Патриарх Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта

По думите му е "много важно в сърцето да няма чувство, че има враг"
23 сеп 2022 14:09, Нели Христова
91
Патриарх Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта
Снимка: БГНЕС

Главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, призова руските граждани в сряда да не се страхуват от смъртта на фона на решението на президента Владимир Путин да мобилизира резервни части за битка в Украйна.

"Вървете смело да изпълните военния си дълг. И помнете, че ако положите живота си за родината си, ще бъдете с Бога в неговото царство, слава и вечен живот", каза той по време на проповед в Зачатьевския манастир в Москва.

Кирил, който оправда решението на Путин да нахлуе в Украйна през февруари позовавайки се на духовни и идеологически причини, проведе проповедта малко след като руски официални лица казаха, че до 300 000 резервисти ще бъдат призовани да се бият.

Още по темата

Кирил заяви по време на проповедта си, че човек с "права вяра" не е подвластен на страх от смъртта. Според него човек става "непобедим", когато в него има "силно измерение, свързано с вечността", и той престане да се страхува от смъртта.

"Вярата прави човека много силен, защото тя пренася съзнанието му от ежедневието, от материалните грижи, към грижата за душата, за вечността", каза той. "Именно страхът от смъртта прогонва война от бойното поле, тласка слабите към предателство и дори към бунт срещу своите братя. Но истинската вяра унищожава страха от смъртта."

Лидерът на Руската православна църква по-рано се е позовавал на идеята, че украинците и руснаците са един народ.
По време на проповедта си той призова руснаците да не смятат украинците за врагове. Според Кирил украинският народ "се намира в опасност", като добави, че сега "е много важно в сърцата да няма чувство, че има враг".

Кирил призова паството да се моли за укрепването на "братските чувства на народите на Света Русия", така че "единството на Църквата, което е гаранция за мира в необятността на Русия, да стане още по-силно".

Кирил също така отбеляза, че православните християни в Украйна продължават да се молят за "установяването на мир в просторите на историческа Русия".

От началото на войната патриархът оправдаваше конфликта, като изнасяше речи за Русия като "миролюбива сила", която не участва във "военни авантюри". През юни той каза, че Русия е "атакувана" по целия свят заради чувства на ревност, завист и възмущение и заяви, че това се случва, защото Русия е "различна".

Путин каза в сряда, че неговата частична мобилизация ще засегне гражданите, които са в резерва, и че те ще преминат допълнително обучение, преди да бъдат разположени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
6
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Този май съвсем откачи!Как може едно духовно лице от висш ранг да призовава към война,а не към мир?!Какво ли се учудвам!Нали по време на ВСВ тогавашният папа е подкрепял агресията на Хитлер!
77
0
 
5
 
! Отговори
*** преди 1 година
премахнете завинаги политиците продажни,лудите военни, алчни попове и ще настанеМир и Хармония на Земята, заради техните алчни игри страдат хората.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A девици ще им обещаят ли?
75
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този трябва да е на ешафода с гилотината! Може ли да има, толкова безскруполно лицемерие при положение правото на живот е най-висшето за човека...?
74
0
 
16
 
! Отговори
toti преди 1 година
Църквата зове!!- УМРЕТЕ ЧЕДА МОЙ,ТАКА ГОСПОД ЩЕ ВИ ПРИЕМЕ В РАЯ ...???
73
0
 
10
 
! Отговори
македонец преди 1 година
До Анонимен: Точно така да покани тези от възраждане и онзи славянина дето пише тука :)
72
0
 
18
 
! Отговори
Я да видим преди 1 година
Този с нищо не се различава от главорезите на Ал Кайда! СРАМОТА! И това ми било патриах! СРАМОТА! И онаази коззааа Йотова му се кланяше до земята! СРАМ И ПОЗОР за всички рашисти! СРАМ!
71
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е виновен путин, разбира се, и това го знае, който трбва да знае, и го тазбира, който има с какво да мисли. Ъочка на капитала = точка на идиотщините. Cherchez Les мангизите!
70
0
 
15
 
! Отговори
У бре преди 1 година
Вместо да ги призове да се радват на живота, да не се страхували от смъртта?Виж ти църковна обич към вярващите... Военизираният патриарх Кирил или религиозен полковник, вносител на цигари и алкохол ,все тая!
69
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Путин поиска, руската православна църква ще го канонизира ли за светец докато е още жив?
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време такива като теб попе са били на фронта редом с войниците, за да им дават надежда и да опяват загиналите. Те са тези, които не са се страхували от смърта и много от тях са я намерили. Сега е твой ред да покажеш дали си техен наследник или самозванец.
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно слушаме някоя радикална ислямистка групировка , камикадзетата и да не се страхуват от смъртта.
66
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, така дедо Попе, кажи им, че няма страшно, подкани и българските им събратя от русфилската част, да идат и да помогнат. Някои трябва да умрат за кефа на шефа, гладните селски хорица, пропили се от мъка са много подходящи. С твоята благословия някои даже може и живи да се върнат.
65
2
 
16
 
! Отговори
xaxo преди 1 година
И 40 рускини ще ги чакат горе
64
1
 
30
 
! Отговори
3333 преди 1 година
Този не може да бъде патриарх. Да призовава за смърт. Няма морал, няма ценности. Безбожник!!!!!
63
1
 
11
 
! Отговори
Глаушев преди 1 година
Долу патриката!
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя една родина..... олигарсите не си знаят яхтите, ама сега хората трябва да *** за тая родина..... като тукашните мбоклици!
61
0
 
12
 
! Отговори
Изглежда преди 1 година
Русия без атом няма да се оправи.....
60
1
 
10
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
....И ГУНДЯЕВ Е ПРИГОТВИЛ РАЙЯ НА КОМУНИЗМА ПРИ СВ.ПЕТЪР ЗА РУСКИТЕ ДРУГАРЧЕТА....НЕМА СТРАШНО ЗНАЧИ...ХАХАХА
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАтоломей ще го отлъчи от църквата тоя комунист от кгб, да знаете.