След обявяване на мобилизацията: Проблемите срещу Путин се трупат

Руският лидер се намесва пряко във войната
23 сеп 2022 15:51, Нели Христова
164
След обявяване на мобилизацията: Проблемите срещу Путин се трупат
Снимка: БГНЕС

Информацията, идваща от Русия, предполага, че войската и лидерът на страната са в отчаяна нужда:

- Протестиращите, арестувани на антивоенните митинги, са били набирани директно в армията, според мониторингова група. Тези, които откажат, могат да бъдат наказани с 15 години затвор.
- На осъдените е предложена свобода в замяна на изпращане на фронтовата линия.
- Резервисти и граждани са призовани да служат в "частичната мобилизация" от 300 000 души, невиждана от Втората световна война.

Докато световните лидери се събраха в централата на Обединените нации в Ню Йорк и осъдиха мобилизацията, руският президент Владимир Путин се върна у дома, борейки се да напълни отново изтощената си военна машина.

Неговият външен министър Сергей Лавров отсъстваше, тъй като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изнесе ярък монолог пред Съвета за сигурност на ООН, документирайки това, което той нарече военните престъпления на Русия от февруари насам. "Ако Русия спре да се бие, войната свършва. Ако Украйна спре да се бие, Украйна свършва", каза Блинкен, умолявайки САЩ да продължат нарастващата си подкрепа за Украйна.

Руската армия е разделена, тъй като Путин се намесва пряко

Кейти Бо Лилис от CNN съобщи в четвъртък, че Путин дава указания директно на генералите на фронта, което предполага ниво на микроуправление, рядко срещано в съвременната война и доказателство за дисфункцията на руската армия, която войната в Украйна разкри.

"Има значителни разногласия относно стратегията с военните лидери, които се борят да постигнат съгласие къде да съсредоточат усилията си за укрепване на отбранителните линии, казаха множество източници, запознати с американското разузнаване", според Лилис.

Кои руснаци ще засегне тази мобилизация?

Цената за Русия е добре документирана, но тези нови сведения за вербуване на нейните граждани и затворници предполагат нова глава на милитаризация. В реч Путин рекламира "частичната мобилизация" като фокусирана върху резервисти с предишен военен опит. Но ситният шрифт на неговия писмен указ повдигна въпроси дали всеки годен човек може да бъде принуден да носи униформа.

Международният екип на CNN отбеляза: "Окончателното значение на очевидното несъответствие все още не е ясно. И остава да видим дали Кремъл има апетита за по-широка мобилизация сред общото цивилно население."

Има доказателства, че някои руснаци нямат намерение да чакат, за да разберат докъде ще стигне мобилизацията.

CNN Travel съобщи за скок на интереса към полети от Русия. Снимки на дълги опашки от трафик по сухопътните граници на Русия предполагат, че хората бягат от страната в Казахстан, Грузия и Монголия.

Въвличане на повече руснаци във войната

"Путин де факто обяви война на вътрешния фронт – не само на опозицията и гражданското общество, но и на мъжкото население на Русия", пише Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир и автор на няколко книги за политическата и социална история на Русия, в есе за CNN Opinion.

"Очевидно е, че Путин не е готов да спре започнатото. Той предполага, че Русия ще успее на бойното поле. Или най-малкото ще се закрепи по-силно в окупираните територии, обявявайки ги за руски, като в този случай всякакви бойни действия в тях биха се оценили като нападение срещу Русия. И тогава той ще има възможност да преведе "специалната операция" в официален статут на война и да създаде възможност за обща мобилизация. Сега Путин обяви само ограничена, "частична" мобилизация", пише още Колесников. "Всичко това може да е грешка. Колкото по-дълго Путин отлага прекратяването на войната – дори като се има предвид вече публично изразената предпазливост на основните му "приятели" китайският президент Си Дзинпин и индийският премиер Нарендра Моди – толкова по-трудно ще му бъде да сключи мир по-късно при условия, които биха могли да бъде представен като победа."

