Хаос в Русия: Пращат призовки на акушерки, връчват и през нощта

Мобилизацията с много грешки, недоволството расте
24 сеп 2022 21:00, Александър Попов
547
Хаос в Русия: Пращат призовки на акушерки, връчват и през нощта
Снимка: БГНЕС/EPA

Засилва се недоволството в Русия от хаотичната частична военна мобилизация, която има за цел да осигури 300 хиляди резервисти за "специалната военна операция" в Украйна, отбелязва Ройтерс в свой материал по темата.

Главният редактор на руската държавна телевизия Ар Ти Маргарита Симонян, която е твърд поддръжник на Кремъл, изрази днес гняв, че въоръжените сили изпращат повиквателни до грешни хора.

"Съобщено беше, че може да бъдат набирани редници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, сякаш нарочно или от злоба. Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев", написа Симонян в "Телеграм".

Критиките от страна на официални поддръжници на Кремъл са нещо почти безпрецедентно в Русия от началото на инвазията в Украйна преди седем месеца,

В друг рядък публичен признак за проблеми, руското министерство на отбраната съобщи днес, че заместник-министър Дмитрий Булгаков, който е отговарял за логистиката, е сменен, за да заеме друг пост. Комюникето не съдържаше подробности.

Още по темата
Обявената в сряда първа мобилизация в Русия от Втората световна война, за да бъде подкрепена буксуващата "специална военна операция" в Украйна, накара много мъже в наборна възраст да заминат бързо за чужбина и предизвика безпокойство сред населението като цяло. Над 1000 души бяха задържани при протести.

Формално в Русия има милиони мъже, служили в казармата, и резервисти. Публикуваният в сряда указ за частична мобилизация не съдържа критерии на кои от тях може да бъде изпратена повиквателна. Представители на властите казаха, че са необходими 300 хиляди войници, като ще бъде даван приоритет на хора, които имат военен опит и специфични умения. Кремъл отрече твърденията на две базирани в чужбина руски медии - "Новая Газета Европа" и "Медуза" - че реалната цел е да бъдат осигурени над 1 милион човека.

От много места в Русия обаче идват съобщения, че са били изпратени повиквателни на мъже без военен опит или преминали наборна възраст.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев обяви публично, че е писал до министъра на отбраната Сергей Шойгу с молба "спешно да реши" проблемите във връзка с мобилизацията. Той съобщи за няколко случая с изпратени повиквателни до медицински сестри и акушерки, които не са били на военна служба, както и с връчени призовки в 2 ч. сутринта, "сякаш си мислят, че всички ние се опитваме да се скатаем". Фадеев изрази недоволство и от начина, по който се правят изключения.

Вчера руското министерство на отбраната обяви, че няма да бъдат мобилизирани специалисти в областта на новите технологии, банкери и журналисти в държавните медии. Това предизвика особено силно недоволство сред  етническите малцинства в отдалечени, икономически бедни региони в Сибир, които отдавна осигуряват диспропорционално голям дял от професионалните войници в редиците на руската армия, отбелязва Ройтерс.

От сряда се извиват дълги опашки от автомобили по границите на Русия с Монголия, Казахстан, Финландия и Грузия. Мнозина са уплашени, че руските власти власти може да им забранят да напускат страната. Кремъл на свой ред определи съобщенията за масово заминаване като преувеличени.

Бившият президент на Монголия Цахиагийн Елбегдорж, понастоящем председател на Световната монголска федерация, обеща топло посрещане на онези руснаци, които бягат от военна служба, и директно се обърна към руския президент Владимир Путин с призив да сложи край на войната. Монголските народи в Русия "са използвани чисто и просто като пушечно месо", каза във видеопослание Елбегдорж, сложил лента в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме.

"Днес вие бягате от бруталност, жестокост и вероятно от смъртта. Утре ще започнете да бягате от вашата страна заради диктатурата", обърна се той към бурятите, тувинците и калмиките - монголски етноси в Русия.

Частичната военна мобилизация и организираните набързо т. нар. референдуми за присъединяване към Руската федерация на окупираните украински територии дойдоха на фона на бързо напредващата украинска контраофанзива, при която бяха отвоювани райони в североизточната Харковска област.

