Опозиционерите на Путин: Как руснаците в Русия могат да го спрат?

Невъзможно е, казват те, очакват Украйна да направи това, което те не могат
24 сеп 2022 12:08, Нели Христова
105
Опозиционерите на Путин: Как руснаците в Русия могат да го спрат?
Снимка: БГНЕС

В центъра на литовската столица Вилнюс върху висока сграда над украинско знаме е залепен голям транспарант, който гласи: "Путин, Хага те чака". В градските автобуси електронните дисплеи показват не само дестинацията на превозното средство, но и обявяват  "любов" към Украйна с малки сърца.

Тази седмица Литва, Латвия, Естония и Полша забраниха на всички руски туристи да влизат на територията им с аргумента, че те не трябва да се радват на демокрацията и свободата в Европа, докато тяхното правителство атакува същите тези ценности в Украйна.

Този ход предизвика безпокойство сред руските опозиционни активисти, които вече са в чужбина.

"Странно е да се забранява на хора да пътуват, заради това, че са руснаци, независимо дали подкрепят или не режима на Путин", твърди Анастасия Шевченко, активистка, която прекара две години под домашен арест заради протест срещу руския президент. Когато Русия нахлу в съседна Украйна, тя излежаваше условна присъда и едно грешно действие, дори антивоенен коментар, можеше да я вкара зад решетките.

Но Анастасия не можеше да понесе да бъде накарана да мълчи, а след като синът й е принуден да напише писмо, в което пожелава победа на Русия, тя и семейството й избягаха посред нощ в Литва.

"Това, което се случва в Русия сега, е пълен страх“, казва Анастасия във Вилнюс пред BBC. "Толкова много хора са уплашени, защото знаем, че могат да направят всичко. Не е само затвор или глоби: можете да бъдете убит или отровен. Русия е като огромен затвор. Цялата страна.“

Още по темата

Откакто Анастасия разговаря с BBC, Владимир Путин обяви частична мобилизация на руски резервисти - първият истински тест за подкрепа за неговото нахлуване.

Ранните признаци не изглеждат никак добре за властта му. Протестиращи излязоха в няколко града, викайки "не на войната!" и дори "Путин в окопите!". Повече от хиляда души бяха задържани, а на някои след това бяха връчени повиквателни в полицейското управление.

Но още повече руснаци се насочват към границата по всеки възможен им маршрут. Докато опашките за влизане във Финландия растат, Латвия и Естония казват, че избягването на военна служба не е основание за убежище. Литва ще разглежда случаите индивидуално, но премиерът поясни, че "не е задължение на други страни да спасяват руснаци, бягащи от мобилизация".

Украинците нямат съчувствие към тези, които сега протестират срещу военната служба, ако същите тези хора не са излезли срещу убийството на украински цивилни. Някои виждат дори най-преследваните руски активисти като страхливци, защото рискът, пред който са изправени, за да се съпротивляват на президента Путин, е нищо в сравнение с това да бъдат бомбардирани от неговата армия. Тези активисти обаче настояват, че ситуацията не е толкова проста.

"Разбира се, че чувстваме тази отговорност. Трябваше да използваме възможността да променим страната си", приема аргумента бившият опозиционен депутат Дмитрий Гудков. "Путин е военнопрестъпник, той убива хора. Но как руснаците в Русия могат да спрат Путин? Не е възможно."

Гудков напусна Москва много преди войната, като каза, че е бил предупреден да си тръгне или да отиде в затвора. Днес всички видни руски опозиционери са или в ареста, или мъртви, или в изгнание.

Така на неотдавнашно събиране във Вилнюс един лозунг на сцената призовава хората в чужбина да "бъдат смели, като Украйна", но настроението беше приглушено с нотка на безпомощност. Мнозина всъщност очакват Украйна да направи това, което не можаха да постигнат по мирен път в Русия: да победи Путин.

"Мисля, че Западът трябва да увеличи военната помощ за Украйна, това е единственият вариант", казва Гудков.

Екипът на Алексей Навални е съгласен, но те стигат и по-далеч. Откакто опозиционният политик бе вкаран в затвора, десетки членове на неговия екип се преместиха във Вилнюс, за да избегнат наказателното преследване, тъй като групата им бе обявена за "екстремистка". "Путин извърши най-голямата си грешка, когато нахлу в Украйна. Вярвам, че той драстично намали продължителността на управлението си", казва пред BBC Леонид Волков, дясната ръка на Навални.

Мобилизацията тази седмица потвърди това убеждение. Появиха се видеоклипове на мъже от цялата страна, които се сбогуват със сълзи със семействата си.

"Никой не нападна Русия, никой не се нуждаеше от тези разделяния и тези смъртни случаи", написа Волков в Twitter. "Но на 24 февруари един маниак поведе страната си в задънена улица."

Екипът на Навални се опитва да подкопае подкрепата за войната чрез YouTube. Публиката на техните видеа, направени във Вилнюс, се е удвоила след инвазията. Те също така настояват за повече западни санкции - не за визови забрани срещу цяла нация.

Те искат съюзниците на Украйна да погледнат отвъд близкото обкръжение на президента Путин и да санкционират онези, които Волков нарича "съдействащи на войната" – списък с над 6000 имена, от съдии до държавни журналисти.

