Руснаци се опитват да избягат от войната. Литва, Латвия и Естония не ги приемат

ЕК поиска обща рамка за решаване на проблема
23 сеп 2022 21:45, Петя Славова
34

Хиляди руснаци продължават да се опитват да избягат от страната след решението на Путин да мобилизира 300 хиляди резервисти. На границите със съседни държави се образуваха километрични опашки, но Литва, Латвия и Естония отказват да приемат руснаци. Европейската комисия призова за обща рамка за решаване на кризата.

Първите автобуси с резервисти, призовани да участват във войната на Путин, отпътуваха за Украйна. У някои това предизвика тъга, а у други - гняв. Като този мъж, който крещи пред център за набиране на войници.

"Втората световна война беше истинска, тази е просто политика", сподели той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

На границите със съседните държави се образуваха километрични опашки.

Още по темата

"Не знаех какво да правя и как ще се развият нещата", допълни друг руснак.

Но не всички съседни държави приемат руски граждани. В сряда външните министри на Латвия, Литва и Естония заявиха, че няма да предоставят убежище на руснаци, отказващи да участват във войната на Путин. Според Прибалтийските страни призовка за мобилизация не е достатъчна причина.

"Неприятно е, че това засяга обикновени хора, които нямат нищо общо със ситуацията. Жалко е, че имаме такава ситуация. Жалко е, че тези санкции са насочени към обикновените хора", коментира жителка на Русия.

От Европейската комисия призоваха страните членки да изградят обща рамка за издаване на визи на руснаци на хуманитарна основа. Държавите от блока обаче ще запазят правото си да не допуснат през границите си пътник, за когото преценят, че може да създаде опасност за сигурността и обществения ред.

"Половин милион руснаци са напуснали страната си от началото на войната. Най-ярките и талантливи хора си тръгват. Но те намериха своето място - било то в Европа или другаде по света", заяви говорителят на ЕСВД Петер Стано.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На чужд гроб не плачете. Гледайте си вашата колиба, че след 2 години ще бъдете малцинство сред ромеите и турците.
28
10
 
1
 
! Отговори
Хайли Лйакли :):) преди 1 година
Като новините са криви - после да няма изненадани защо руснаците печелят и нещата не се случват според западния сценарий!
27
6
 
3
 
! Отговори
КАТЯ преди 1 година
До Дж прав си като го гледам и този Латвиец във фермата какво *** е хлъзгав и подмолен
26
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са американските/европейските помощи за хората от наводнените села??? -В морските ни хотели - Да изхранват бедните украинци :)
25
3
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Тотален провал на мобилизацията.Крепостните не искат да се бият заради интересите на кремълската върхушка.Изтрещялата кратуна на Жужака скоро ще бъде надупчена.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''0pkи'' Половината език вече е цензуриран!
23
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А който бяга от страната си, когато трябва да е на фронта и да я защитава, за да се излежава по хотели на морето какъв е? Нямам предвид жените и децата, а здравите млади мъже украинци с хубавите коли.
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който бяга от мобилизацията в Русия, е военнопленник и трябва да се предаде на Украйна.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бежанци от мобилизация да се предадат на украинците като военнопленници.
20
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам - украинци бягат и не защитават страната си, а ги посрещат като скъпи гости. Руснаци бягат за да не се бият с Украйна и не ги приемат. Двоен стандарт както винаги.
19
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мише,Мише..А знаеш ли че НАТО поддържа 20 хил.самолета срещу 4-5 хил.руски? А знаеш ли че НАТО има на разположение 8000 танка срещу има-няма 1500 останали руски? Не знаеш,не знаеш...Каква война с НАТО,бе мишок?
18
0
 
9
 
! Отговори
До 15 Мишо преди 1 година
Линк ,моля към този " факт " моля.
17
0
 
14
 
! Отговори
До 16 Z преди 1 година
Е, и ?! Всеки народ си заслужава управниците.
16
17
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
А, защо ми слагане минуси? Това е самата подяволите истина или истината не ви интересува?!
15
22
 
5
 
! Отговори
Z преди 1 година
Да се има предвид, че на тези, които все пак успеят да напусната Русия ще им бъдат конфискувани жилищата и цялото имущество в страната, ще им бъдат конфискувани и парите по сметки в руски банки, бизнеса, недвижимистите. Има специален закон за това .
14
40
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Факт е, че Русия в момента воюва с НАТО, а не с Украйна. За съжаление няма как да разгърне пълния си потенциал, защото НАТО както винаги се е скрила страхливо зад гърба на някой друг.Защо не писахте за златната младеж на Украйна, за хилядите дезертирали с подкуп украинци, за скъпите джипове на хора, които наричаха себе си бежанци и им даваха по 40 лв на ден, а те харчеха по 400 лв сметка за обяд.
13
26
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Не се знае кой колко е загубил. Но целта на СВО беше с презумцията, че насреща руската армия ще има украинската. А технически украинската армия беше разбита още преди месеци. В момента на фронта не се вижда украинска военна техника. Дори танковете са с боядисано върху бронята където е било знамето на пращащата държава. Да не говорим за явната намеса на НАТО с жива сила и сателитно разузнаване. СВО срещу НАТО няма как да стане. Трябва мобилизация.
12
30
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Прекалено сте едностранчиви. Заплатите ли ви зависят от това какво ще пишете, та не можете да сте обективни? Покажете как в момента на центъра на Москва има десетки хиляди, които подкрепят референдумите. Кажете за това как като Украйна влезе във войната, милиони драснаха на минутата. Гледам по улиците редовно млади украинци, които са се чупили от родината. А като толкова бягат как за 1 ден имаше над 10 хиляди доброволци, без повиквателни?
11
9
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен 4 И да кекаш и да мекаш, все ще си останеш пробита лейка независимо че се оптваш да забъркваш името на Преподобна Стойна !
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През ранната пролет на тази година след указа на президента Зеленски, задължаващ всички мъже в Украйна на възраст от 18 до 60г.да не напускат страната, десетки и стотици хиляди украински мъже на тази възраст се озоваха в европейски държави, вкл.в България. Защо не са останали да бранят родината си, престъпвайки указа на президента си, това си е тяхна работа. Но за Европа всички те са бежанци, най-вече в очите на обичните ни медии, които и дума не обелиха за факта, че тези "мъже"са зарязали родината си в критичен за нея момент...