Продава ли Украйна оръжия от НАТО и САЩ в тъмния интернет?

BBC се заема да разследва поредната руска пропаганда
Обновена: 24 сеп 2022 18:15 | 24 сеп 2022 17:50, Нели Христова
98
Продава ли Украйна оръжия от НАТО и САЩ в тъмния интернет?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руската държавна телевизия твърди, че украинци продават дарени от САЩ оръжия в тъмната мрежа. За да докаже дали е вярно, BBC разследва един такъв пазар, разговаря под прикритие с онези, които очевидно продават оръжия, и събира доказателства, които предполагат. Какъв е изводът?

"Ukrops (унизителен руски жаргонен термин, използван за украинците) продават Javelin в тъмния интренет. Командването на въоръжените сили на Украйна препродава оборудване и оръжия, доставени от НАТО." Това съобщение за продажбата на противотанкови оръжия бе публикувано в Twitter и Telegram на 2 юни от прокремълския англоезичен акаунт ASB Military News.

Акаунтът наскоро беше спрян от Twitter, но все още съществува в Telegram, където има повече от 100 000 абонати.

В същия ден друг прокремълски канал в Telegram със 700 000 последователи публикува на руски: "Благодарение на Байдън и европейските приятели на Украйна, Javelins, картечници и дори танкове ще се появят по целия свят в ръцете на терористи и престъпници."

Снимки, прикачени към публикацията, показват реклама, в която се твърди, че се продава FGM-148 Javelin - произведена в САЩ противотанкова ракетна система, за $30 000, която може да бъде доставена до украинско-полската граница или в чужбина.

Тези публикации бързо бяха подхванати от основната руска държавна телевизия, която рутинно пуска истории, в които се твърди, че Украйна продава оръжия, доставени от Запада.

BBC решава да разследва тези обвинения, използвайки лаптопи, които не могат да бъдат свързани медията. Със специализиран уеб браузър журналистите осъществяват достъп до тъмната мрежа, където нивото на анонимност привлича престъпна дейност.

BBC откриват няколко продавачи на същия пазар, споменат от руските държавни медии. Те твърдят, че продават оръжие на НАТО и геолокацията им е Киев. Името на столицата на Украйна обаче е изписано грешно на украински.

Това не е единственото несъответствие.

Представяне на сирийските оръжия за украински

Един от основните продавачи, често споменаван в публикации в руските медии, е известен като "Оръжие Украйна".

Продавачът твърди, че е направил 32 успешни сделки за продажба на произведени в САЩ карабини (вид автоматична пушка), пистолети и други пушки, за които се твърди, че са доставени в Украйна.

BBC обаче установява, че много от снимките на оръжията не са такива, каквито изглеждат. Червеният предупредителен знак показва, че изображението е старо или е манипулирано

Медията намира изображението на карабината M4, публикувано на руски уебсайт през 2014 г. Изображението на друга пушка, рекламирана от продавача, също е направено през 2014 г. и публикувано на сайт за ентусиасти на оръжие.

Друг продавач, наречен "Големи отстъпки за оръжия", който също твърди, че продава произведени в САЩ Javelin и дронове, предоставени наскоро на Украйна от нейните съюзници в НАТО, е по-изобретателен. Той използва фотошоп за няколко стари снимки - включително такива на повредени дронове - за да изглеждат така, сякаш са заснети директно от него, и добавя името на пазара.

BBC разговаря със StopFake, украинска организация за проверка на факти. Установено е, че дроновете, прикачени към рекламата, съвпадат с тези на два дрона Switchblade 300 със същите серийни номера, свалени в Сирия през 2015 и 2016 г.

"Търговци на оръжие" използват Google Translate?

Руските държавни медии многократно твърдят, че хората зад тези реклами са украинци. Затова BBC решава да се свърже с така наречените "продавачи" и да провери дали е това е така.

Продавачът, продаващ Javelins и дронове Switchblade 300, моли  BBC да се свърже с него чрез приложение за съобщения, където е регистриран под потребителското име "javelinusa". Журналистите разговарят с него под  прикритие, питайки как можем да купим оръжие.

