Мобилизацията: Сълзи, водка, пияни резервисти, 63-годишен диабетик с призовка

Напрежение сред мобилизираните руснаци, стига се и до бой
Обновена: 23 сеп 2022 15:01 | 23 сеп 2022 15:01, Нели Христова
323
Мобилизацията: Сълзи, водка, пияни резервисти, 63-годишен диабетик с призовка
Снимка: Twitter

В социалните мрежи снимки и видео документират началото на мобилизацията. Първият пълен ден от първата мобилизация на Русия след Втората световна война предизвика емоционални сблъсъци в наборните центрове и дори признаци на протест, докато изглеждаше, че Русия може да обмисля да мобилизира много повече от 300 000 нови войници, заявени от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Една жена в малко село в Закаменски район на Бурятия, в Източен Сибир, каза, че за първи път е почувствала, че нещо не е наред, когато кучетата започнали да лаят около полунощ. В общност от 450 души главата на селото ходел от къща на къща, опитвайки се да раздаде повече от 20 призовки.

Докато мъжете се събирали преди да заминат на следващата сутрин, тя каза, че някои пиели водка, докато други се прегръщали и си казвали да се пазят. Жени плачеха и прекръстваха малкия микробус, който откара мъжете им далеч от тях.

"Това не е частична мобилизация, това е 100% мобилизация", казва Александра Гармажапова, президент на Фондация "Свободна Бурятия", активистка група, която докладва за набора в региона. Въпреки уверенията, че Русия ще търси мъже, които наскоро са служили в армията и имат боен опит, активистите посочиха редица случаи на мъже на 50-годишна възраст, получаващи предизвестия за набор. Една жена твърди, че неин 52-годишен роднина е получил призовка малко преди президентът да обяви плана си за мобилизация.

Янина Нимаева, журналистка от Улан-Уде в Бурятия, се оплака, че 38-годишният й съпруг е получил известие за набор, въпреки че никога не е служил в армията. "Ти нямаш ли пет деца?", попитаха го. Съпругът ми се засмя и каза "да, пет деца". "Е, добре, очаквайте призовката си", разказва тя. "Разбрах, че имаме квота. Нашата област трябва да събере 4000 войници“, допълва Нимаева във видео, адресирано до областния управител. "Но трябва да се спазват някои параметри и принципи на тази частична мобилизация."

Някои от мъжете, изпратени да се бият, не пият водка само по време на изпращането си, а през целия път. Кадри показват как наборници от автобуси, спрели за почивка, вече са качили градуса.

"Какво ще правим? Къде отиваме? Кой по дяволите... знае…", казва пиян войник в клип, разпространен в Twitter.

"На групата мобилизирани руснаци им отне няколко часа да се напият", пише беларуският журналист Тадеуш Гичан в профила си в социалната мрежа.

Друго видео, публикувано то Гичан пък показва как още една група мобилизирани мъже, които скоро ще бъдат войници, се бият помежду си. Те също са пияни. 

Но това не е единственото доказателство, че съществува известно напрежение сред мъжете, изпратени на война. Скандал е избухнал и сред наборници, които е трябвало да бъдат превозени със самолет. "Това са войниците, които не са вербувани от затвора... Не съм експерт, но си представям, че моралът и дисциплината сред резервистите ще бъдат огромен проблем", пише коренспондентът на The Guardian в Русия Андрю Рот.

Друго видео, разпространено в руската социална мрежа "Телеграм" доказва и твърденията, че за войната се вербуват и възрастни мъже. В него 63-годишен пенсионер, страдащ от диабет и исхемична болест, разказва, че също е получил повиквателна за фронта.

"Аз съм подполковник Александър Алексеевич Ермалаев. Роден съм през 1959 година. Мобилизираха ме на 22 септември. Медицинска комисия нямаше. Лекарят каза, че с моите болести мога да отида на война. Казаха ни, че ще имаме две седмици подготовка и отиваме на фронта. Според указа на президента могат да бъдат мобилизирани хора до 55 години. А аз съм на 63", казва Александър във видеото.

