Вместо 300 хил., призовават 1 милион резервисти?

На 21 септември Путин обяви началото на частична мобилизация
Обновена: 22 сеп 2022 20:06 | 22 сеп 2022 20:06, Йоана Цонева
95
Вместо 300 хил., призовават 1 милион резервисти?
Снимка: БГНЕС

Засекретената точка 7 от вчерашния указ на руския президент Владимир Путин за обявяване на частична мобилизация предвижда на фронта в Украйна да бъдат пратени един милион руснаци.

Това съобщи "Новая газета. Европа" като се позова на свои източници в Кремъл.

Според "Газета.ру", която е разговаряла с източник от президентската администрация, отначало идеята е била целият текст на указа да бъде "за служебно ползване". По-късно обаче е решено да се скрие само точка 7, която се отнася до броя на хората, които трябва да бъдат мобилизирани.

Веднага след като в сряда сутринта Путин обяви т. нар. "частична" мобилизация, военният министър Сергей Шойгу уточни, че става дума за призоваване на 300 000 души, които имат военен опит.

Че това не е истина вече е напълно ясно. В руските социални мрежи е пълно с видеа на разстроени жени, които обясняват, че мъжете им са получили повиквателни, без никога да са служили в армията. В Бурятия има случаи да се призовават дори починали хора, както и бащи на пет малолетни деца.

"Числото на мобилизираните беше коригирано няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион", казва събеседникът на "Новая газета. Европа".

Още по темата
Няколко руски министерства са заявили пред изданието, че все още не са получили текста на указа на Путин и са видели само текста, който бе обявен пред широката общественост и в който т. 7 е скрита.

По-късно, отговаряйки на въпроси на журналисти, прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че класифицираната информация се отнася до броя на резервистите, които могат да бъдат призовани за военна служба.

От "Новая газета" напомнят, че в Русия е забранено да се разгласява информация от документи, класифицирани "за служебно ползване".

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви началото на частична мобилизация в страната. Руското министерство на отбраната заяви, че граждани с боен опит ще бъдат призовани да се бият срещу Украйна. Шойгу обяви броя на хората, които ще бъдат мобилизирани от 21 септември - до 300 000 души.

Изявлението на Путин е в съответствие с анализа на много западни експерти, според които Русия се нуждае от човешки ресурси, за да продължи войната и че руският президент не се е отказал от първоначалното си намерение да окупира цяла Украйна.

Ден преди да бъде публикуван указа за мобилизацията Русия значително увеличи наказанията за предаване в плен и дезертьорство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Дон Бастон преди 1 година
За жалост пак по-бедните руснаци ще гинат по полетата...поне такива снимат в последните дни като показват "частичната" мобилизация....обикновени хора, на които никога и с нищо не им е помогнато да живеят, ако не охолто, то поне нормално....пак те ще са на предните линии. Всичко в момента е в ръцете на руския народ ! Само Народът може да спре това безумие...нито Путин, защото се е самозбравил и няма да спре; нито НАТО, защото няма да отстъпи; нито Китай или друг...защото все още е далеч от тях..
66
2
 
3
 
! Отговори
The truth преди 1 година
Прости и злобни човечета. Щели да мобилизират милион пияници и да воюват с НАТО.Абе, Вие мозък имате ли? Отдавна войните не се печелят от числността на армиите, а от технологиите. САЩ, само с дронове ще попилеят тези колххозници, без никакви човешки загуби...
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Нато нищо няма да изпрати, защото в момента в който изпрати вече няма да има нито НАТО, нито Европа. Слез на земята. Колкото влезе нато в Кипър, когато Турция окупира половината Кипър, толкова и сега ще може да направи нещо твоето любимо НАТО.
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото искат, това и ще направят. При това, запасните военни в Руся, по официални данни са около 25 милиона. Тоест, повече от текущото население на Украйна. Аз ако бях, щях да мобилизирам 5 милиона, за три месеца да смачкат украинските фашисти и да приключи този тумор там. А така с 200 000 срещу милион цялата работа се влачи вече почти година.
63
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуууткин ще изпрати още 1 млн. на фронта, НАТО ще изпрати още 10 камиона HIMARS и готово! Силите са почти изравнени с лек превес на украинците!
62
11
 
14
 
! Отговори
Магелан преди 1 година
Ха,ха,ха,ха Задава се нова октомврийска революция както 1917 гд.?Само че сега не се знае месеца но годината е сигурна 2023.Разпадане на Матушка Рассии и Гражданска война в европейска Русия.Цялата азиярска част на Русия отива към Китай.И сига вече икономически е превзета от Китай.
61
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха! Ако един милион ги извикат в запас ,то от цяла ге.й.ска Европа няма да остане нищо. Леле, какво ще им се случи на фе.ла.ци.онерите на запада в България. ...и на целите им семейства. Ще помагаме денонощно на руснаците да бъдат издирени и наказани.
60
7
 
14
 
! Отговори
За мишките и хората преди 1 година
На мен не ми е ясно как по закон руската армия е 1 930 000, от януари ще станат 2070000, в Украйна били пратили само 200 000, а сега мобилизират 1 млн. Много са им криви сметките нещо или много лъжат.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми те след толкова години не виждат ли че режима на ссср не се е разпаднал и ги управлява агент на кгб както при нас д ъртите муцуни от дс, в русия няма никаква демокрация това е някаква из вра тена соц диктатура, ние сме си още източния блок с намерения да ходим в европа ама искаме само сухото да усвоим и нищо друго даже нещата са станали много по-зле от преди.
58
1
 
3
 
! Отговори
Надежда Променливата преди 1 година
Пише се половинчати, не половинчЕти...научи български,преди политиканстването...към 20 коментар.
57
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Защо новината ви е с въпросителна? Нас ли питате? Ако питате мен лично, в момента нещата на фронта са горе долу уравновесени. Има около 250 хиляди руски военни и такива от ДНР/ЛНР, и около 300 хиляди украински. В момента, в който руските военни станат двойно, нещата ще се обърнат. А ако НАТО започне да праща прекалено много военни, може да мобилизират още. Както се вижда за ден само са се записали 10 хиляди доброволци, без призовки.
56
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сами са си виновни руснаците, че в комплексите си на по-велики от другите народи допуснаха да се окопаят във властта толкова луди диктатори. Сега ще си сърбат попарата на бойното поле, щом се мислят за толкова велики. Нямат смелост дори военен преврат да направят.
55
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския путинист ако беше мъж сега щеше да се пише доброволец в красная армия. Ама той е един дребен, страхлив и завистлив интернет ***, който се ползва от благата на демокрацията, вместо да заживее в Русия.
54
6
 
13
 
! Отговори
Ссср преди 1 година
Ехаааа страх нато се *** велик Путин ще ги бие и такова
53
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин видя че за 7 месеца 200 000 армия се стопи и решил че още 300 000 са малко. Направо 1 милион, че да има кой да жертва в следващите 2 години. Бетер Сталин. Човешкия живот за диктаторите нищо не струва.
52
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че могат ли да изхранват и въоръжат толкова народ? Или разчитат на консерви от 1986 година и оръжия от 1971? Нямат шанс тогава срещу обучените и въоръжени от НАТО украинци.
51
13
 
13
 
! Отговори
демократ преди 1 година
До плюя на либерастите. От коментара ти лъха преди всичко комплексарщина, отчаяние и злоба. Нищо такова няма да се случи - нито е съберат доброволци, нито ще има с какво да ги въоръжат, нито те ще имат мотивация да се бият и умират. Но вие зомбираните путинисти сте ни ясни (като Гристо, 37, 46 и други подобни) - като не стана окупацията на Украйна за 5 дни и загинаха над 50 000 ушшанки, сега от яд си търсите други опорки.
50
16
 
15
 
! Отговори
сибиристан преди 1 година
Хе-хе-хе, и с какво ще ги поддържат толкова много, като на рушля ците им свършиха оръжията и боеприпасите? Или като при защитата на Сталинград двама ще са с една пушка и като убият първия, другият я взима.Тези са пълни олигоффрени и не са мръднали от 1942.
49
18
 
11
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Руската зган няма толко население ха ха ха ще бъдат исчистени бързо и без това нямат айфон и кола, а сега и гугъл мапс ще ги истрие.Загубена цивилизация е русийка и без това не е от помощ била с нищо.
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо мобилизират толкова народ като няма кой да ги поведе как народна армия нито техния главнокомандващ,нито техните пълководци,военноначалници,командири от действащата армия или запасни официери служили с тях на щат в платената народна армия също като тях отбили военна служба на щат в тази армия независимо платена ли е като набор доброволци за служба в платена армия с щат по договор или редовна армия задължителна за отслужване на военен дълг за защита на родината от нападащ я противник окупант.