Притиснат до стената: Ще използва ли Путин ядрени оръжия?

Вероятна цел е Черно море
17 сеп 2022 16:28, Нели Христова
392
Притиснат до стената: Ще използва ли Путин ядрени оръжия?
Снимка: БГНЕС

За някои наблюдатели изборите, пред които е изправен президентът Путин, са мрачни. След контранастъплението на Украйна в североизточната част на страната, руският лидер може или да приеме унизително поражение, или да се настърви допълнително за да постигне военна победа. С ограничени резервни части, на които да разчита, някои анализатори и бивши военни началници смятат, че той дори може да премине към ядрено оръжие в отговор на неуспехите на бойното поле.

Франц-Стефан Гади, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), казва, че колкото по-голям е успехът украинската армия, толкова по-висок е рискът Путин да нареди детонацията на тактическо ядрено оръжие.

Тези оръжия са с по-нисък капацитет от "стратегическите" ядрени оръжия от вида, носен от руските подводници. Те обикновено са предназначени да опустошат вражески цели в определена област, без да причиняват широко разпространено унищожение. В зависимост от мощността, тактическо ядрено оръжие може лесно да унищожи футболен стадион, докато стратегическа ракета, изстреляна от подводница, наземни ракетни силози или мобилни пускови установки, може да унищожи град.

Ако Путин пожелае да ескалира войната до ядрено ниво, неговите генерали ще му представят редица опции, вариращи по строгост.

Дори и с президентските си правомощия обаче, Путин не може сам да нареди ядрена атака. Смята се, че има общо три ядрени куфарчета, образуващи "система с тройно заключване", чието изпълнение отнема около 20 минути. Путин има един от тях, въпреки че съдържа система от кодове, а не ядрен ключ. Кодът се изпраща на министъра на отбраната на Русия, а след това и двата им кода се изпращат на началника на Генералния щаб, в момента генерал Валерий Герасимов. Смята се, че когато Герасимов има и трите набора кодове, той може да изпълнява заповеди.

Сред най-лошите варианти, според Гади, е, че Русия може да реши да взриви тактическо ядрено оръжие над Черно море, "за да спре инерцията на Украйна". То твърди, че това ще се разглежда като "демонстрация, че Русия ще желае да използва ядрени оръжия".

Подобен ход също би разтревожил НАТО, но не е сигурно какъв ще бъде отговорът му. Путин може да реши, че си струва да се поеме риск, за да запази лицето си. Тактическо ядрено оръжие с нисък капацитет може също да се използва за поразяване на цел на сушата, вероятно военна инсталация. Все още ще има същите ефекти като Хирошима - като смъртоносна радиация, която ще причини дългосрочни увреждания на здравето на оцелелите - но в много по-малък мащаб.

Гади обаче подчертава, че рискът все още е "доста нисък". "Русия има достатъчно останали конвенционални способности за удари на далечни разстояния, за да опустоши градове като Харков и Киев, ако иска. Атака от такъв мащаб би принудила НАТО да отговори", допълва той.

Алтернативен начин за наказание за украинците може да бъде "въоръжаване" на украинската атомна електроцентрала Запорожие или друга критична инфраструктура, според Хамиш де Бретън-Гордън, експерт по химическа война, цитиран от The Times.

Той казва, че взривяването на електроцентралата с конвенционален ракетен удар, резултатът ще бъде "шест пъти по-лош от Чернобил". "Съветската доктрина позволява на командирите да използват тактически ядрени оръжия, за да предотвратят поражение, което изглежда все по-вероятно", на мнение е той.

Гордън вярва, че Путин е убеден, че дори и да използва тактическо ядрено оръжие, НАТО няма да отвърне със собствените си ядрени сили.

За да може Путин да разположи ядрени оръжия според руската доктрина, той трябва да вярва - или да твърди, че вярва - че съществува заплаха за съществуването на руската държава. Павел Подвиг, един от водещите световни експерти по руските ядрени сили, каза, че руски официални лица многократно са подчертавали, че ще следват стриктно доктрината. Решението на Кремъл дали да ги разположи ядрени оръжия ще бъде повлияно от това как по-широката международна общност възприема възможността за използване на ядрени оръжия, обяснява той.