Още в първите часове след речта на Путин, млади мъже масово се втурнаха да напускат страната. Цените за самолетен билет достигнаха колосални суми, а на сухопътните граници се образуваха километрични опашки. За да избегнат правилото, че не могат да преминат границата пеша, много отчаяни руснаци наемат скутери, с които да изпреварят задръстването, но и да излязат от страната през границата с Грузия. Подобна техника се използва от бежанците, които наемат колела от Русия, за да преминат на територията на Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
1
 
! Отговори
Милен преди 1 година
Ами да се спасяват разбира се. Напълно ги подкрепям. И аз да съм и аз така ще направя.От къде на къде ще ги мобилизират. Това да се бориш за държавата е било едно време. Всичко сега се предизвиква от политиците, които, да не използвам друга дума, въобще не ги интересува за народа.
283
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който е ходил на нашето море тази година може и да е имал късмета да види украинските мъже "бежанци" - запасняци духнали от армията. Наглост до безобразие пък тръгнали руските да плюят! Ако обичате като пишите за едните, пишете и за другите!
282
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Нагли,нахални .! Само който е работил с тях, ги познава добре ***
281
2
 
8
 
! Отговори
цц преди 1 година
Руснаците са гмеж, и ние сме тръгнали с тях...начело с копейкин
280
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са чули че украинците са богати и хайде да им оберът хладилниците и телевизорите! А Копейкин иска да ни прави уж независими , а република на това племе! Господ да ни пази!
279
3
 
12
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Мдаа...поредните Асвабодители на перални и женско бельо!Е това са ви "братушките"!
278
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия няма професионална армия реално. За това и казармата няма смисъл. Не можеш да изпратиш куцо и съкато държало пушка два пъти срещи армия от професионални войници.
277
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После русофилите ми твърдят, че такива алкохолици не са извършвали изнасилвания, убийства и грабежи.
276
6
 
6
 
! Отговори
само преди 1 година
Редовна пропаганда
275
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост...
274
5
 
15
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Руската Армия винаги е била сбирщина от Аллкохолизирани полуграмотни ***. Срга населението им ще намалее драстично. Украинците са много нива над тези оттррепкки. През ВСВ са били същите, няма как да се прменят. Трябва Запада да ги нарита в ъгъла и да си стоят в територията. Пълни МММизерници.Целият свят ги ммраази и ги поддиграва.Жалко подобие на Аррмия.
273
5
 
23
 
! Отговори
ШОК преди 1 година
ТОЗИ СБИРТОК НАРКОМАНИ И АЛКОХОЛИЦИ ЛИ ЩЕ ПРЕВЗЕМА УКРАЙНА И ПОСЛЕ ЕВРОПА?
272
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия забрани българския език и затвори българските училища в окупираното Запорожие!Но за безродните поклонници на Путин това не е проблем.КОСТАДИН КОСТАДИНОВ КАКВО ИЗПИЩЯ ПО ВЪПРОСА?
271
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за Копейкин и след време ще ни направи колония на тези , а след това и нашите деца ще ги събира *** ,срещу някой въображаем враг!
270
3
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПУТА Н ПОСЕГНА НА ПРОТИВНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НАСЕЛЕНИЕ И СЕГА ГИ ИЗБИВА ЗА СВОЙ КЕФ :D
269
5
 
13
 
! Отговори
аналгин преди 1 година
Какво общо имат тези полукитайци с руснаците един Господ знае. Ега ти държавата!
268
6
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ПУТИН Е АНТИХРИСТА
267
4
 
14
 
! Отговори
Ъъъ... преди 1 година
Не дай си боже да тръгне мобилизация у нас не знам кого ще призоват?! Може би само полицията защото само те знаят как се стреля ...и може би ловджиите. Всичко друго е мамини синчета дето не са ходили в казармата. А случайно ако се насочат към тези които са служили,то това ще е фатална грешка, защото раздадените им оръжие ще бъде насочено в НЕправилната посока.Така че най добре с доброволци водени от генерал Наско и свитата му от ДБ .
266
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещастни хорица , идете в кремъл и ги избийте там с камъни , какво се биете помежду си .
265
3
 
11
 
! Отговори
В. Иванов р. 1955г. преди 1 година
Като се знам аз какъв запасняк бях преди 1989г.......мани,мани...Пиехме всички и стари , и млади , а службарят лейтенант Иванов от Пловдив само крещеше по нас и ....нищо. Никой не го слушаше.Кир -миризлива.Е...оттървах се отдавна от мобилизация.Да му мислят днешните русначета и българчета...Радев и Янев са за Путин.