"Вкарайте пари в акаунта си, след което ще поканим администратор в този чат. Ще обявим нашите правила и условия. Ще поставим стоки в скривалище. Когато ги получите, ще ни изпратите съобщение, че сте доволни от всичко и тогава администраторът ще ми преведе парите ви", отговаря javelinusa на украински.

В хода на онлайн разговора обаче BBC забелязва, че украинският на продавача е пълен с граматически грешки. На въпрос за това "продавачът" отговори, че е от Полша.

BBC моли лингвист да анализира чата с търговеца.

"Човекът зад тези съобщения е рускоезичен", казва Дария Левицка, експерт по полски език и украинско-руско-полски преводач. Тя твърди, че има сериозни доказателства, че съобщенията, написани на украински, са преведени от руски с помощта на онлайн преводач.

"Виждам много "русизми" в неговия украински език, но не виждам никакви "полонизми". Например, той използва фразата "зуби не заговорюй" (което може да се преведе като "не бий" около храста"). Това е често срещана руска фраза и няма еквивалент на полски."

Продавачът също прави няколко печатни грешки, което означаваше, че онлайн преводачът не може да разбере продавача и е оставил оригиналните думи. И двете бяха руски думи, написани с руски букви.

По-късно BBC се свързва с друг продавач от "Оръжия Украйна".

В онлайн чата търговецът също прави граматически грешки във времената и окончанията на думите, което предполага, че говори украински език и че превежда съобщенията си. Лингвистът също открива несъответствия в много рецензии, публикувани предимно на полски на сайта, което предполага, че са публикувани с помощта на преводаческа услуга.

"Истинските хора не говорят така", казва Левицка.

Заплаха за гражданите на ЕС?

Въпреки несъответствията, руският държавен медиен сайт RT изобразява рекламите и отзивите на продавачите като доказателство, което "потенциално предполага, че украинските контрабандисти на оръжие може вече да са установили контакти с полската гранична охрана и да могат да преминават в и от Полша без усложнения ".

"Джавелините могат да свалят самолети. А Стингърите (произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана) могат да попаднат в ръцете на терористи и да се превърнат в риск за безопасността на европейските летища", се твърди в отделен репортаж на руския Първи канал.

Сергей Харченко е проверяващ фактите от StopFake, специализиран в справянето с руската пропаганда. Той казва, че по този начин Кремъл използва фалшиви новини, за да намали доверието в Украйна и да прекъсне доставките на оръжия за Киев.

"Целта им е да посеят паника в Европа, казвайки, че тези оръжия могат да бъдат използвани срещу европейски граждани", допълва той.

Харченко казва, че тези истории са създадени от Русия предимно, за да повлияят на международната публика.

BBC открива истории за продажбите на оръжия, публикувани на английски, японски, виетнамски и няколко други езика в редица сайтове, включително мейнстрийм турски новинарски издания и странични американски блогове и конспиративни сайтове.

Възможно ли е целият пазар да е руска измама?

Компанията за разузнаване на киберпрестъпления KELA проучва пазара. Тя смята, че списъците са публикувани от проруски пропагандни източници или вероятно са създадени от тях.

KELA казва, че е подозрително, че пазарът има относително минимална активност - извършват се малък брой сделки, и че е сравнително неизвестен, дори сред тези, които посещават пазари в тъмната мрежа.

"Обикновено бихте намерили хора, които познават даден пазар. Но ние не открихме никакви отзиви или препоръки за тази платформа. Имахме много проблеми с намирането на нещо за този пазар, всякакъв вид обратна връзка", казва Ирина Нестеровски, ръководител на KELA научен служител.

Тя задава въпроса как руските журналисти са го намерили толкова лесно.

Нестеровски казва, че не е ясно дали рекламите са създадени специално от проруски актьори или измамници, активни в тъмната мрежа, независимо и след това прокремълски източници са ги подхванали. Но времето и сходството на твърденията, направени от руски държавни медии, предполагат, че това може да е организирана кампания за дезинформация.

