ООН: Русия е извършила военни престъпления в Украйна

Има доказателства аз екзекуции, изтезания и ужасяващо сексуално насилие
23 сеп 2022 18:23, Нели Христова
72
ООН: Русия е извършила военни престъпления в Украйна
Снимка: БГНЕС

Разследващи на ООН заявиха, че в конфликта в Украйна са извършени военни престъпления, като посочиха руските бомбардировки на цивилни райони, множество екзекуции, изтезания и ужасяващо сексуално насилие.

"Въз основа на доказателствата, събрани от комисията, тя заключи, че в Украйна са извършвани военни престъпления", заяви пред Съвета на ООН по правата на човека ръководителят на създадения през май екип на високо равнище за разследване на престъпленията във войната на Русия в Украйна, Ерик Мозе.

Категоричността на изявлението е необичайна. Обикновено следователите на ООН отнасят окончателното потвърждаване на военните престъпления и подобни нарушения към съдилищата.

Съветът беше създаден от Комисията за разследване - най-високото възможно ниво на разследване - през май, за да разследва престъпленията във войната на Русия в Украйна. Екипът от трима независими експерти представи първата си устна актуализация пред съвета, след като започна първоначални разследвания, разглеждащи районите на Киевска, Черниговска, Харковска и Сумска област, и заяви, че ще разшири обхвата на проучването занапред.

В речта си ден преди седеммесечната годишнина от нахлуването на Русия в съседната страна, Мозе посочи "използването от страна на Руската федерация на взривни оръжия с широкообхватно действие в населени райони", което според него е "източник на огромни вреди и страдания за цивилното население".

Той подчерта, че редица нападения, които екипът е разследвал, "са били извършени без да се прави разлика между цивилни и бойци", включително нападения с касетъчни боеприпаси в населени райони. Екипът е бил особено поразен от големия брой екзекуции в районите, които е посетил, както и от честите "видими следи от екзекуции по телата, като например вързани зад гърба ръце, огнестрелни рани в главата и прерязани гърла". Мозе заяви, че в момента комисията разследва такива смъртни случаи в 16 града и селища и е получила достоверни твърдения за още много случаи, които ще се опита да документира. Разследващите са получили и "последователни свидетелства за малтретиране и изтезания, които са били извършени по време на незаконно задържане".

Някои от жертвите са разказали на следователите, че са били прехвърлени в Русия и държани със седмици в затвори. Други са "изчезнали" след такива прехвърляния.

"Събеседниците описват побоища, електрошокове и насилствено разголване, както и други видове нарушения в такива места за задържане", каза Мозе.

Ръководителят на комисията заяви, че разследващите са "обработили и два случая на малтретиране на войници от Руската федерация от страна на украинските сили", като добави, че "макар и малко на брой, подобни случаи продължават да бъдат обект на внимание".

Екипът е документирал и случаи на сексуално и свързано с пола насилие, каза Мозе, като в някои случаи е установил, че извършители са руски войници.

"Има примери за случаи, в които роднини са били принудени да станат свидетели на престъпленията", каза той. "В случаите, които разследвахме, възрастта на жертвите на сексуално и основано на пола насилие варираше от 4 до 82 години."

По думите му комисията е документирала широк спектър от престъпления срещу деца, включително деца, които са били "изнасилвани, измъчвани и незаконно лишавани от свобода".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 1944 до 1947 България е окупирана от 200 000 руски войника, изхранвани от България. Руските войници заедно с 3000 български комунисти участват в избиването на българското правителство и 30 000 български учители, лекари, адвокати, свещеници, банкери, фабриканти, земеделци, кметове, полицаи, офицери, нахлували в къщи и грабели, изнасилвали и убивали.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо не им вярвам на тия експерти. Хич ги няма когато трябва да се разследват престъпления от американци и западняци. Така например не съм чувал никой да коментира и да осъжда методите в Гуантанамо а те са наистина мъчителни.
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата жертва на войната е истината. Та и с тези "независими експерти" така.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависимите от САЩ ги наричат независими. Има ли китаец между тях? А има ли индиец или бразилец?
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН се командори от САЩ но те се разпадат така че това са измислици.
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извършени са престъпления за които няма доказателства но има политическо решение.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признавам че имам проблем с очите но коректора трябва да помага вместо да пречи. Това е ужасно. Не го пожелавам на никого.
51
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз на ООН не вярвам нито дума. Нали щяха да хранят бедните хора в Африка и по света с украинското зърно, а нахраниха животновъдството в Европа. Лъжа след Лъжа.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кооегата сложи си лайк ще ти сложа и аз. Не се прави на интересен.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не вярвам на ООН априори. Те не са обективни. Това са инсинуации които целят Промиването на мозъци.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не вярвам на ООН априори. Те не са обективни. Това са инсинуации които целят Промиването на мозъци.
47
8
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
"По думите му комисията е документирала широк спектър от престъпления срещу деца, включително деца, които са били "изнасилвани, измъчвани и незаконно лишавани от свобода". При всички тези ужасяващи доказателства, които вероятно дори засенчват престъпленията на германските нацисти, да изказваш някакво положително мнение за кървавия режим на Путин означава че ти самият си съучастник в тези престъпления!След края на войната обаче ще ви се потърси сметка и на вас, да знаете!
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи , ако беше истина окрайна досега да я няма ООН е празна организация без капка авторитет
45
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът инвестира милиарди в изостаналата руска икономика за да помогне на Русия, а за "благодарност" бункерния пcиxoпат ги лъга 8 години, че няма да напада Украйна... Сега единствено, заради егото и глyпостта му умират десетки хиляди млади хора и от двете страни.
44
8
 
8
 
! Отговори
Цивилизования свят? преди 1 година
До Анонимен 47: Кой е цивилизован? Ако Русия воюваше в Украйна както САЩ, досега Киев отдавна да е сравнен със земята. Руската армия се стреми (доколкото е възможно) да пази мирното население. Изгорената земя е тактика на американската армия. За сравнение: Ракка в Сирия 2018. В края на август 2018, ООН излезе с изявление, критикуващо коалицията на САЩ. Хуманитарна мисия на ООН, заяви, че е шокирана степента на разрушение, което надминава всичко, което сме виждали досега.
43
1
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
А д.е беше ги по това време...не те видяхме да подскачаш!!! Лицемери!!!
42
10
 
7
 
! Отговори
Пфуууу преди 1 година
А нашите *** начело с копейкин и на ООН не вярват! Пфууу
41
4
 
9
 
! Отговори
Къде са журналистите преди 1 година
За толкова години гражданска война в Украйна как не се намери един наш журналист, който да отиде на място в Донецк и да покаже резултатите от обстрела на укронацистите. Жалка работа е нашата журналистика. Всеки се и сложил тенекият отзад и не смее да каже нещо срещу укронацизма.
40
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички жертви и от двете страни и кризата в Европа е виновен един единствен пcиxoпат в Кремъл... Ако бъде ликвидиран войната приключва...и Русия ще има шанс да се върне в орбитата на цивилизования свят...
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А военните престъпления на ООН през годините, къде ли не, където са стъпнали на практика, за тях кога ще говорят. Десетки хиляди изнасилени и избити деца от "мироопазващите" войници на ООН? Те кога ще получат възмездие? Кога ще се говри за тях или те не са важни и удобни? Или вече са в миналото?