"Ако е общоприето, че всяко използване на ядрени оръжия е неприемливо, тогава за Кремъл ще бъде трудно да го оправдае. Особено тъй като това няма да промени военната ситуация", добавя той.


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьа преди 4 месеца
Хайде да светим на тъмно , че тока скъп :)
280
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дъртият страхливец на снимката много добре знае, че не трябва, дори да помисля за ядрени оръжия...
279
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ядрени бомби според мен тези смешници отдавна нямат. Имат някакви изгнили корпуси на бомби, от която всичко отдавна е изнесено, и вероятно е опасно дори да ги доближават.
278
9
 
8
 
! Отговори
Той не преди 4 месеца
смее да си пусне редовните,че камо ли с ядрени...аре стига ...САЩ са единствената страна метнала атомни бомби. В Япония още се раждат "мутанти",и тук спирам със списаниците...от там зиводи всеки сам.
277
9
 
9
 
! Отговори
само преди 4 месеца
Една страна използва ядрено оръжие миналият век и това е Америка.Избиха хиляди хора в Япония, вероятно японците НЕ ги обичат по подразбиране.И няма и да ги обичат.
276
16
 
11
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 4 месеца
Само една страна е използвала ядрено оръжие, после изби десетки милиони цивилни в името на "демокрацията "!
275
14
 
9
 
! Отговори
анонимен64264 преди 4 месеца
вие вярвате ли на украйнските успехи и докъде стигнаха те и с цената на какви жертви,защо само се опитвате да ги изкарате тези укропи толкова хрисими бе журналистчета и защо толкова му вявата на дрогирания им президент,тази украйна ще бъде разчленена на парчета,а запада ще се ухапе много лошо,а дори може и да понесе по големи щети,да не се заиграва толкова с украйна,че може да стане по лошо,но май западните политици са просто много луди и това ще им изиграе много лоша шега,ще си понесат белята
274
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами... защо не опита?Пък да видим? А?
273
5
 
11
 
! Отговори
Трябва да бъдат преди 4 месеца
ИЗПРЕВАРЕНИ от НАТО !!! Щом те плашат НАТО трябва да ги удари !И ние имаме деца ,ама и те имат !
272
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПЛЕШИВИЯТ ФЮРЕР НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ГО КРЪЩАВАТ ПУТИН,А ПРОСТО ПУРКО.
271
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин няма да използва ядрено оръжия...............той не е толкова луд............ама журналистите сте гадни и долни................само наливате масло в огъня!!!
270
15
 
17
 
! Отговори
Анатема преди 4 месеца
Антихристът Путин осми месец пали и граби православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки ! Анатема!
269
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Байдън е притиснал путин до стената, но той ще го финтира и ще се промуши през читала!
268
17
 
21
 
! Отговори
Ми5 преди 4 месеца
Путин сам отряза клона, на който седи. Оказа се свръхголямглупак и огранен ко.му.няга. Горби е стъпъла стъпала Над него! Миролюбив и Разумен! Поклон, Горби! Това се казва Голям Човек!
267
8
 
11
 
! Отговори
НЕ преди 4 месеца
ЗАГЛАВИЕТО Е ПОДВЕЖДАЩО. НЕ ПУТИН Е ПРИТИСНАТ ДО СТЕНАТА. НЕ ЕС НАПАДА ПУТИН. А ТОЙ Е АГРЕСОРЪТ И ТОЙ ПРИТИСНА И УНИЩОЖИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ УКРАЙНА! КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА ПИШЕТЕ ПОДОБНО ЗАГЛАВИЕ?!???
266
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бе пичове, ама на кой му дреме за Русия?
265
3
 
2
 
! Отговори
до 319 преди 4 месеца
Просто,ти ли си бе презерватив използван?дева и уродляка смотан дева
264
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СЛАВА УКРАИНЕ! Спокойно! Само проверявам има ли русофили ,че много е тихо нещо! СЛАВА УКРАИНЕ!
263
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руският човек по акъл и работливост (мързел) е като арабина! Лежи край петролния кладенец и нищо друго не върши нито се опитва да измисли! Не може пък и това му е достатъчно като минимум! От един дол дренки са с арабина! Чакай от тоя някъв принос в човешкия прогрес! По скоро ще деградира до май_уна!
262
0
 
0
 
! Отговори
До тираджия преди 4 месеца
Това последните ли са....