограниченията върху SIM картите може да оставят Русия недостиг на такива до 2025 г., докато нейният телекомуникационен сектор може да изостане с пет години спрямо световните лидери през 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямото противопоставяне е по линията САЩ-Китай. Икономическата война е САЩ+ЕС+Англия+Австралия+Канада срещу Китай+Русия+Венецуела+Индия+Иран. Ясно се открояват тенденциите част от държавите в ЕС да се отделят от линията на САЩ, а от другата страна множество страни от Африка и Латинска Америка и Близкия Изток започват да се присъединяват.
246
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОЦЕСИТЕ СА ВЗАИМОСВЪРЗАНИ 5,7 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗАГУБИ ОТ ИЗНОС НА МЕТАЛИ СА 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗАГУБИ ЗА САНКЦИОНИРАЩИТЕ. ТАКА, ЧЕ СЦЕНАРИЯТ Е ДВУПОСОЧЕН !!!
245
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: Нищо не е плащано ! Днес си е червен вестник с руски пари.
244
0
 
4
 
! Отговори
Истината е преди 1 година
Майкa плаче, балалайка свири.
243
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам пишете спонсорирано съдържание - кажете ни кой ви спонсорира това съдържание за да схванем замисъла хахаха... не е за казване май...
242
0
 
3
 
! Отговори
Турчин от Турция преди 1 година
АЕЦ Аккую (Турция) също ЩЕ се строи, но има елементи, които са под сериозно съмнение. Строежът НЕ е започнал и може и да не стартира.
241
3
 
2
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
До кога ще ни замазват очите с глупости и гадателства, които не се сбъдват? А на нас обикновените хора как се отразяват техните политически игрички никой не го интересува. Пръв приоритет на управляващите трябва да са държавата и гражданите. Но на кой ли му пука за нас, те са си откраднали достатъчно за да се подсигурят за тежка икономическа криза. Да му мислим ние..
240
0
 
3
 
! Отговори
Millennium преди 1 година
До Къде Русия строи АЕЦ --- Ами май не строят, а им се иска. Ето какво каза финладската страна: "Като министър и като представител на ведомството, което трябва да издаде лиценза на ядрената централа, мога да кажа, не виждам перспектива да издам разрешително за строеж"
239
11
 
13
 
! Отговори
Импортозамещение преди 1 година
ЕС иска да мине без руски газ и нефт. Може, но да видим колко ще ни струва това. Да не забравяме, че отговорът на Русия се нарича "Импортозамещение". Русия пренастройва икономиката си за да не зависи от внос на техника и резервни части от Запада. Да видим кой ще спечели в това състезание. Аз все пак си мисля, че ще бъде Русия, защото Русия ще може да си произведе това, което и липсва (а и Китай доставя всичко), но западната икономика без суровини не може да работи.
238
2
 
5
 
! Отговори
какво се оказа? преди 1 година
Къде Русия строи АЕЦ, малко уточнение относно АЕЦ Аккую (Турция). Да, Росатом строи АЕЦ Аккую в Турция, но АЕЦ Аккую не е турска собственост, а е собственост на РФ. Първи блок на руската АЕЦ Аккую в Турция ще бъде въведен в експлоатация през 2023 г в чест на 100-годишнината на модерната турска държава на Ататюрк.
237
1
 
2
 
! Отговори
ДРУГАТА БУЗА преди 1 година
ОБЪРНИ ЗА НОВ ШАМАР И МИ ДАЙТЕ ВТОРАТА РИЗА ДА СЕ ПРЕМЕНЯ !!!
236
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските власти не показват голямо притеснение от санкциите, като прогнозите са за възможно икономическо свиване от под 3% тази година и дори още по-малко следващата. Чуждите икономисти също коригираха песимистичните си очаквания за тази година, като се отметнаха от първоначалните си унищожителни прогнози за дълбока рецесия, след като руската икономика се представи доооста по-добре от очакваното.
235
6
 
13
 
! Отговори
Източен икономически преди 1 година
Четете информацията за Източният икономически форум. Участват 13 страни, между които Китай, Индия, Виетнам, Мианмар. В рамките на форума бяха подписани 217 инвестиционни договора за около 2,5 трилиона рубли. Русия и Китай подписаха договор за търговия в юани и рубли в съотношение 50/50. ......................................... Светът не се състои от САЩ и ЕС.
234
4
 
4
 
! Отговори
Къде Русия строи АЕЦ преди 1 година
До 277: Какво произвежда Русия? Много неща. Незнанието не е аргумент. Ето например къде Русия строи АЕЦ: АЕЦ Аккую (Турция), Белоруская АЕЦ (Беларус), АЕЦ Куданкулам (Индия), АЕЦ "Пакш-2" (Унгария), АЕЦ Руппур (Бангладеш), АЕЦ Сюйдапу (Китай), АЕЦ Тяньвань (Китай), АЕЦ Ханхикиви-1 (Финлaндия), АЕЦ Эль Дабаа (Египет)
233
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАШКИТЕ СИ "ПРОИЗВЕДОХА" ОЛИГАРСИ- НАЙ ЧЕСТО СИРАЦИ, ПОЛУСИРАЦИ, УСЕТИЛИ "БЛАГОДЕНСТВИЕТО" НА СССР ПО СИРОПИТАЛИЩА, ПРОИЗЛИЗАЩИ ОТ СЕЛИЩНИ ОБРАЗОВАНИЯ КОИТО ДАЖЕ НЕ СА СЕЛА-ХУТОР, С МАЙКА ЧИСТАЧКА В МЕСТНОТО УЧИЛИЩЕ И БАЩА ОБУЩАР В ХУТОРА. ПОТЪРСИ В ГУГЪЛ/- НА ТЯХ ИМ БЯХА ДАДЕНИ МИЛИАРДИ И ДА ПОСТАВЯТ ОСНОВАТА НА РУСКИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ, ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ БЕШЕ НЕОБХОДИМА И ДА СЕ ПОСТАВЯТ ИЛИ МАХАТ ПРАВИТЕЛСТВА НА ПРИЯТЕЛСКИ И НЕ ТОЛКОВА ПРИЯТЕЛСКИ ДЪРЖАВИ- И КАТО ЗАЖИВЯХА В ТОЯ ЛОШ ЗАПАД ДВОРЦИ ЯХТИ..
232
12
 
20
 
! Отговори
277 преди 1 година
"Какво друго произвежда Русия?"Произвежда тонове пропаганда, на която празноглавците тук се връзват. Това е най-ценната стока, която може да имаш - да си помийна яма от десетилетия, векове и ПАК да има хора, които мислят, че си супер и работят в полза на твоите интереси.
231
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин277 "Освен бомби и ракети, какво друго може да произвежда Русия???" Абсолютно всичко си произвежда Русия и тя си е самодостатъчна! Разбра ли пe9epacT нещастен!
230
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чакаите до 10 год икрномиката на раша наша ще падне мечтаите си по скоро вашата икономика ще падна то вече започна ес ще клекне на колене пред раша наша ще ревете
229
13
 
18
 
! Отговори
хехе преди 1 година
Русия е фалирала вече.....ама само по западните медий...Тя европа е пред катастрофа нас ни занимават с това колко зле е Русия .... с две думи търпете и се радвайте има и по зле от вас....хахахах
228
5
 
9
 
! Отговори
Кико преди 1 година
А ножчета за бръснене дали са почнали да правят или идват от Китай и те само ги опаковат