Русия не може да поддържа нови войски

Просто принуждаването на хора да отиват в армията няма да реши проблемите на Путин, според остър анализ на Брад Лендън от CNN. Изтощената руска армия няма капацитет за обучение или доставки за толкова много хора.

"Ако в крайна сметка се сблъскат с украински оръжия на фронтовата линия", пише Лендън за повиквателните, "те вероятно ще станат най-новите жертви в инвазията на Путин, започнала преди повече от седем месеца, а това ще доведе до провала на руската армия в почти всеки аспект на съвременната война."

Лендън цитира уебсайта за разузнаване с отворен код Oryx, който използва само загуби, потвърдени от фотографски или видео доказателства, за да документира загубата на Русия на повече от 6300 превозни средства, включително 1168 танка, от началото на боевете.

Дисидентите виждат напредък

Надя Толоконникова е руски дисидент и основател на групата активисти и артисти, известна като Pussy Riot. Тя прекара две години в руски затвор и каза пред CNN в четвъртък, че за руснаците ще става все по-трудно да се противопоставят на Путин.

"Доста добре знам цената на протеста в Русия на Путин. И тази цена расте с всеки изминал ден, докато Путин се чувства все по-неудобно на позицията си на геополитическата арена."

Но тя твърди, че движението срещу него се разраства.

"Хората, които се противопоставят на Путин - те имат реална власт и това е причината за репресиите на Путин срещу нас", каза тя. "Ние изграждаме една алтернативна Русия с ценности, които са различни от ценностите на Путин. Искаме да бъдем част от западната цивилизация."

Криза на демокрациите

Докато новините от Русия изглеждат много лоши за Путин, а новините от Украйна предполагат, че украинската армия продължава да надминава всички очаквания, все още е трудно да се проумее промяна на ръководството там.

Путин е утвърден, докато правителството не се насочи срещу него. Същото не е вярно в демокрациите, където лидерите идват и си отиват. Така че също така си струва да наблюдаваме друга геополитическа история от срещата на ООН в Ню Йорк, която в крайна сметка може да бъде една от нестабилните страни на западните демокрации.

В ексклузивно интервю за САЩ с Джейк Тапър от CNN френският президент Еманюел Макрон предупреди за тази криза.

"Мисля, че имаме голяма криза на демокрациите, на това, което бих нарекъл либерални демокрации. Нека изясним това. Защо? Първо, защото това, че сте отворени общества и сте отворени и много кооперативни демокрации, оказва натиск върху вашите хора, да ги дестабилизира", каза Макрон.

Пол Лебланк от CNN посочи, че "коментарите на Макрон повтарят широките усилия на президента Джо Байдън да представи глобалната конкуренция на 21-ви век като такава, дефинирана от демокрации срещу автокрации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
КРАЛИМАРКО преди 1 година
А БЕ ЕЕЙЙЙ ЛИЛИ ИВАНОВА НОСИ ХИОРОНОВА ПРЕВРЪЗКА И ТИКВИЧКАТА И Е В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ ТОВА Е СВЕТОВЕН РЕКОРД А ВИЕ МИ ГОВОРИТЕ ЗА МОБИЛИЗАЦИЯ
127
0
 
8
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До крумски- Абе ски, Крум е много високо име за теб! Украйна, Полша, Чехия,Словакия,Словения,Хърватия не са ли славянски държави? Или за теб само Русия е ? Еми Нито само Русия е, нито азбуката е Кирилица ,нито е славянска( използват я даже Монголия)-а е българска,нито ние сме славяни! Поне по името Крум би бил съгласен,Ски?И като ти е мило за твоята Русия ,бЕгай да се мобилизираш - и медал посмърно барабар с руско гражданство ще получиш!
126
30
 
