Радев: България няма да признае референдумите

Недопустимо е да се разиграва ядрена заплаха, заяви той
Обновена: 23 сеп 2022 19:52 | 23 сеп 2022 18:25, Петя Славова
310

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици."
Още по темата

Това каза президентът Румен Радев след консултативната среща, която той свика, със служебния премиер Гълъб Донев. Държавният глава се срещна още с членове на кабинета и представители на службите.

На срещата бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

По думите му, е недопустимо три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. "Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната", отсече той.

Президентът също така заяви, че страната ни няма да признае референдумите, които се провеждат в превзетите от Русия украински територии.

Държавният глава обеща, че страната ни работи за укрепване на своя отбранителен капацитет, въпреки че няма пряка заплаха за националната ни сигурност. Той коментира и напрежението в Украйна с думите, че "Разумът отстъпва на оръжията".

Също така България продължава да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО.

По думите му, рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност и Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

"Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени", допълни Румен Радев и заяви, че страната ни е сред най-засегнатите от този конфликт не само заради доставките на газ, но и с доставките на петрол и производство на горива у нас. Той прогнозира задълбочаване на икономическата и социална криза и поиска от партиите да накарат гражданите да гласуват на предстоящия парламентарен вот.

"Критично важно е България да има парламент и редовно правителство!", заяви Радев и поиска партиите с амбиция да управляват да се погрижат да има управленско мнозинство.

 "Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи., категорично заяви президентът.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари