Войната в Украйна ескалира, а това може да засегне доставките на газ и петрол

Служебното правителство опитва да се справи с кризите
23 сеп 2022 22:51, Петя Славова
42

Ескалацията на войната може да засегне не само доставките на газ, но и на петрол, работата на електроцентралите и доставките по море. Това заяви държавният глава Румен Радев след консултациите във връзка с международното напрежение.

Президентът беше категоричен, че България няма да признае референдума в части от Украйна за присъединяване към Русия. Ескалацията на конфликта в Украйна създава заплаха за сигурността, убеден е държавния глава.

България няма да признае референдума за присъединяване към Русия на контролираните от руски сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област, заяви президента Румен Радев след края на консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците от ескалацията на войната в Украйна.

"Разумът отстъпва на оръжията. Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не трябва да бъде пренебрегвана. Като част от ЕС България подкрепя санкциите срещу Русия, но Европа е длъжна да търси активно механизми за минимизиране на последиците, защото "сама застрашава своя индустриален капацитет", а цената ще се плати от гражданите", подчерта държавният глава.

Още по темата

Служебното правителство полага всички усилия да смекчи ефектите от тези кризи в своите времеви и нормативни рамки. Служебният премиер Гълъб Донев пък увери, че се работи по всички сценарии при евентуална ескалация.

"Това, което правителството прави, е абсолютно всички системи, които биха били засегнати да бъдат подготвени ьа да осигурим всичко необходимо за българския бизнес и българските граждани и за доставките на газ и на суров петрол ще бъдат осигурени, българските граждани ще бъдат обезпечени", каза служебният премиер.

Именно заради опасността от ескалация страната ни ще укрепи допълнително националната си отбрана.

"Българската армия е в ежедневния си ритъм. Казах само, че е засилено наблюдението и разузнаването на източния фланг. Не е необходимо да се прави каквато и да е проверка, ние си изпълняваме нормалната ежедневна дейност. Да, мобилизацията носи риск със себе си за националната сигурност, но заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма", убеден е служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

А в изявлението си президентът Румен Радев отправи и призив към бъдещите управляващи - да намерят опорни точки за стабилна коалиция, така че да има редовно правителство, което да се бори с кризите.

Радев заключи, че е "критично важно" България да има парламент и редовно правителство и да се постигне такава избирателна активност, че да даде легитимност на следващото Народно събрание да взема тежки стратегически решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
чичо преди 1 година
НАРОДЕЕЕ...пак те питам-докога ще търпим престъпника Радев?Този престъпник пред целия свят,защото е президент и светът чува какво е казал,ни направи нация от мутри и мафиоти.Сега,ти да видиш,искал стабилна коалиция.Каква стабилност с мутри и мафиоти бе престъпник?!Знам,че малко хора ще ме разберат,но дори Алеко с неговото,че всички са маскари е нанесъл по-малко вреди на народа от Радевото,че сме народ от мутри и мафиоти.Моля се да разберете какво казвам,моля се да изхвърлите Радев от живота си,м
29
2
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Внимавай какви ги дрънкаш че да не ти дойде на гости Киро Гундяев тогава ще видиш дявол по пладне и Йотовица да му се търкаля в краката няма да помогне. Нали Крим бе руски бе другарю сега кво стана заради изборите ли заради нещо друго ли ги хортуваш тези работи.
28
4
 
8
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Просто след 27 септември след края на референдумите ще обяви териториите,в които тези дни има референдуми за част от Руската федерация и който ги обстрелва ще го счита тя за агресор с всички възможни отговори.Това е реалността,а мобилизацията е да подготви населението психологически,защото след обявяването им за част от Русия неминуемо ще последва обстрел по навик от украинска страна,а на Русия и трябва точно това,за да направи що си е наумила с подкрепа вътре за Путин.
27
5
 
8
 
! Отговори
Стефан Генов преди 1 година
То ескалира но войната е само предлог,а ескалира заради алчните ни и управляващи"политици"тук важи поговорката *Да бе мирно стояло ,не би чудо видяло!*А най важното за нашата сигурност е вън от България нотовците и Сащ!Заедно с тия дет ги настаниха тук без съгласието на нас -Народа!
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гумене, тя войната в Украйна отдавна афектира доставките на газ и петрол, ти в пещера ли си живял ве, фатмакко?
25
0
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Каква отбрана да укрепваме срещу кой ще се бием радев
24
2
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Не вярвам вече на нито една дума на радев и много сьжелявам , че се подведох и гласувах за него
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е да подкрепим Русия.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но пьк признава косово е това е слугинаж
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо отказахте американските танкери ?
20
8
 
2
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Иран падна на нос:)))
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
The Great Reset голямото зануюяване или рестарт първо ковид слеф това война следва икон.криза и започва операция глад наред с климатичната криза ще приемете новия световен ред в който няма да притежавате нищо но пък ще сте щастливи!
18
6
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименуау...*** не схващате и "вярвате"платено на путин,Черно море ще бъде изпълнено със флота на НАТО,летищата на ЕС със бомбандировачи на НАТО,Ядрените арсенали на Свободният Свят ще са в Бойна готовност...путин го пожела...хитлер допусна същата грешка...повярва си...повярва на лъжещите го!!!...да е война!!!
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Радев Що не вземе малко повече да мисли преди да се изказва. И ако може да бъде малко по умерен по-сдържан. Политик е все пак.
16
4
 
12
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 1 година
Не беше ли този човек,пардон това не е човек този морлок който се изцепи ЧЕ КРИМ БИЛ РУСКИ!!!! явно е шизофреник морлока!!!
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като част от ЕС България подкрепя санкциите срещу Русия, но Европа е длъжна да търси активно механизми за минимизиране на последиците, защото "сама застрашава своя индустриален капацитет", а цената ще се плати от гражданите", подчерта държавният глава. - добре и точно казано!
14
5
 
12
 
! Отговори
Мара Белчева преди 1 година
какъв газ и петрол бе, зелени чорапи? Аре марш на фронта за пушечно месо!
13
1
 
6
 
! Отговори
Добричко лъвче преди 1 година
А междудругото овцете не притежават ВЕЛИК разум, а нищо Велико няма в тях, но в лъвовете има нещо велико!Лъвът е орисан по природа да бъде цар, а лъвицата е орисана да бъде негова царица !
12
5
 
2
 
! Отговори
Добричко лъвче преди 1 година
Някои хора смятат, че аз съм нечия *** !Нека да се запознаят с мен, нема да си уредят среща с мен, за да разберат, че всъщност аз съм САМОУК ЧОВЕК!
11
2
 
5
 
! Отговори
Добричко лъвче преди 1 година
Жалко че изобщо пророци са казали, че ще има рай на земята!Това е най доброто, което някои пророци са казали!А хора, които искат да нямам приятелка хубав живот и т.н., значи нещо им има, не знам какво им има, но нещо им има!Тези хора не са нормални! Освен това са дяволи !