Притиснат до стената: Ще използва ли Путин ядрени оръжия?

Вероятна цел е Черно море
17 сеп 2022 16:28, Нели Христова
392
Притиснат до стената: Ще използва ли Путин ядрени оръжия?
Снимка: БГНЕС

За някои наблюдатели изборите, пред които е изправен президентът Путин, са мрачни. След контранастъплението на Украйна в североизточната част на страната, руският лидер може или да приеме унизително поражение, или да се настърви допълнително за да постигне военна победа. С ограничени резервни части, на които да разчита, някои анализатори и бивши военни началници смятат, че той дори може да премине към ядрено оръжие в отговор на неуспехите на бойното поле.

Франц-Стефан Гади, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS), казва, че колкото по-голям е успехът украинската армия, толкова по-висок е рискът Путин да нареди детонацията на тактическо ядрено оръжие.

Тези оръжия са с по-нисък капацитет от "стратегическите" ядрени оръжия от вида, носен от руските подводници. Те обикновено са предназначени да опустошат вражески цели в определена област, без да причиняват широко разпространено унищожение. В зависимост от мощността, тактическо ядрено оръжие може лесно да унищожи футболен стадион, докато стратегическа ракета, изстреляна от подводница, наземни ракетни силози или мобилни пускови установки, може да унищожи град.

Ако Путин пожелае да ескалира войната до ядрено ниво, неговите генерали ще му представят редица опции, вариращи по строгост.

Дори и с президентските си правомощия обаче, Путин не може сам да нареди ядрена атака. Смята се, че има общо три ядрени куфарчета, образуващи "система с тройно заключване", чието изпълнение отнема около 20 минути. Путин има един от тях, въпреки че съдържа система от кодове, а не ядрен ключ. Кодът се изпраща на министъра на отбраната на Русия, а след това и двата им кода се изпращат на началника на Генералния щаб, в момента генерал Валерий Герасимов. Смята се, че когато Герасимов има и трите набора кодове, той може да изпълнява заповеди.

Сред най-лошите варианти, според Гади, е, че Русия може да реши да взриви тактическо ядрено оръжие над Черно море, "за да спре инерцията на Украйна". То твърди, че това ще се разглежда като "демонстрация, че Русия ще желае да използва ядрени оръжия".

Подобен ход също би разтревожил НАТО, но не е сигурно какъв ще бъде отговорът му. Путин може да реши, че си струва да се поеме риск, за да запази лицето си. Тактическо ядрено оръжие с нисък капацитет може също да се използва за поразяване на цел на сушата, вероятно военна инсталация. Все още ще има същите ефекти като Хирошима - като смъртоносна радиация, която ще причини дългосрочни увреждания на здравето на оцелелите - но в много по-малък мащаб.

Гади обаче подчертава, че рискът все още е "доста нисък". "Русия има достатъчно останали конвенционални способности за удари на далечни разстояния, за да опустоши градове като Харков и Киев, ако иска. Атака от такъв мащаб би принудила НАТО да отговори", допълва той.

Алтернативен начин за наказание за украинците може да бъде "въоръжаване" на украинската атомна електроцентрала Запорожие или друга критична инфраструктура, според Хамиш де Бретън-Гордън, експерт по химическа война, цитиран от The Times.

Той казва, че взривяването на електроцентралата с конвенционален ракетен удар, резултатът ще бъде "шест пъти по-лош от Чернобил". "Съветската доктрина позволява на командирите да използват тактически ядрени оръжия, за да предотвратят поражение, което изглежда все по-вероятно", на мнение е той.

Гордън вярва, че Путин е убеден, че дори и да използва тактическо ядрено оръжие, НАТО няма да отвърне със собствените си ядрени сили.

За да може Путин да разположи ядрени оръжия според руската доктрина, той трябва да вярва - или да твърди, че вярва - че съществува заплаха за съществуването на руската държава. Павел Подвиг, един от водещите световни експерти по руските ядрени сили, каза, че руски официални лица многократно са подчертавали, че ще следват стриктно доктрината. Решението на Кремъл дали да ги разположи ядрени оръжия ще бъде повлияно от това как по-широката международна общност възприема възможността за използване на ядрени оръжия, обяснява той.