1
 
! Отговори
крумски преди 1 година
Тъпите кравари не осъзнават че от пед...ската им държава ще останат само наркоманите.Направиха си харакири като се заядоха със славянските православни народи.Ще настане нов световен ред на ценности и свобода,а за гадните им имперски англосаксонски пориви край!
125
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Зли времена вещае Небето за Русия, люде" - предрича Стойна още през 30-те години на XX век. - Няма да мине и век - помнете ми думата - и она, дето днес е ръгнала да прегази свето и като порой мътен да го залее, ке биде прегазена, ке бъде бита, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша...
124
2
 
24
 
! Отговори
Поли преди 1 година
Най-големия русофоб с Света е Путин!
123
10
 
1
 
! Отговори
До Българина преди 1 година
Ти имаш предвид САЩ ли?
122
2
 
20
 
! Отговори
Ех Путин, Путин преди 1 година
Скоро ще те ОПУТКАТ
121
4
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 година
"Зли времена вещае Небето за Русия, люде" - предрича Стойна още през 30-те години на XX век. - Няма да мине и век - помнете ми думата - и она, дето днес е ръгнала да прегази свето и като порой мътен да го залее, ке биде прегазена, ке бъде бита, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша...
120
6
 
21
 
! Отговори
Преподобна Стойна преди 1 година
Рycия ĸе тpъгне да гази cвета, но нaкpая ĸе бъде пpегазена. Предсказанието пpави попyляpната бългаpcка пpоpочица Преподобна Стойна пpез 30-те години нo миналия век, малко пpеди смъртта си...
119
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще дава по 50 000 евро на руските войници напуснали фронта
118
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин в окопите.
117
3
 
15
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
Тя баба Стойна го е казала...к.в.о я чаща раша. Тъй че спокойно дишай!!!
116
3
 
13
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
Да го затрупат дано...до последния му дъх!!!
115
5
 
19
 
! Отговори
Кримски преди 1 година
До: номер 127 (крумски) Каква авиация те гони бе пич?! Украинската армия досега свали 255 руски самолета и 220 хеликоптера! С тях брой и пилотите, макар да не се уточнява колко от тях са катапултирали. Но дори и да са катапултирали и живи, веорятно са в украински плен, тъй че, отново, на какво разчита Путин според тебе?Също като Хитлер в края на войната, ще започне да си измисля несъществуващи (унищожени) дивизии, както ти си измисляш авиация и артилерия...
114
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От началото на 21 век Русия има трима Нобелови лауреати в научните области. По един има във Великобритания, Германия и Франция. Последният от тях напусна страната през 2010 г. Русия деградира и в науките, в коит имаше ниво в миналото.
113
32
 
6
 
! Отговори
крумски преди 1 година
За радост на хамериканците,когато на Путин му омръзне да си играе на военна операцийка и пусне авиацията с артилерията,ще стане от украина една голяма дупка. Лошото е че после почти сигурно се натиска червения бутон,за края на всичко!
112
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнясажиите са се накендзали, забранили са достъп до говняррското си сайтче от целия свят, само от България можеш да го отвориш. Май са ги бомбили пак тея шурушоидни продадени фъшшкии, анаттема на целия гнясажжийски сайт гняссс..ббг
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, ***!!! Защо триеш коментари без обяснение и предупреждение? Знаеш ли, че мога да осъдят,жалкото ви подобие на електронен(сайт) "вестник"за дискриминация и да си "изкарам"едно хубаво обезщетение от памфила ви(подобието нае-вестник) Няма никъде предупреждение, че коментарите не"съответстващи"на политиката на"вестничето"ви ще бъдат изтрити . всеки има право да изказв а свободно мнението си навсякъде.
110
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да изравним баланса между силите, трябва да се мобилизираме русофобите и русофилите на страната на Украйна!
109
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ний нивото на съветската техника и технология я знаем. И преди и сега. Явно Путин е слушал само блюдолизците си. Сега ще се плаща и за технологичната изостаналост и за промитите мозъци и заради липсата на инвестиции в грамотните хора. Цивилизацията не прощава на никога. Просто борбата е да се мине по безболезнено. А дали Путин ще свърши като Андропов / с държавно погребение/ или ще умирише някоя московска канавка - няма особенно значение. Поняли ?