Антивоенната група "Весна" призова в социалните мрежи за нови протести тази вечер, след като над 1300 демонстранти бяха задържани в 38 руски града в сряда по данни на независимата мониторингова група "ОВД-Инфо"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


547
Още по темата: мобилизацияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
3
 
10
 
! Отговори
КОЙ ЩЕ СЕ БИЕ...?? преди 1 година
ЗА МИЛИАРДЕРА ПУТИН...??
306
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наред е Якутия и Дагестан да си направят референдум за отделяне от РФ :)
305
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега много ме интересуваше за Русия и какво се случвало там,следващия път за Австралия ми пишете,да знам какво е състоянието на кенгурите
304
6
 
12
 
! Отговори
МОСКВА преди 1 година
ЦЯЛА РУСИЯ СЕ МОЛИ УКРАЙНА ДА ПОБЕДИ! И ОТ ПУТИН ДА СЕ ОСВОБОДИ!
303
5
 
12
 
! Отговори
Дядя Путин преди 1 година
До 323 "истината и справедливоста били на страната на Русия". Каква истина и справидливост от Русия,бе, хитър. Абе, вие сте умствено изостанали, вас, всички дето сте за Русия и *** трябва да ви освидетелсват в психиатрията,и да не ви се дава да гласувате, и никакво право на мнение за нищо, и никакъв достъп до медиите. То бива простотия, ама чак толкова не бива. Вас трябва да ви разследват като провокатори и приканващи към международен тероризъм.Вие сте за постоянен полицейски контрол.
302
15
 
5
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Щедро заплатената западняшка пропагандна машина работи на максимални обороти...Ползват изобретенията на Гьобелс, без да плащат??? Къде го има това?
301
10
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Владимир. Според мен, хората са прави да не искат да воюват - воюва се лошо, без идея, без сърце..Руснаците просто ги пъхат в ръцете на криминалните укри..Онези направо издевателстват над тях, подиграват им се, хулят ги..Руснаците превърнаха войната в лични отмъщения, а не в сериозни военни действия с някаква цел и път за постигането й..Така може да убиеш човека без да промениш нищо. Страха не е решение!..Укрите имат цел ЕС и смятат че само това е пътят.Руснаците наливат нова умраза към себе
300
18
 
8
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Замислих се какво ще стане ако Русия просто така изведнъж прекрати войната...Това означава укрите да се чувстват победители със своите методи на действие : дезинформация, лъжи, манипулация, умраза..Днес те са насочени срещу Русия, но утре...може да стигнат и до нас..Според мен, Путин е прав, че профашисткото поведение на укрите трябва да се промени! Въпросът е КАК?Нямаше как другояче докато те избиваха руснаците си с редовната си армия и целия свят ги подкрепяше- наглостта им няма граници!...
299
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това означава че за едни може а на лруги неможе .когато укропите мобилизираха вие си мълчахте като русия момилизира крещите с цяло гърло и още пропагандирате ставате за смях
298
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смях, какво пречи акушерката преди това да е отслужила като зенитчик. Защо да не получи повиквателна.
297
16
 
6
 
! Отговори
Владимир преди 1 година
Абе тука всички постове от ЦИПСО ли се цвъкат? Вижте в Телеграма какви опашки са направили пред военкоматите да се записват доброволци. Отиват с песни и като на сватба хиляди и хиляди, руснаци малоруси буряти чеченци тувинци монголи якути приморци калмици хакаси и всякаквите там руски народности, отиват и доброволци депутати от Думата, ще се съберат стотици хиляди и ще изметат американските и европейски наемници, както и западенските укри и израелските инструктори на ВСУ. Ахмад сила!9171
296
15
 
3
 
! Отговори
Буба преди 1 година
Точно обратното е! Евроатлантиците ще са тези, които ще ни вкарат във войната, ако в конфликта се намеси и НАТО! Ама с капаци на очите не можеш да видиш нищо май!
295
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ба, Русия мобилизира малко над 1% и мисирките избухват. Укропите ги мобилизираха масово на първия ден, *** тогаз никой не рива за горките хорица.
294
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна трябваше да избира между ЕС и Руското блато.Украинският народ избра Европа,но блатото се оказа много отмъстително.
293
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадинов / КОПЕЙКИН / и чукът Стефан Янев ,незабавно ,да се изправят пред българския съд ,за държавна измяна !!!!!!!
292
5
 
16
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 1 година
РУСКО ПОЗОРИЩЕ
291
4
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Протестите не са срещу войната, а срещу мобилизацията. След още няколко частични такива, русулята може и да се сети къде е проблемът.
290
7
 
10
 
! Отговори
33 преди 1 година
Дано не се налага това да се прави у нас, че тогава всички мъже софиянци ще се окажат с болни яйчници.
289
5
 
8
 
! Отговори
ВАНГА преди 1 година
ВИСОКИЯ ВЛАДИМИР КЕ СПРЕ АНТИХРИСТА ОТ ИЗТОК И ЩЕ ВЪЗРОДИ РУС. КИЕВСКА РУС.
288
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 505 "При нас в България ако има мобилизация ще бъде заради..." Право в десетката!