"Нашият призив е, че строгите правителства трябва да санкционират всички тези хора и да им представят стратегия за излизане: да им кажат какво трябва да направят, за да излязат от списъка", казва Волков. "Това ще създаде разделения. Мнозина ще започнат да се отказват, а системата на Путин не може да работи без тях", добавя той.

Оттогава руските войски бяха принудени да се оттеглят от големи райони на Украйна, а президентът Путин отговори както обикновено: с ескалация.

Освен мобилизацията, имаше и заплаха за анексиране на повече украинска земя и още едно ядрено предупреждение за Запада. Президентът на Русия заложи огромна сума на тази кампания и нещата може да се влошат много.

Това кара активистката Анастасия Шевченко да се бори с чувство за вина, че не може да направи повече, за да го спре. "Обвинявам се и това не е хубаво чувство, повярвайте ми", признава тя. Но решението й да напусне Русия е подпечатано, когато синът й трябва да напише писмо в началното си училище до войниците, пожелавайки им победа.

Вместо това той им каза, че нямат право да се бият със съседите си.

"Мисля, че всичко, което можем да направим сега, е да се извиним – и да протестираме срещу Владимир Путин", казва Анастасия. "Защото лично Путин е причината за това, което се случва. Защо толкова много хора да умират?"


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
17
 
! Отговори
:) преди 1 година
Ами да ходят да се бият за Украйна, срещу Путкuн МъpшаTa недokлаTeHa! Руснаците са роби!
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме капитализъм и добри доходи, ама друг да ни го донесе. Искамедобър живот, ама искаме и да си работим и мислим по социалистически. Е ? *** сега безсмислено
56
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затворете границите за Рашите- те навлизат в ЕС, продължават да дуднат че ЕС е нацистка и нарушава правата на рашите и навлизат в ЕС да спасява Рашките-дръжте ги зад границите, всички руски граждани да напуснат ЕС незабавно.
55
21
 
10
 
! Отговори
Стъпка преди 1 година
А в Украйна вече няколко месеца няма опозиция. Зелята ги забрани всички.
54
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм чул Навални да се е обявил срещу окупацията на Крим. Всеки руснак е империалист до мозъка на костите си.
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия забрани българския език и затвори българските училища в окупираното Запорожие!Но за безродните поклонници на Путин това не е проблем.КОСТАДИН КОСТАДИНОВ КАКВО ИЗПИЩЯ ПО ВЪПРОСА?
52
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расия трябва да бъде изхвърлена от Съвета за сигурност на ООН, защото дестабилизира света и не заслужава да е там! Като се позамисля, най-добре е да я изхвърлят от ООН.
51
7
 
22
 
! Отговори
Morski преди 1 година
До 49- Драги ми робофилчо, САЩ не заплашват целия свят с ядрен катаклизъм само ,защото не е на тахната! РУСИЯ Е СВЕТОВЕН ТЕРОРИСТ!
50
3
 
21
 
! Отговори
Tarzan преди 1 година
Депортирайте всички с руско гражданство от територията на ЕС! Народ, който подкрепя тази война, няма правото да се радва на демократичните ценности! Всички ***, които срещам тук, само плюят по България и ЕС, подкрепят Путин, обаче стоят тук... защо???
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човечеството колко такива сатрапи е виждало. Общото между тях е че на всички рано или късно им са падали главите.
48
2
 
15
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
С изгладен от алкохола мозък народа даже и не се сеща от къде му идват проблемите.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не могат а и не искат.
46
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато фащ прави военна операция в чужди държави тяхната опозицията нищо не спира? Защо не пишете малко и за тях?
45
3
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Самият Зеленски го каза - няма никакво значение дали ще спрат Путин или не. Войната ще продължи и след него. Разбира се, сигурно ще има опити за преврат, сигурно ще има борба за власт, и да, не е изключено да го свалят или даже убият. Но истинската промяна ще настъпи едва след разпада на Русия. Сталин като умря и какво стана? СССР си остана. Ама Хрущов бил по-демократичен? Моля? Явно не сте чували за новочеркаския разстрел, клането в Новочеркаск?
44
2
 
20
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Само народа може да го спре. Излизат по улиците и бой. Ако не, децата им ще умират някъде из Украйна.
43
5
 
20
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
До.42. Ясно ***..... Това изкукало джудже е толкова законно избрано колкото едно време Тодор Живков беше законно избран. Всичко е манипулация! Руския народ изобщо няма думата кой ще го управлява.
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно затваряне на границите на русия е необходимо,а не да търсят лекия вариант -да дезертират. Да излезат на улиците всички руснаци ,да не ходят на работа,воиниците им в окупираните територии да обърнат дулата на изток. Бързо ще падне путин,но ще доиде нарижкин и пак същото. Затова да изчистят чекистите и политиците .
41
10
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 година
Само Руският народ решава.
40
4
 
13
 
! Отговори
4342 преди 1 година
много интересно как ми изтриха писанието. От 300К мобилизирани 10% да не желаят да ходят, трябва да решат дали да умират за войната на г.н.о.чето от червения площад. Или да влезнат в историята като свалят от власт новият Хитлер. И в двата случая ги ползват за пушечно месо. Въпросът е къде ще имамт по голям шанс за оцеляване.
39
25
 
4
 
! Отговори
Ясно джендъри преди 1 година
Той е законо избран президент, само избора на народа на Русия решава.