"Ако е общоприето, че всяко използване на ядрени оръжия е неприемливо, тогава за Кремъл ще бъде трудно да го оправдае. Особено тъй като това няма да промени военната ситуация", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула го е притиснала до стената с нейното жълто синйо дилдо и вика: Газ наш!
234
4
 
9
 
! Отговори
Истината преди 1 година
И кой ви каза че е "притиснат до стената"????:) Пак ли някакви "мозьчни тръстове" или "британското разузнаване"??:):) Кой е пртитиснат до стената и се гърчи , всеки го вижда! За какво му е на Путин да ползва ядрено оръжие в украйна след като може ако иска да я изравни за седмица и с конвенционално. Просто не му е това целта. Затуй кара бавничко шиша на скарата.
233
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те американцити и в Афганистан 20 години говореха, че печелят амЪ ..а талибана даже нямаше ядрено оръжие!
232
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези планове за победа над Путин на разни американски "мозъчни тръстове и съветници" са смъртно опасни за самите сащ -- много лесно могат да се хлъзнат надолу по наклонената плоскост. Никой няма да им помогне, а ще ги засилят надолу. Във всеки случай в момента и сащ и Русия имат един и същ интерес -- отслабване и унищожаване на ес. А начело на ес стои една предателка -- европейците са толкова наивни и не осъзнават, че ги водят на заколение.
231
1
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
до 261. Ти си карал казарма 70-те години и затова си стрелял много. Ние които сме служили по време на демокрацията имаме много малко стрелби, защото офицерите пестяха патроните. Само кашиците стреляха много. Аз съм служил в Севлиево една част и там давахме постоянно въоръжени караули в града и в планината близко до Севлиево. За по-младите които не са карали казарма ще кажа,че единственото важно нещо което научаващ в българската казарма е че свикваш да спиш много малко и свикваш с мизерията.
230
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те САЩ и Русия една конвенционална война не искат да започнат, па вие ядрена!! Само проксита използват..
229
10
 
9
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
274 Запада знае, че русия не може да спечели! Сега играта е до кога ще издържи русия на ударите на ВСУ, по цялата линия на фронта, и кога руската отбрана ще колабира отново, като под Изюм! Въпросът с ядрените оръжия е медиен локум за дъвкане от разни хонорарчици " специалисти". Путински ядрен удар по Украйна е край на историята за русия и плешивия го знае добре!
228
1
 
6
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Притиснат до стената и любимата ми сееекс поза! Възбужда ми още повече!
227
3
 
2
 
! Отговори
пецата преди 1 година
на това се надяват краварите , така дълга им и дълговете на всички "развити" западни държави ще се занули и ще започнат от начало да крадат света, технологиите са в тях, това че 1/2 от населението на земята ще загине тях не ги интересува толкова много , който държи технологиите той диктува какво ще се случва в света
226
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каменната ера никога не е свършвала. Много племена живеят в каменната ера. Ще живеем като тях. Едно племе на остров до Индия скоро навлязло в желязната ера чрез откриване на корабокруширал железен кораб на брега. Режат си от желязото и си правят оръдия на труда и оръжия.
225
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руската ядрена мощ е надценена." -- пример за "nonsensical" изречение на лице, което не разбира това което казва. При всички случаи руската ядрена мощ е повече от достатъчна.
224
1
 
2
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Риторичен въпрос.
223
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 267 по твоята логика Русия да даде ядрено оръжие на Северна Корея, Палестина ,Иран и Венецуела. Много си Tъ.п Саше много
222
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада не дава на Украйна оръжие за да спечели а да се защитава! Не и дават офензивни далекобойни и тежки оръжие колкото и да им се моли Украйна! Със защитни оръжия никога не можеш да спечелиш една война! Западът ЗНАЕ че Украйна не може да спечели..
221
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 267 по твоята логика Русия да даде ядрено оръжие на Северна Корея, Палестина ,Иран и Венецуела. Много си Tъ.п Саше много.
220
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Когато българската империя е съществувала рашистите още не са познавали огъня." -- Много съмнително твърдение -- във всеки случай така нар. "българска империя" е загинала -- не точно през 1396 год. а доста преди това. Когато турците са дошли те са заварили няколко малки и слаби царства, които лесно са завладели едно след друго с помощта и на предатели. Но българските историци не могат и не искат да говорят по въпроса подробно.
219
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ ще даде тактическо ядрено оръжие на Украйна. Украйна ще отвърне с тактическо ядрено оръжие. Хаймерсите имат и такова оръжие.
218
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време съюзникът ни Хитлер искаше да направи в Тракия долина на химията. Сега съюзникът ни ФАЩ иска да направи в Добруджа долина на химията!
217
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще замине "демокрацийката " във въздуха май ?!
216
14
 
13
 
! Отговори
Бесен преди 1 година
Путин е Г О В Н О, което скоро ще бъде изхвърлено на бунището на историята! Единственото добро нещо, което успя да постигне, е да върне Русия 50 години назад. И се радвам на това не защото мразя руснаците, а защото вероятността от там да дойде нещо друго освен поредния тиранин с претенции е нищожна. Сега, след като им подрежат крилцата, поне няма да могат да вредят на нормалните народи.