Радев: България няма да признае референдумите

Недопустимо е да се разиграва ядрена заплаха, заяви той
Обновена: 23 сеп 2022 19:52 | 23 сеп 2022 18:25, Петя Славова
310

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици."
Още по темата

Това каза президентът Румен Радев след консултативната среща, която той свика, със служебния премиер Гълъб Донев. Държавният глава се срещна още с членове на кабинета и представители на службите.

На срещата бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

По думите му, е недопустимо три десетилетия след края на Студената война да се разиграва ядрена заплаха. "Колкото и абсурдна да е тя, не може да бъде пренебрегната", отсече той.

Президентът също така заяви, че страната ни няма да признае референдумите, които се провеждат в превзетите от Русия украински територии.

Държавният глава обеща, че страната ни работи за укрепване на своя отбранителен капацитет, въпреки че няма пряка заплаха за националната ни сигурност. Той коментира и напрежението в Украйна с думите, че "Разумът отстъпва на оръжията".

Също така България продължава да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО.

По думите му, рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност и Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

"Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени", допълни Румен Радев и заяви, че страната ни е сред най-засегнатите от този конфликт не само заради доставките на газ, но и с доставките на петрол и производство на горива у нас. Той прогнозира задълбочаване на икономическата и социална криза и поиска от партиите да накарат гражданите да гласуват на предстоящия парламентарен вот.

"Критично важно е България да има парламент и редовно правителство!", заяви Радев и поиска партиите с амбиция да управляват да се погрижат да има управленско мнозинство.

 "Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи., категорично заяви президентът.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей за това не трябва да се допуска президентска република.
259
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, поне вече никой никога няма да го смята за русофил. С което изгуби избирателите си между другото.
258
5
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 година
ВСИЧКИ СА ПРОДАЖНИЦИ...НО КОГАТО РУСИЯ СПЕЧЕЛИ ВОЙНАТА ЩЕ ОТКРИЯТ ТОПЛАТА ВОДА И ТОВА ЧЕ СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯВА ОТ ИЗТОК А НЕ ОТ ЗАПАД...СЛАВА НА РУСИЯ МАЧКАЙТЕ БАНДЕРОВЦИТЕ
257
2
 
4
 
! Отговори
АноН - От ФАКТИ преди 1 година
Продажник! А те имахме за добър Човек.. Вървете по Дяволите!
256
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. Русия не забранява българския език а неделните училища. Това са две различни неща. Когато паднат санкциите срещу нея тогава може да има двустранна спогодба.
255
0
 
3
 
! Отговори
Евстати преди 1 година
Рублич, митрофана да не скъса целуфана на анална.
254
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Е и!!!!
253
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия забрани българския език и затвори българските училища в окупираното Запорожие!Но за безродните поклонници на Путин това не е проблем.КОСТАДИН КОСТАДИНОВ КАКВО ИЗПИЩЯ ПО ВЪПРОСА?
252
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът ги признава. Кой го брига за Радев. Добре, че не гласувах за него втория път, щото разбрах, че му пробутват Киро Парапета, а Радев вика йес.
251
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДБ и Герб и ПП и ДПС извадиха късмет с Радев. Другите са прецакани в това число и гласоподавателите. Сорос плаща . Пропагандата работи яко.
250
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви руски опорки пробутва Радев той и правителството му са русофоби.
249
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В другата статия за Радев видеото не се отвяря, това първо. Второ видеопрозорчето пречи да се отвори статията. Като не се отваря статията не могат да се четат коментарите. Мисля че се пречи да се четат статиите и да се пишат коментари. Защо така.
248
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не пробутва руски опорки. Не четеш ли заглавието и статията. Абсолютен русофоб.
247
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега не сме имали толкова позорен и алчен за власт президент Трябва незабавно да го свалим той предаде доверието съюзи се с мафията и пробутва руските опорки
246
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОСТАВКА
245
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От президена няма спокойствие само хаос и разруха му в главата той раздели нацията трябва незабавно да си подаде оставка
244
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ви пита БГ дали ще признае или не референдумите?! На карта е поставен проблема НАТО ще се включи или не пряко във войната в Украйна, а БГ отдавна е в миманса.Просто Киро реши да се прави на политик от еврокласа и ИТН набързо свали ПП от власт.
243
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление имаме зелен чорап за президент Скри се като страхливи мишка явно е обсъждал с Митрофанова какво да прави Конфликт не война и мирни преговори :) Това е мираж Радев кой преговаря с терористи
242
7
 
9
 
! Отговори
teo преди 1 година
Крайно време е нашия президент Румен Радев да назове този "конфликт в Украйна" с ВОЙНА В УКРАЙНА , което е истинското МУ име !!!
241
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
видяхте ли сега какво означава българия в нато и ес без референдум сега ще сипатим посмъртно защото не мислим по изборите от 1878 до сега все на грешнатастрана