Референдуми в Украйна за присъединяване към Русия

Лидери от Запада се изказаха против
Обновена: 23 сеп 2022 08:33 | 23 сеп 2022 08:00, Камелия Цветанова
123
Референдуми в Украйна за присъединяване към Русия
Снимка: БГНЕС

Четири района на Украйна, контролирани от Москва и проруските сили, се подготвят да проведат референдуми за присъединяване към Русия.  Допитванията започват днес и продължават до 27 септември.

Този ход се осъжда категорично от Запада като нелегитимен и водещ към незаконно анексиране. Според анализатори, това може рязко да ескалира войната.  Резултатите се смятат за предрешени в полза на анексирането, а Украйна и нейните съюзници вече дадоха да се разбере, че няма да признаят резултатите. Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области представялват около 15% от територията на Украйна.

Решението идва след като Киев започна контраофанзива и си върна значителни територии. Вече седем месеца Русия води война в Украйна война, която уби хиляди, разсели милиони и нанесе щети на световната икономика.
Темата за референдумите отново беше остро осъдена от ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха вчера на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха ДПА и АП, цитирани от БТА.

„Последните развития са опасни и смущаващи. Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане“, каза Гутериш. Той изрази своето „дълбоко безпокойство“ от съобщенията за предстоящите „така наречени референдуми“ в части на Украйна, които сега не са под правителствен контрол. „Всяка анексия на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право“, констатира генералният секретар.

Руски медии съобщиха, че от 23 до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „народни републики“, както и в Херсонската област и „освободените територии“ на Запорожката област ще се състоят референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация. В гласуването щели да участват и евакуирани в Русия жители на тези територии.

На заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като каза, че „няма да спечели тази война“. Тя подчерта, че със зърнената си политика Русия предизвиква глад по света.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване. В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит „боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия“.
Когато приключи словото си, Лавров незабавно излезе от залата. Наблюдатели коментираха, че той е закъснял близо с час и половина за заседанието.

Британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че не е изненадан от  напускането на Лавров и изрази мнение, че руският представител явно не е искал да чуе „колективното осъждане в този съвет“. Клевърли каза, че току-що е изслушал „поредната инсталация от списъка на Русия с изопачавания, нечестност и дезинформация“. Британецът отбеляза, че се увеличават доказателствата за руски жестокости срещу цивилни украинци и за опустошителните последици от нашествието на Русия в Украйна.

„Всеки член на този съвет трябва да прати ясно послание, че тези безумни ядрени заплахи трябва да спрат незабавно“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на масата с форма на подкова, на която се провеждат срещите на ръководния орган на ООН. „Кажете на президента Путин да спре ужаса, който е започнал“, повтори два пъти Блинкън. По думите му тази седмица, когато голяма част от света се събира в ООН, президентът на Русия е добавил „масло в огъня“ и е проявил своето „незачитане и презрение към Хартата на ООН, Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност“.

По повод поведението на Лавров външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза иронично: „Днес забелязах, че руските дипломати бягат почти толкова лошо, колкото руските войници“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама всички си затварят очите за престъпленията на киевския режим а питате ли ги хората какво изкараха там защото реалните неща не се дават по българската телевизия а тече пропаганда то не бяха пазари детски градини театри автобуси малки деца си търсят дядовците на малки си търсят синовете какво дуло бе човек руснаците когато ги спасяваха знаеш ли как се радваха хората получаваха и хуманитарна помощ браво за тези решения естествено империята на злото usa ще говори друго и ще настрои държавите
79
0
 
1
 
! Отговори
холокоста преди 1 година
а знаете ли 4е и нашето съединение е незаконно .
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тупендери, няма такава украинска нация, както и македонска.
77
2
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"Никога няма да забравя, че украинците са трепали българи, забранили са българския език в тяхната държава, затворили са БГ училищата." Разбира се, че няма! То за да забравиш нещо, нали първо трябва да го запомниш!!!
76
1
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 1 година
До Анонимен до 103 тази сутрин по БТВ имаше връзка с българи от селища около река Буг Украйна окупирани от руски войски .Руските власти веднага са забранили изчаването на български език в изцяло български села ,както и на украински език и се учи само руски !Понятна?
75
2
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
В районите на "референдумите "-Донбас, Луганс ,Крим руснаците са 8-10% ,толкова колкото са в Поморие , Варна и пр.Ако Путин окупира тези градове и обяви референдум другари *** това ще ви зарадва , но дали останалите българи мислят така? Осъзнавате ли че това което правите се нарича нацонално предателство и подлежи на наказание?
74
1
 
4
 
! Отговори
redordead преди 1 година
утре Кърджали и Родопите като кажат, че искат да са с Турция, пак ли ще е легитимно желанието им? Въпросът ми е към П00тинофилите.
73
5
 
11
 
! Отговори
kokorcho преди 1 година
Окупираните територии виждам нямат такъв проблем с референдума , както напальончик и сатанистите от Вашингтоп
72
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Грузия, Чечня, Молдова, Осетия, Абхазия, Казахстан все още окупирани от руските ботуш. Что делают бандюги ?!?!
71
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Манолски: Никой маноле ! НАТО не позволи на сърбия да избие хората. Ти питал ли си се някога защо населението на Донбас през 2013-та е над 3 милиона , а в момента грубо 300 хиляди ? Над 2 милиона са изгонени от държавата си. Това са предимно украинци. Е същото щеше да се случи и с Косово ! А от 1991-ва до 2013-та нямаше нито един убит в Донбас. Размислите са за теб , дрогарю :)
70
10
 
24
 
! Отговори
3 преди 1 година
САЩ и Украйна заложиха на куция кон!Русия ще анексира още територии и ще победи окончателно!Русия не може да бъде победена,това е абсурд!Кой и как ще завладее и удържи тази огромна територия!?Това е невъзможно практически!Преговаряйте още докато има държава Украйна!
69
6
 
21
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
Някой може ли да обясни на база на каква харта и международно право, НАТО отлющи Косово от неделимата цялост на Сърбия ?
68
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
референдум / избори - под дулото на автомат ?!? - типича руска класика на бананова диктатура от третия свят . Така беше и при комунизма в България . Добре че се отървахме от руската империя - завинаги !
67
7
 
25
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Против войната съм. Но защо за Косово може, за Арабската пролет може и т.н., но за ЛНД и ДНР да не може? Каква е разликата? Пак казвам, войната е нещо нечовешко и не трябва да се случва, но защо за едни може референдум, за други не?!
66
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще загуби още 20 % от територията си.............много скоро.............след референдумите!!!
65
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Лидери от Запада се изказаха против"_________Ама референдума е местен, не световен, че някой да ги пита за мненията им.
64
22
 
1
 
! Отговори
владо преди 1 година
Референдум за Кърджали. И да станем част от Турция. Ердоган има много танкова и дронове
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То всичко, което се случи на площад Независимост 2014 и в сградата на профсъюзите в Одеса е по конституция и издържано по международното право. Всичко беше законно. Нямаше нужда да се разследва. Порошенко стана първия законно избран президент с гласовете на целия народ. Десен сектор бяха просто протестиращи студенти.
62
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Референдумите са законни само ако резултата отърва на господарите.
61
10
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Товарищи умната да не съобщите довечера че 101 % са гласували ЗААААААААААААА щото никой няма да Ви повярва по-скромно там 99,99% по се ядва.