Харченко е съгласен и е загрижен, че същият пазар може да бъде използван от руските пропагандисти за създаване на други неверни истории.

"Сега руснаците създават истории, обвиняващи Украйна в продажба на оръжия. Но кой знае – по-късно може да използват същия пазар, за да разпространяват фалшификати за така наречените "продажби" на други "стоки" и "услуги". Ако са създали този пазар, защо да не го използват? Всичко, което искат, е да посеят семената на съмнението и да очернят украинците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
13
 
! Отговори
По същество преди 1 година
А не бе. За какво мислите, че руснаците докладват едни номера на хващане и унищожаване дето са до 10% от доставените, а на украинците все не им стигат.
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По"бараките"по морето,вече се появиха компаси,който са от бойна комплектовка.Руснаци тази година по Черноморието,почти няма.Но е пълно с украински коли.А щом има компаси,значи има и оръжие пренесено нелегално.Аз лично си купих такъв компас само за 5 лв . Колко според вас може да струва пистолет или калашников с пълнители?
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувам Химарс за два лева.
33
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не вярва на руZнация с това приключва всичко!
32
2
 
15
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
В САЩ говорят открито за одит на изпратете оръжия. След като ББс-то се е заело да лъска имиджа на зеленият клоун, значи нещата са се раздули и повече не може да се крият. Сега остава да село изнесе информация, но да се каже, че не е вярна и всичко е руска пропаганда.
31
21
 
4
 
! Отговори
Продавач на оружия преди 1 година
Аре, стига пичи мисали. Оръжието се раздава лично с номер, срещу подпис и досега НЯМА загубен или продаден ни джавелин, нито хаймарс. Аман от путински партенки. Те да не се впрягат, а да се стягат, че ги чака смразяващо унищожение по всички фронтове с "продадените орУжия".
30
3
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
То щото от Кремъл немогат да намерят един-двама украинци които за подобаващо заплащане да пишат на украински, за това ползват гуглето транслейта ! Смех !
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верваме ви ВВС, верваме ви! Като на светата библия ви верваме!
28
2
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
А според мен ти имашвагинални гъбички от скоро!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди войната корупцията и престъпноста в Украйна бяха достигнали рекордни нива! Това ние българите сме спазващи закона порадъчни граждани в сравнение с нях!
26
1
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Според мен нямаш гадже и никога не си имал.
25
6
 
2
 
! Отговори
Без коментар преди 1 година
Гаджето ми е украинец и в началото на войната прати от лични средства 3 уреди за нощно виждане и 30 уолки толки. Пристигнаха само 10 уолки толки...Другото шофйора го загубил..
24
1
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
И незабравяй да си лайкнеш сам коментара!
23
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, близачи путинови, нещо ново да измислите, че то това се дрънка още от преди 23 февруари. Само едно запомнете: За Живеещите в Украйна та за война е ОТЕЧЕСТВЕНА. Поняли или не ви се ще?
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са мноу честни, особено украинкити! От личин опит знам!
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До18 Вярваш на най-големите нещаcтници руснаците. Те ако така изпращаха в небитието на ангро както си мечтае лъжеца Конашенков то нямаше сега да има мобилизация и опашки от бягащи нещаcтници по руските граници. Всеки който имъ 1 грам акъл може да си зададе въпроса защо Путин обяви мобилизация когато според мошеника Шойгу има само 5937 убити оорки а от ранените 90% са излекувани и са върнати на фронта. Кому е нужна мобилизация при 6-7 хиляди жертви от 250 хиляди солдати? Явно че лъжат яко
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на мене НiMARS са ми малко скъпи в EВаy, но и аз си взех едно Джавелин че! Живея близо до турската граница, за самоотбрана ми е!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв тумен интернет бе, те ги продават на светло директно на руснаците хаха
18
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Какво ли не се продава в Даркнета ?
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си купих един Джавелин от Darknet вчера!Свалям с него иранските камикадзе дрони на съседа!