Зеленски: Мобилизацията - признание, че руската армия се разпада

55 хиляди руски войници са загинали в тази война за половин година
278
Зеленски: Мобилизацията - признание, че руската армия се разпада
Снимка: БГНЕС

Мобилизацията в Русия е признание, че нейната кадрова армия, която „десетилетия е била подготвяна за заграбване на чуждото, не издържа и се разпадна“, заявява Володимир Зеленски в своето обръщение тази нощ, цитирано от Укринформ.

В него украинският президент, както често прави, изразява благодарност към всички украинци и украинки, които защищават независимостта на страната си. По думите му Украйна е успяла да промени хода на войната, така че „всеки окупатор, даже и най-неадекватният, да може да усети, че ние можем да победим и се движим към победата“.  Той подчертава, че каквито и да бъдат решенията на руското ръководство, те не променят нищо за Украйна – освобождаване на страната, защита на народа и мобилизация на световната общност за изпълняването на тези задачи.

Още по темата

Зеленски благодари и на европейските съюзници на Украйна „от Исландия до Румъния“, както и на САЩ, Канада, Великобритания, Турция и много други.

В края на обръщението си на украински език президентът преминава на руски език, „за да обясни какво става“. Започва с протестите в Русия против мобилизацията и пита „защо например дагестанци или които и да било други трябва да загиват“ в Харковската област или край Донецк. И отговаря, че това е решил „един човек в Русия от името на всички граждани на Русия".

„Вие вече сте съучастници в тези престъпления, убийства и изтезания на украинци. Защото вие мълчахте. Защото вие мълчите“, обръща се той към руснаците. И им казва, че сега за тях е време за избор - за мъжете дали да загинат, или да живеят, дали да бъдат осакатени, или да запазят здравето си и за жените дали да загубят завинаги своите съпрузи, синове и внуци, или да се опитат да ги защитят от гибел.

По думите на украинския президент досега 55 хиляди руски войници са загинали в тази война за половин година, а десетки хиляди са ранени. Той отново се обръща към гражданите на Русия: „Искате ли още? Не? Тогава протестирайте. Борете се. Бягайте. Или се предавайте в украински плен“.

Володимир Зеленски завършва тазнощното си обръщение с обичайния си възглас: „Слава на Украйна!“. /БТА/
 


278
Още от Русия
Задълбочаваща се криза: Европа харчи, за да помогне на бизнеса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
2
 
6
 
! Отговори
оле ле преди 1 седмица
Не само рушката армия и рушия се разпада.Такава тя няма място в Европа,а мястото на пууутин е в затвора с доживотна присъда без право на замяна + всички рушнаци, извършили военни престъпления в украйна,всеки според "заслугите " си.
217
5
 
3
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 седмица
ТОЯ СИ Е СЛОЖИЛ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА И МАИ ВЕЧЕ Е ПОБЕДИЛ РУСИЯ.Е ТАЯ ПРОПАГАНДА НИЩО НЕ СЕ ПОСТИГА ОСВЕН СИМПАТИИ КЪМ БРАТСКА РУСИЯ.
216
5
 
4
 
! Отговори
харков преди 1 седмица
не знам колко руснаци за загинали но за съжаление голямата касапница сега запо4ва с тези контраатаки без авиация да кажа зеленски колко украинци загинаха !!!
215
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хм...интересен "мисловен"процес в тоя! :) Той до сега направи 4 повика на ПЪЛНА мобилизация,въпреки че редовната му армия беше 4 пъти по-голяма от атакуващата,раздаде на улицата над 12000 единици автоматично оръжие,на 2-рата седмица отвори вратите на затворите и пусна цялата иzmет на свобода...та,коя армия се разпада,казваш?!
214
7
 
8
 
! Отговори
стар чвор преди 1 седмица
победа Z
213
6
 
10
 
! Отговори
ЗЕЛЕТО преди 1 седмица
КОГА НАЙ-ПОСЛЕ ЩЕ СИ ИЗПЕРЕ ЗЕЛЕНАТА ФЛАНЕЛКА ?!
212
7
 
13
 
! Отговори
Телевизионен критик преди 1 седмица
Като един не лош актьор, бай Зелю всяка вечер дръпва по една линия, запаметява текста (написан му от ам. посолство в Киев), приглажда внимателно с ръка мръсната зелена фланелка и почва рецитацията. Телевизионното студио в бункера се изпълва с гнусна воня, но тя не се усеща от зрителите. И така ще продължи, докато не го опандизят за геноцид срещу рускоезичното украинско население.
211
6
 
10
 
! Отговори
Руснак преди 1 седмица
Зелен до 27 септември ще ти стане ясно кон боб яде ли и Пеевски във джамия пърди ли!!
210
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Зли времена вещае Небето за Русия, люде" - предрича Стойна още през 30-те години на XX век. - Няма да мине и век - помнете ми думата - и она, дето днес е ръгнала да прегази свето и като порой мътен да го залее, ке биде прегазена, ке бъде бита, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша...
209
14
 
6
 
! Отговори
Ех Путин, Путин преди 1 седмица
Съвсем скоро ще те ОПУТКАТ
208
8
 
15
 
! Отговори
УКРО ФАШИСТИ преди 1 седмица
КОЛКО СТОТИН-ХИЛЯДИ ПОЛЯЦИ УБИХТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВОЛИНСКОТО КЛАНЕ ?
207
9
 
8
 
! Отговори
НАЦИСТ ЗЕЛЕ преди 1 седмица
ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ НА БЪЛГАРИТЕ ТАМ, НАСИЛА СА НАЛОЖЕНИ УКРАИНСКИ ИМЕНА
206
9
 
13
 
! Отговори
др. НАЦИСТ ЗЕЛЕ преди 1 седмица
ЗАЩО СИ ЗАБРАНИЛ НА БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА, ДА ИЗУЧАВАТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ?
205
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шеста тотална мобилизация и Укри не се разпада - първа частични и Русия се разпада. Мда, Зеленяшка прекалено много дъни бело, мозъка му не работи както трябва...
204
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна се разпада...............това е ясно!
203
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна се разлада...............това е ясно!!!
202
9
 
7
 
! Отговори
Митко преди 1 седмица
А бе разпада се руската армия, ама скоро ти голшагобараш...
201
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кукла на конци... дадена и е ролята на ретранслатор...на буфосинхронист... отваря си устата а оттам чужди думи...
200
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато народа си избере чужденец за управник ето го резултата. Ние като сме приели Фердинанд немеца ни е набутал в две национални катастрофи и през цялото му управление сме били колония на Германия и Австрия. На думи обявената независимост също е под австро-немска диктовка.
199
6
 
17
 
! Отговори
измамил избирателите преди 1 седмица
ДОШЪЛ НА ВЛАСТ С ОБЕЩАНИЯ ЗА МИР, А СЕГА КРЕПИ ВОЙНАТА ДО ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ...С МНОГО ГОЛЯМ ПРОТИВНИК СЕ Е ЗАХВАНАЛ ИЗГЛЕДИТЕ НЕ СА НИКАК ДОБРИ. ДОСЕГА ГО БИХА САМО С КУТРЕТО НА ЛЕВИЯ КРАК, СЕГА ГО ПОЧВАТ И С КУТРЕТО НА ДЯСНАТА РЪКА...