Радев: България няма да признае референдумите

Недопустимо е да се разиграва ядрена заплаха, заяви той
Обновена: 23 сеп 2022 19:52 | 23 сеп 2022 18:25, Петя Славова
310

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици."
Още по темата

Това каза президентът Румен Радев след консултативната среща, която той свика, със служебния премиер Гълъб Донев. Държавният глава се срещна още с членове на кабинета и представители на службите.

На срещата бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

По думите му, е недопустимо три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. "Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната", отсече той.

Президентът също така заяви, че страната ни няма да признае референдумите, които се провеждат в превзетите от Русия украински територии.

Държавният глава обеща, че страната ни работи за укрепване на своя отбранителен капацитет, въпреки че няма пряка заплаха за националната ни сигурност. Той коментира и напрежението в Украйна с думите, че "Разумът отстъпва на оръжията".

Също така България продължава да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО.

По думите му, рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност и Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

"Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени", допълни Румен Радев и заяви, че страната ни е сред най-засегнатите от този конфликт не само заради доставките на газ, но и с доставките на петрол и производство на горива у нас. Той прогнозира задълбочаване на икономическата и социална криза и поиска от партиите да накарат гражданите да гласуват на предстоящия парламентарен вот.

"Критично важно е България да има парламент и редовно правителство!", заяви Радев и поиска партиите с амбиция да управляват да се погрижат да има управленско мнозинство.

 "Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи., категорично заяви президентът.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия още веднъж доказа че е бедна държава, неспособна да води война. Само богатите побеждават във война.
179
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две години ви водиха за носа използвайки ковид, сега 2 год. ще ви водят за носа използвайки войната. Който има акъл ще разбере какво казвам
178
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Сърбия като цяло не иска да е в Европа и скапаното НАТО. Но там също действа скапаната пета колона, години наред отглеждана и обучавана от американските фондации. И точно като при нас управниците правят точно обратното на това, което иска населението.
177
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Възраждане ако идат да цункат в американското посолство, където са цункали (отпред и отзад) СДС и Тиквата, могат да станат първа сила. Така на Тиквата му направиха и партия и го държаха на власт. За заблуда на населението американските пари за партията му ги прехвърлиха през немска фондация. Ако не цункат, ще са с посочения процент. Това е нашата политика - куклен театър, разиграван с марионетки.
176
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз друго се чудя, защо да излизаме от ЕС като България пак ще остане в Европа. Ето дори Сърбия, боомбардирана от НАТО и първа дружка на Путин е кандидат член за ЕС
175
2
 
2
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Спрели са да му превеждат четирите хиляди явно.
174
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
кои ли те пита дали признаваш или не чунким някои те слуша кои си ти за света един никои нищо,
173
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този превъртя и се повреди.Ние българите признаваме референдумите и сме за победа на Русия над нацисткия режим и американските лаборатории и провокации. Срещу незаконния преврат на майдана.Радев вече си за импийчмент.
172
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, и без да ги признаваш ти и другите евроатлантизъм референдумите ще се проведат и никой не може да ги спре , и тези области ще влязат в Руската Федерация а вие ще си борете само по заповед на САщ
171
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 190. Защо да правим референдум като има демокрация? Възраждане са против НАТО и само 8% ще гласуват за тях.
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Правило Този локум го предъвквай по темата за бягството на USA непобедимите рамбовци в Афганистан. Разкажи също и за победата на богатите САЩ над бедния Виетнам.
169
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в ДНР и ЛНР не направиха референдум през 2014. С войската на Путин референдума е ясен
168
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Е какво от това, че липсвало 50% от населението? Тука в България за НАТО изобщо не проведоха референдум, въпреки, че беше уж задължително. А и при нас над 40% от населението го няма в територията. Да приемем ли, че всички избори до сега са незаконни??? Население е това, което е вътре в територията. Който е бил там и вече го няма, не е население. Това е положението
167
9
 
5
 
! Отговори
Правило преди 1 година
Русия още веднъж доказа че е бедна държава, неспособна да води война. Само богатите побеждават във война.
166
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И президента се изтъпанил барабар Петко с мъжете... Нямало да признае? Абе ти си последна дупка на кавала и мнението не интересува абсолютно никого, включително и собственото ни население, камо ли пък Русия. Така се изрепчи и Киро, но скоро стана за резил. Да внимаваме с тези изцепки за признаването, да не сеналожи да падаме на колене на руснаците, като го закършим положението, както се случва в Англия, Германия, Франция - все непризнаващи и през ден публикуващи ултиматуми на Русия.
165
3
 
0
 
! Отговори
Фейк преди 1 година
До Анонимен 183: Сбъркал си. Планът е за отстраняване на дядо Байдън.
164
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема в референдума за Донбас и Херсон е че ще незаконен поради липса на 50% от населението. Никога по света не провеждан референдум по време на война
163
6
 
3
 
! Отговори
С РОССИИ преди 1 година
АБЕ ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ?!! НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ РУСИЯ ТРЪГНА ВЕЧЕ И НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД.. КАМЪК ДО КАМЪК НЯМА ДА ОСТАНЕ ОТ ЦЯЛА ЕВРОПА АКО ИМАТЕ РУСНАЦИ ПРИЯТЕЛИ ИМ СЕ МОЛЕТЕ НА КОЛЕНЕ ДА ВИ ПОКАНЯТ У ТЯХ. АКО СТЕ ЖЕНА МОМЕНТАЛНО ЗАБРЕМЕНТЕ ОТ РУСНАК!!
162
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чака се голяма новина за Путин. Създаден е план за отстраняването на Владимир Путин от власт в Русия. Кремъл възнамерява да обяви, че той е болен, с което да оправдае този ход. Това каза руският публицист Андрей Пионтковски
161
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се предаде Зеленски то украинците ще тлябва да живят в землянки докато се просторят нови сгради.