ЕК за руснаците: Правата на убежище в ЕС остават в сила

Натиск по граници от руснаци, опитващи се да напуснат страната
23 сеп 2022 15:09, Петя Славова
14
ЕК за руснаците: Правата на убежище в ЕС остават в сила
Снимка: БГНЕС

Правата на убежище в ЕС остават в сила, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с натиска по границите от руснаци, които искат да напуснат страната след обявената от Кремъл частична мобилизация заради войната в Украйна.

Още по темата

Говорителят добави, че ЕС следи постоянно и внимателно обстановката по външните граници. Съществува правна рамка за търсещите убежище, тези правила са в сила, допълни той по повод европейското законодателство, което предвижда да бъдат разглеждани молбите за международна закрила при определени условия.

По повод среща между унгарския външен министър Петер Сиярто и руския му колега Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН тази седмица говорителят поясни, че всяка държава от ЕС носи отговорност за двустранните срещи, в които участва, предава БТА.

Засега в ЕС има разбиране, че в дните на "референдумите", организирани от Русия в Украйна и обявената от руските власти мобилизация, не е уместно да има срещи с Лавров или с други руски представители в рамките на Общото събрание на ООН, уточни той.

С последните си стъпки (руският президент Владимир) Путин показа, че не се стреми към мир, а се опитва да притисне държавите, които подкрепят Украйна, обобщи говорителят.

Попитан за оценка на обсъждания от Унгария референдум за бъдещето на европейските санкции срещу Русия, той посочи, че санкциите се приемат по ясна процедура, която не включва референдуми. Той добави, че ЕК не се произнася по възможни референдуми в държавите от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номрр 7 Това което на реб ти изглежда лицемерие е нормална дипломатическа практика.Забраняват се туристическите визи за руснаци.Ако имаш пари и решиш да ги харчиш на френската Ривиера, но иначе нямаш нищо против Путин.Ако обаче бягаш от войната, от репресии, ако те заплашва затвор или убийство - по хуманитарни причини трябва да те приемат. Не като турист, а бежанец, за постоянно.Това не е "лицемерие".За съжаление, бягството от военна служба в общия случай не е повод за убежище.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е съд под налягане. Изпускането на хора, които не са съгласни с Путин е изпускане на напрежението. Трябва да останат вътре в Русия за да избие това напрежение вътре, а не да е грижа на останалия свят.
6
1
 
7
 
! Отговори
Ще има преди 1 година
нова бежанска вълна, към изгниваща, студена и тъмна Европа!
5
4
 
5
 
! Отговори
Лицемерие голямо преди 1 година
е*ати лицемерието! Вчера забраниха туристическите визи, а сега убежище давали!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па едно убежище, дето трябва да стоиш на студено и тъмно зимата :)
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До холанеско шоу много смешно. Няма що.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното Двуличие. Източват си население. Милиони българи украинци руснаци квалифицирана и образована евтина работна ръка.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното Двуличие. Източват си население. Милиони българи украинци руснаци квалифицирана и образована работна ръка.